Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum alegem corect pârtia de schi. Ce sfaturi oferă instructorii pentru a evita accidentările

Cum alegem corect pârtia de schi/ Pexels
Cum alegem corect pârtia de schi/ Pexels

Sezonul de schi atrage pe pârtiile din România o mulțime de turiști care vor să simtă adrenalina sporturilor de iarnă, însă cu distracția vin și accidentările. Salvamontiștii atrag atenția că mulți schiori își aleg pârtii cu un grad de dificultate mai mare decât cel pentru care sunt pregătiți.

Majoritatea celor care merg pe pârtiile de schi se aventurează fără să mai țină însă cont de gradul lor de pregătire fizică. Instructorii le recomandă celor mai puțin experimentați să apeleze întotdeauna la instructorii de schi.

Citește și: Încălzirea globală a perturbat sporturile de iarnă. Zăpada artificială, singura soluție pentru stațiunile de schi

„Pârtia se alege în funcție de pregătirea fizică și tehnică a fiecăruia dintre noi, astfel că dacă nu stăpânim așa bine schiurile nu alegem o pârtie, chiar dacă e marcată ca pârtie pentru începători. Intervine oboseala fizică dacă nu te odihnești. Clar, vei obosi schiind la vale, clar, vei obosi în cinci kilometri. Pârtia de la baza masivului are 800 de metri lungime. Clar, e o diferență mare.”, spune Radu Bejenaru, Salvamont Poiana Brașov, pentru Euronews.

De exemplu, turiștii care ajung în Poiana Brașov au la dispoziție pentru distracție opt pârtii, cu trei grade de dificultate. Specialiștii recomandă însă, pentru începători, Pârtia Bradul sau Pârtia Stadion. La baza pârtiilor, instructorii de schi pot fi închiriați cu 180 de lei pe oră. Este scump, dar și mai scumpă este recuperarea după o accidentare, spun turiștii, care pun siguranța pe primul loc.

„Am venit cu copiii. Suntem pentru prima dată și pentru noi este foarte important să apelăm la un profesionist ca să învățăm. E a doua ședință și se văd rezultatele. 180 de RON, fără echipament, plus 45 de RON echipamentul. Suntem deja patru și e o sumă considerabilă.”, spune un turist. „Cred că este cea mai bună alegere instructorul de schi. Așa cred. Nu este un sport ieftin. Începând de la intrarea pe pârtie, de la mersul cu teleschiul, până la instructor, sunt niște prețuri destul de ridicate.”, susține altul.

Citește și: Cele mai bune pârtii de schi din România. Unde să-ți petreci sărbătorile iarna aceasta

„Apelând la un instructor de schi, economisim timp, învățăm de la bun început lucrurile așa cum trebuie și chiar dacă nu învățăm totul, o să știm de la bun început lucrurile care nu trebuie făcute pe pârtie.”, a declarat Cristian Hanzu, instructor de schi.

De la începutul anului, salvamontiștii au intervenit la peste 160 de accidentări pe pârtii. 157 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar un bărbat a fost găsit decedat.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite