ADVERTISEMENT

Oamenii de ştiinţă, derutați de cutremurele misterioase de pe o insulă din Marea Baltică

Oamenii de ştiinţă, derutați de cutremurele misterioase de pe o insulă din Marea Baltică/ Pexels
Oamenii de ştiinţă, derutați de cutremurele misterioase de pe o insulă din Marea Baltică/ Pexels

O serie de cutremure minore înregistrate pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă, care spun acum că acestea au fost cauzate de „unde de presiune acustică provenite dintr-o sursă necunoscută”, relatează The Guardian.

La început, s-a crezut că trepidațiile înregistrate sâmbătă au fost cauzate de cutremure. Apoi, seismologii au emis ipoteza că acestea proveneau de la explozii controlate din Polonia, aflată la mai mult de 140 km spre sud, relatează News.ro.

Luni, Institutul Geologic al Danemarcei şi Groenlandei (Geus) a declarat că trepidațiile „nu au fost provocate de cutremure, ci de undele de presiune provenite de la un eveniment din atmosferă”. Sursa rămâne însă necunoscută.

Citește și: Orarul exercițiilor de cutremur, incendiu și inundație în fiecare școală, pe județe. Când au loc simulările și ce reguli trebuie să respecte copiii

„Seismologii pot raporta că este puţin probabil ca aceste cutremure să provină de la o explozie controlată în Polonia, care să fi fost efectuată cu puţin timp înainte de primele rapoarte privind cutremurele de pe Bornholm”, a precizat Geus.

Sâmbătă, Geus a declarat că a primit „peste 60” de semnalări de la persoane din Bornholm, care au anunţat că „mișcări asemănătoare unui cutremur” – descrise ca un zgomot înfundat, zguduiri şi zdruncinături, schimbarea presiunii în urechi. La rândul său, poliţia a declarat că a fost contactată de persoane din public în legătură cu cutremurul din partea de est a insulei. Presa daneză a relatat că trepidațiile au provocat o fisură în peretele unei case. Nimeni nu a fost rănit însă.

Geus, o instituție independentă de cercetare şi consultanță din cadrul Ministerului danez al Climei, Energiei şi Utilităților, a declarat că a avut două seismografe pe Bornholm care au colectat date non-stop. Potrivit Geus, trepidațiile seismice au fost măsurate ca având o magnitudine de 2,3.

Bornholm, unde locuiesc aproape 40.000 de persoane, este o insulă stâncoasă din Marea Baltică, la sud de Suedia, la nord-est de Germania şi la nord de Polonia.

Citește și: Un bărbat din Turcia a fost arestat după ce a încercat să fure un bebeluş din spital. Acesta a profitat de haosul creat de cutremur

Pe de altă parte, autorităţile poloneze au recunoscut că a existat o activitate intensă în timpul exercițiului Anakonda23 de la Ustka, în nordul Poloniei, care a implicat avioane de luptă cu reacție şi trageri reale cu muniție de artilerie.

Te-ar putea interesa și