Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cine este Sfântul Andrei. Povestea Apostolului care a devenit ocrotitorul românilor

Sfântul Andrei
Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei este celebrat în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Acesta este recunoscut ca ocrotitor al românilor, iar ultima zi din luna noiembrie este declarată zi liberă în calendarul românesc. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să marcheze această sărbătoare cu o cruce roșie în calendarul bisericesc.

Fratele Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cunoscut și ca cel Întâi Chemat și Apostolul românilor, a fost pescar de meserie în Betsaida, o cetate situată pe malul lacului Ghenizaret. El este recunoscut ca fiind cel care l-a adus prima dată pe Simon (Petru) în fața lui Hristos, anunțând că a descoperit Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos)”, scrie Agerpres. Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41). Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

Citește și: Sfântul Andrei este celebrat pe 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții în noaptea de Sfântul Andrei

De-a lungul timpului, Sfântul Apostol Andrei a fost alături de Mântuitorul pe drumurile Țării Sfinte, parcurgând aceeași cale cu ceilalți apostoli. El a fost inițial discipol al Sfântului Ioan Botezătorul, de la care a aflat despre întruparea lui Hristos. Sfântul Proroc şi Înaintemergător Ioan L-a arătat pe Iisus, spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29). După Înălțarea Domnului la cer și Cincizecime, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a propovădui creștinismul. Conform tradiției, el a fost desemnat să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia, Macedonia, ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciţia (Dobrogea) și până în Crimeea.

Sfântul Apostol Andrei a sfârșit ca mucenic, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, cunoscută ulterior ca „Crucea Sfântului Andrei”, la Patras, lângă Corint. În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei să fie marcată în calendarul bisericesc cu o cruce roșie, alăturându-l astfel printre sfinții mari ai Ortodoxiei. În 1997, el a fost proclamat Ocrotitorul României.

Citește și: Minivacanța de 1 decembrie 2023. Câte zile libere vor avea angajații

Ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei a devenit sărbătoare bisericească națională prin Hotărârea Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, iar în 2012, prin Legea nr. 147 din 23 iulie, a fost oficial declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales ca ocrotitor al Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului. Tradiția și folclorul românesc amintesc de prezența sa în Dobrogea, unde se spune că el și însoțitorii săi s-au odihnit într-o peșteră. În 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfințit această așezare, numind-o „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, iar în prezent aici se află complexul monahal „Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei”.

Te-ar putea interesa și