ADVERTISEMENT

Locuri faimoase în toată lumea. Fața nevăzută a atracțiilor turistice, de la gunoaiele de la Taj Mahal până la banala curte interioară de la Buckingham

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Fața nevăzută a atracțiilor turistice

Reperele turistice și locurile faimoase sunt atât de mult distribuite cu imaginile stereotipe care le subliniază splendoarea, încât, de cele mai multe ori, turiștii care străbat jumătate din lume ca să le vadă rămân dezamăgiți de cadrul natural şi social în care se află aceste obiective atât de mult lăudate.

Prin urmare, lista de mai jos ține să evidențieze partea din spate a acestor “minuni”, pe care nu o veți găsi pe niciun pliant, ci doar la fața locului.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Taj Mahal

10. Taj Mahal

Celebrul mausoleu are o problemă: gunoiul. Râul Yamuna care trece în spatele Taj Mahal este foarte murdar, după cum se poate vedea. Pe lângă problema gunoiului vizibil, de suprafață, în apă se ascund substanțe chimice toxice. Acestea îl fac cel mai poluat râu din toată India, potrivit listverse.com. De fapt, recent, totul a fost acoperit cu o spumă otrăvitoare, de origine misterioasă. Nu este chiar impresia pitorească cu care rămânem cu toții după ce vedem fotografii perfecte, postate pe site-urile de călătorii. În plus, la gunoiul și apa toxică se adaugă fumul industrial, care treptat colorează în galben marele Taj Mahal.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Pirmidele din Giza

9. Pirmidele din Giza

Este uimitor faptul că, în ciuda hoardelor cuceritoare și a mileniilor care au trecut, piramidele din Giza, ultima rămășiță a celor șapte minuni ale lumii antice, rămân în continuare cea mai izbitoare trăsătură a orizontului din Cairo. Într-un fel putem spune că faraonii veghează în continuare asupra națiunii lor de odinioară. Dar imaginea blocurilor de locuințe care par ridicate la baza piramidelor ne trezește la brutala realitate a secolului XXI.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Petra

8. Petra

Majoritatea oamenilor intră în Petra prin Trezoreria Pharoah și acea fațadă exterioară este imaginea pe care noi o avem automat în minte atunci când ne gândim la locul respectiv. Dar există şi o altă intrare în Petra, prin spate, numită Mănăstirea sau El Deir. Și-a luat numele datorită crucilor sculptate în interior, când zona a fost folosită de călugării creștini în epoca bizantină. Din fericire puteți face tururi speciale care înconjoară Mănăstirea și alte zone exterioare mai puțin cunoscute.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Semnul Hollywood

7. Semnul Hollywood

Potrivit CBS, „semnul a fost urcat pe dealurile cu vedere la Los Angeles în anul 1923, la un cost de 21.000 de dolari, pentru a promova imaginea dezvoltatorului imobiliar Hollywoodland Real Estate Group. A rămas scris „Hollywoodland” până în 1949, când Camera de Comerț de la Hollywood a încheiat un acord de întreținere pentru a-l păstra, iar ultimele patru litere au fost înlăturate”. În 2005, semnul original (înlocuit în anii ’70, din cauza vechimii) a fost vândut cu 450.000 de dolari, către un proprietar privat. Zona din jurul semnului este acum un parc protejat, care a fost deținut la un moment dat de Howard Hughes, care plănuise să construiască un conac pe locul respectiv. A fost locul a numeroase farse de colegiu și locul de sinucidere a unei starețe în devenire, Peg Entwistle.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Colosseum

6. Colosseum

Vă întrebați de ce din acest unghi al Colosseumului arată ca o bucată mare de brânză elvețiană de culoare gri? Acest lucru se datorează faptului că structura a fost inițial construită folosind tije de fier pentru a ține cărămizile împreună și a fost presărată cu porți și trape interioare. De-a lungul anilor, pe măsură ce construcția a decăzut, cetățenii Romei au furat fierul lăsând în urmă găuri. De asemenea, au furat cărămizi și întregul strat exterior de marmură pentru a-și construi casele, astfel că au lăsat în urmă zidurile pline cu găuri.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Muntele Rushmore

5. Muntele Rushmore

Muntele Rushmore a fost sculptat între 1927 și 1941 și conține chipurile a patru foşti preşedinți ai SUA: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln. Ideea a avut drept scop stimularea turismul în Dakota de Sud şi ea chiar a funcționat. „Gutzon Borglum, cel care a realizat sculptura, i-a ales pe cei patru președinți pentru a simboliza nașterea, creșterea, dezvoltarea și, respectiv, conservarea națiunii americane”. Aici este ilustrată cealaltă parte a muntelui, scoțând în evidență frumosul parc național în care se află sculptura şi ascunzând-o cu desăvârșire atunci când te afli în spatele ei.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Statuile Moai din Insula Paştelui

4. Statuile Moai din Insula Paştelui

Peste 900 de statui monolitice din piatră sunt principalul punct de atracție pe îndepărtata Insula Paștelui, care se află sub tutela statului Chile. Sculptate și plasate între 1250 și 1500 d.Hr., statuile ascund încă multe mistere. De fapt, nici acum nu știm cine le-a sculptat, de ce sau cum au fost aduse din carieră. De altfel, statuile incomplete se află în carierele de pe insulă. Majoritatea statuilor privesc spre interiorul insulei, de pe plajă, iar imaginea fețelor lor este cea mai frecventă pe care o vedem. Iată, în schimb, o imagine din spatele statuilor. În mod curios, un grup de șapte statui (Ahu Akivi) este perfect aliniat pentru echinocțiile de toamnă și primăvară.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Veneția

3. Veneția

Nu este chiar atât de dezamăgitor, dar e departe de a se compara măcar cu Canal Grande. Şi aceasta este totuși o parte din faimosul și frumosul oraș metropolitan Veneția, parte care ne este arătată cu obstinență de fiecare dată la televizor pentru a ne avertiza, de fiecare dată când este inundată, de o fatalitate iminentă care amenință splendorile. Totuşi, când priviți această imagine este bine să vă gândiți şi la Podul Suspinelor, la Palatul Dogilor, la Piața San Marco și la toate costumele și miracolele renumitei Veneții, dar şi la faptul că oamenii care cos aceste costume, curăță podul și vând bilete la diferitele atracții trebuie să trăiască şi ei undeva. Aici intervine această „parte din spate” a Veneției, mai puțin văzută.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Palatul Buckingham

2. Palatul Buckingham

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii locuiește în această frumoasă, dar nu atât de uimitoare casă din Londra. Este într-adevăr un palat, dar cândva s-a numit Buckingham House (în 1703). Desigur, curtea din față este mult mai plăcută de privit decât această curte indescriptibilă care arată ca orice alt palat englezesc. Palatul conține 775 de camere, inclusiv 188 de dormitoare pentru personal, 92 birouri, 78 băi, 52 dormitoare principale și 19 camere de stat. De asemenea, are un oficiu poștal, cinematograf, piscină, cabinet medical și atelier de bijuterii.

Fața nevăzută a atracțiilor turistice
Luna

1. Luna

O parte a Lunii este întotdeauna cu fața către noi. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se datorează faptului că „perioada de rotație a Lunii este aceeași cu timpul necesar lunii pentru a orbita în jurul Pământului”. Oricum, fața nevăzută a Lunii a fost deja fotografiată, iar acum știm că nu este la fel de misterioasă pe cât a considerat-o întotdeauna omul. Imaginea de față a fost realizată de nava spațială Lunar Reconnaissance Orbiter și este cea mai detaliată imagine a părții întunecate a Lunii de până acum. Este, într-un anumit sens, unul dintre marile mistere nerezolvate ale omului pe care nu le-am putut rezolva până când tehnologia nu ne-a permis.

Te-ar putea interesa și