Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Phil, cel mai celebru „meteorolog” american, a prezis o primăvară timpurie

Phil, cel mai celebru „meteorolog” american
Phil, cel mai celebru „meteorolog” american

Celebra marmotă cunoscută sub numele de Phil a ieşit vineri din vizuina sa din Pennsylvania şi „nu şi-a văzut umbra”, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme în America de Nord, potrivit credinței populare locale.

Mii de oameni s-au adunat în zori în Punxsutawney, un orășel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sărbători Ziua Cârtiței (în fapt, a marmotei) şi pentru a-l vedea pe Phil ieşind din trunchiul său de copac pentru a oferi prognoza meteo anuală.

Citește și: Ziua Cârtiței, sărbătorită pe 2 februarie. Ce semnifică această zi în diverse culturi

„Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv pentru a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Cârtiței. O primăvară timpurie este pe drum”, a citit „traducătorul” oficial al lui Phil într-o proclamație, în aplauzele mulțimii care a asistat la evenimentul pus în scenă în fiecare zi de 2 februarie în acest oraş din Pennsylvania, relatează News.ro.

Potrivit legendei, dacă rozătoarea îşi vede umbra în Ziua Cârtiței, vremea friguroasă şi viscolită va persista timp de şase săptămâni. Dacă este înnorat şi nu apare nicio umbră, se apropie începutul primăverii.

Evenimentul vine de la un ritual străvechi adus în America de imigranții germani care s-au stabilit în ceea ce este acum statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Cârtiței a avut loc în 1886, potrivit Clubului Cârtiței Punxsutawney.

Ziua Cârtiței, un nume devenit şi mai celebru odată cu filmul clasic omonim din 1993, cu Bill Murray, atrage vizitatori din întreaga lume, chiar dacă, în medie, Phil a prezis corect vremea doar în 30% din cazuri în ultimii 10 ani.

Citește și: Ziua Cârtiței. Legătura impresionantă a acestui animal cu chimia

Şi, în timp ce Punxsutawney Phil îşi făcea predicția vineri, California se pregătea pentru un al doilea ciclon atmosferic care urma să aducă şi mai multe ploi torențiale duminică, după ce o furtună similară a abătut ploi abundente asupra statului la începutul acestei săptămâni. Însă zona Pittsburgh se poate aștepta la o vreme în mare parte blândă şi însorită până la sfârşitul săptămânii viitoare, cu temperaturi de până la 14 grade Celsius, mult mai calde decât de obicei pentru începutul lunii februarie, notează Reuters.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite