Warning: Undefined array key "options" in /home/r100535nara/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Se crește vârsta de pensionare în China. Care este motivul deciziei
ADVERTISEMENT

Se crește vârsta de pensionare în China. Care este motivul deciziei

Se crește vârsta de pensionare în China/ Freepik
Se crește vârsta de pensionare în China/ Freepik

China intenționează să crească treptat vârsta de pensionare pentru a face faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei, a anunţat marţi publicația Global Times, citând un expert din Ministerul chinez al resurselor umane.

China are în vedere o „modalitate progresivă, flexibilă şi diferențiată de a creşte vârsta de pensionare”, spune Jin Weigang, preşedintele Academiei chineze de drept al muncii şi științele securităţii sociale. Astfel, „persoanele care se apropie de vârsta de pensionare vor trebui doar să amâne ieșirea la pensie cu câteva luni”. La rândul lor, tinerii vor fi nevoiţi probabil să muncească ceva mai mulţi ani, dar vor dispune de o perioadă îndelungată de adaptare şi tranziție, a precizat expertul chinez.

Citește și: China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

„Cea mai importantă trăsătură a acestei reforme este de a le permite oamenilor să aleagă când să se pensioneze, în funcţie de circumstanțele şi situaţia lor”, a explicat acesta.

China încă nu a anunţat oficial o modificare a vârstei de pensionare, care în prezent este una din cele mai scăzute din lume, şi anume 60 de ani pentru bărbaţi, 55 pentru femeile care lucrează în birouri şi 50 pentru cele care lucrează în fabrici, relatează Agerpres.

Luni, noul şef al executivului chinez Li Qiang a indicat că guvernul va face studii şi analize riguroase pentru elaborarea unei politici prudente în acest sens. Speranța de viață a crescut la 78 de ani În condiţiile în care populaţia Chinei scade şi îmbătrânește, în parte şi ca urmare a politicii copilului unic, din perioada 1980 – 2015, presiunea asupra bugetului de pensii creşte, precum şi asupra factorilor de decizie care trebuie să ia măsuri. Comisia pentru sănătate naţională a Chinei se aşteaptă ca numărul chinezilor care au ajuns sau trecut de 60 de ani să crească de la 280 de milioane la peste 400 de milioane până în 2035, adică echivalentul întregii populații a Marii Britanii şi SUA la un loc.

Şi speranța de viaţă de crescut de la circa 44 de ani în 1960 la 78 în 2021, mai mult decât în SUA, şi se prevede ca până în 2050 să ajungă la 80 de ani. În momentul de faţă, un pensionar din China este susţinut de contribuțiile a cinci lucrători, jumătate faţă de cât era acum un deceniu, fiind de aşteptat ca în 2030 această proporţie să ajungă la 4 la 1, iar în 2050 la 2 la 1.

Citește și: Filmele Marvel vor reveni în cinematografele din China, după patru ani de absență

Actualul sistem de pensii, ce se bazează pe o forță de muncă în declin pentru plata pensiilor unui număr tot mai mare de pensionari, este nesustenabil şi trebuie reformat, atenționează demografi şi economiști. Datele Ministerului de finanțe arată că 11 din 31 de administrații provinciale ale Chinei înregistrează deficite ale bugetelor de pensii, iar Academia de științe a Chinei a estimat că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite