Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Pomii de Crăciun vor fi mai scumpi anul acesta. Inflația ar putea să le strice românilor bucuria sărbătorilor

Pomii de Crăciun vor fi mai scumpi anul acesta/ Freepik
Pomii de Crăciun vor fi mai scumpi anul acesta/ Freepik

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, însă pe lângă scumpirile la alimente și energie, românii vor întâmpina probleme și în ceea ce privește decorațiunile de Crăciun. Potrivit unui raport transmis de CNN, pomii de Crăciun vor fi mai scumpi anul acesta, lucru care ar putea să le strice oamenilor bucuria sărbătorilor.

Ca în fiecare an, oamenii se pregătesc să-și decoreze casele cu ornamente festive, iar din acestea nu lipsește imperiosul brad. Fie că vorbim de unul natural sau unul artificial, prețurile vor fi mult mai ridicate la pomii festivi față de anul trecut, acest lucru datorându-se tot inflației.

Românii care își doresc în casele lor un brad de Crăciun trebuie să se aștepte să plătească sume cu mult mai mari față de anii trecuți. Producția pentru brazii de Crăciun a crescut considerabil din cauza inflației, lucru care va afecta cu desăvârșire buzunarele celor care vor să achiziționeze unul, potrivit unui raport CNN.

Citește și: Cum va arăta Târgul de Crăciun organizat de UNTOLD. Primele imagini cu West Side Christmas

Un sondaj realizat de grupul industrial Real Christmas Tree Board, care se ocupă cu cultivarea angro a pomilor pentru sărbători, arată că 71% din producătorii brazilor de Crăciun vor crește prețurile cu până la 20% pentru pomii festivi.

La fel ca pentru multe alte produse, în acest moment, inflația a pus stăpânire și pe departamentul agricol. În ultimul an, costurile fermelor de copaci, începând de la materii prime până la transport, au crescut. Transportul fiind una dintre cele mai mari preocupări pentru vânzătorii de pomi de Crăciun.

„Copacii noștri sunt transportați în principal cu camioane. Industria de camioane se confruntă cu o penurie”, a declarat pentru CNN Bob Shaefer, CEO al Noble Mountain Tree Farm, o fermă de 4.000 de acri din Oregon. „Ne gândim deja la prețurile pentru transportul produselor de la punctul A la punctul B.”

Dar costurile transportului nu sunt singurele, căci în ultimii ani, din cauza problemelor meteorologice și a faptului că pandemia a scăzut ritmul de producție, producătorii se confruntă cu lipsa de copaci reali sau artificiali.

Citește și: Focar de pestă porcină descoperit în Timiș. Carnea de porc de anul acesta va fi din importuri

Deși producătorii au anunțat încă din vară că se așteaptă la o creștere a prețurilor la pomii de Crăciun, oamenii nu intenționează să lase prețurile să le strice bucuria sărbătorilor.

„Ne-au spus că se așteaptă să plătească mai mult pentru pomii de Crăciun din cauza inflației generale, dar spun că încă își vor cumpăra pomul”, a declarat Marsha Gray, director executiv al Real Christmas Tree Board.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite