Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Culisele scandalului de la FJSC. Acuzațiile aduse profesorului Marian Petcu s-au mutat contra decanului. Studenții susțin că le-a fost blocat accesul la grupul de Facebook. Antonio Momoc: „Critica e binevenită, dar acolo sunt zvonuri și informații neverificate”

Foto: fjsc.unibuc.ro și unibuc.ro
Foto: fjsc.unibuc.ro și unibuc.ro

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării se confruntă cu un scandal de proporții în ultimele zile. Studenții sunt revoltați și fac acuzații dure la adresa profesorului universitar Marian Petcu, susținând că acesta i-a făcut „proști” în repetate rânduri, folosindu-se de funcția din Comisia de Etică a Universității pentru a scăpa basma curată de plângerile lor.

Totul a început luni, 13 martie, atunci când o studentă a scris o postare pe pagina sa personală de Facebook în care s-a plâns de comportamentul abuziv al domnului profesor Marian Petcu. Deși inițial aceasta nu a dat numele profesorului, ulterior, postarea a fost distribuită de sute de ori, ajungând la mii de oameni, care au împărtășit povești similare și au divulgat numele acestuia.

Acuzațiile aduse profesorului universitar sunt extrem de dure, lucru care a făcut ca scandalul să ia o amploare neașteptată. Atât actualii studenți, cât și foștii studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării au susținut că Marian Petcu, în vârstă de 62 de ani, folosește remarci nepotrivite în mediul academic, îi face pe studenți „proști”, „ochelariști”, se leagă de vestimentația acestora, de culoarea părului și, potrivit unui comentariu lăsat de o fostă studentă la o postare pe Instagram domnul profesor a făcut chiar și „comentarii legate de rasă”.

Captură ecran Instagram
Captură ecran Instagram

Ulterior, 56 de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București au trimis o scrisoare deschisă în care semnalează „comportamentul abuziv” al profesorului în cauză. Scrisoarea este adresată rectorului Marian Preda și Comisiei de Etică.

În scrisoarea deschisă, publicată de site-ul edupedu.ro, studenții au reclamat comportamentul nepotrivit al domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu, dar și abuzul de putere:Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: „Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră”, iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”. Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află „la putere” și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său.

Contactată de jurnaliștii naratiunea.ro, Roxana Andreea, studenta care a tras primul semnal de alarmă la adresa profesorului Marian Petcu, a spus: „Sunt eu și încă doi colegi care am semnat reclamația. În rest avem aproape toată facultatea care ne susține și știe că vorbim despre ceva ce chiar se întâmplă. Nouă de asta ne era frică inițial, că o să facem tot felul de sesizări care nu o sa ajungă nicăieri. Ni s-a spus că dacă ne oprim la o petiție sau o solicitare nu o să se rezolve mare lucru pentru că se ascund foarte bine. Cumva se apără unul pe altul. E foarte ciudat ca în condițiile în care atâta lumea spune că da, știm despre ce e vorba, am trecut prin asta, nu suntem luați în seamă pentru că nu avem dovezi clare, pentru că nu ne-am gândit să înregistram, deși, cu atâția martori ar trebui să fim luați în serios”.

Întrebată dacă studenții au discutat cu decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc, Roxana Andreea a spus: „Singurele lucruri pe care le-am văzut au fost niște reacții de-ale lui din comentarii, la una dintre postările lui de pe pagina de Facebook în care spunea că va strânge toate declarațiile și toate părerile din ambele părți și o să rezolve situația într-un fel. Noi am făcut o sesizare și către dumnealui, doar că noi personal nu am primit niciun răspuns”.

Cu toate acestea, studenta susține că unor colegi de-ai ei le-a fost restricționat dreptul de a mai comenta și posta mesaj pe pagina de Facebook a Facultății, dar și pe grupul acesteia: „Pe doi colegi de-ai mei i-a blocat pe grupul de Facebook FJSC, fără să dea un motiv concret. Comentaseră ceva la niște postări de-ale lui cu noua identitate vizuală, care s-a lansat ieri. Toată lumea a început să reacționeze despre faptul că se vorbește despre noua identitate vizuală, dar când comentăm acuzațiile aduse”.

David Bularca, unul dintre studenții care susține că a fost blocat de domnul Antonio Momoc a declarat pentru naratiunea.ro că are dovezi clare care arată faptul că decanul i-a restricționat accesul pe pagina de Facebook și pe grup, fără a i se spune care este motivul. „Astăzi am trimis o cerere către decan în care cer motivul pentru care m-a blocat. Am dovada foarte clară că dânsul m-a blocat, pentru că pe acel grup sunt mai mulți administratori. Unul dintre ei mi-a trimis o captură de ecran. De aceea i-am trimis o solicitare în această dimineață pentru a primi și eu motivul pentru care am fost restricționat. Până la urmă vorbim despre o încălcare a unor drepturi. Acela este un grup unde se publică multe anunțuri”.

Întrebat care ar putea să fie motivul pentru care i-a fost restricționat accesul pe grup și pe pagina de Facebook, David a spus: „Doar pentru că am fost ironic și am spus că e o fotografie cu o calitate foarte proastă. Asta poate s-o vadă oricine, nu trebuie să fii student la comunicare ca să o vezi. Poate intra oricine și să vadă că efectiv e de o calitate îndoielnică.”

Captură ecran cu comentariile lăsate de cei doi studenți pe pagina de Facebook FJSC

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a fost contactat de jurnaliștii naratiunea.ro și i s-a solicitat un răspuns cu privire la cei doi studenți din cadrul facultății care au fost restricționați și li s-a blocat accesul pe pagina de Facebook și pe grupul facultății.

„Este o suspendare temporară. Situația a fost în felul următor: s-au făcut niște remarci legate despre branding-ul Facultății și despre profesorul Petcu. În momentul când s-au publicat noul logo și noul site s-au făcut niște afirmații de genul „este un logo de înmormântare”. Erau niște acuzații cu tot felul de lucruri nefondate despre branding și despre noua identitate vizuala a Facultății. De asta s-au moderat postările și comentariile. Cei doi studenți pot să critice fără niciun fel de problemă Facultatea. Opiniile sunt libere acolo. Problema nu a fost una de critică, ci una legată de acuzațiile și afirmațiile calomnioase sau injurioase. În regulamentul facultății se precizează foarte clar că nu vor fi publicate zvonuri, afirmații injurioase și așa mai departe. Acesta este motivul pentru care au fost moderați. Ei vor reveni și pot critica. De altfel, colegii lor critică în continuare instituția, decanul, facultatea. Critica e binevenită, dar acolo sunt zvonuri și informații neverificate. Dacă ceva e făcut greșit, e bine să-și exprime punctul de vedere.

Captură ecran din Regulamentul FJSC

Problema este însă atunci când se aduc acuzații calomnioase sau injurioase, zvonuri sau informații neverificate, pentru că despre asta era vorba acolo. Fiind o facultate de jurnalism, primul lucru de care trebuie să ținem cont este verificarea informațiilor. Nu este în regulă să auzi niște lucruri și să le postezi fără să le verifici înainte sau să îi întrebi pe oamenii respectivi. Studenții care au fost restricționați s-au exprimat în legătură cu profesorul Marian Petcu, făcând afirmații injurioase sau neverificate. Din acest motiv au fost moderate”, a declarat pentru naratiunea.ro Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Cât despre acuzațiile aduse profesorului universitar Marian Petcu, domnul decan a declarat: „Noi nu aveam în acest moment nici un fel de probă în legătură cu profesorul Petcu. Eu am convocat, după ce s-au făcut sesizările, Consiliul Facultății de Urgență. Vom avea o întâlnire luni în legătură cu acuzațiile aduse la adresa profesorului Petcu. Până atunci sunt acuzații, sunt zvonuri. Profesorul și-a exprimat punctul de vedere și s-a autosuspendat din funcția pe care o ocupă în Comisia de Etică a Universității din București.”

Domnul profesor Marian Petcu a făcut și primele declarații despre acuzațiile aduse de către studenții lui. Într-un interviu oferit pentru publicația edupedu.ro, acesta a susținut: „A fost o glumă, nu a fost o amenințare, asta mă înspăimântă în cazul lor. Sunt tot felul de aberații. Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață, atât tot. Eu nu am ceva special. Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze și o să îi invit să înțeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simțul umorului, îmi pare rău.”

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite