ADVERTISEMENT

Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei şi este, din nou, peste 50% din PIB

Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei/ Pexels
Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei/ Pexels

Datoria statului, aflată într-o creştere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Totodată, gradul de îndatorare raportat la PIB a depăşit nivelul de 50% şi a ajuns la 50,1%, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel, în februarie, datoria a ajuns la 706,5 miliarde lei (50,1% din PIB), faţă de 695 miliarde lei (49,2% din PIB), în ianuarie, şi 667,3 miliarde lei (47,2% din PIB), în decembrie, relatează News.ro.

Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluția PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar şi de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei.

Ministerul Finanțelor a împrumutat în primele luni ale anului mult, scopul fiind de a-şi acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale piețelor financiare, conform Profit.ro.

Citește și: Investitorii îndeamnă băncile europene să nu mai finanţeze noi proiecte de petrol şi gaze

Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că depășirea pragului de 50% în ceea ce priveşte îndatorarea presupune ca Guvernul să prezinte în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei în PIB, urmând ca programul să cuprindă, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Autorităţile au transmis, la momentul la care s-a depăşit prima dată pragul de 50%, că nu agreează măsuri restrictive, cum ar fi înghețarea salariilor, şi preferă o ieșire din această situaţie prin investiţii şi creştere economică. În plus, pentru a se declanșa prevederea din lege, nivelul datoriei de peste 50% ar trebui să fie şi transmis către Eurostat ca nivel oficial al datoriei, acţiune pentru care autorităţile au o perioade de timp suficient de lungă ca avansul PIB nominal să ducă din nou gradul de îndatorare sub 50% din PIB.

Citește și: Revolut introduce funcționalitatea Staking pentru clienții care deţin criptomonede

„Indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 50,1% din PIB, la sfârşitul lunii februarie 2023. Conform metodologiei Uniunii Europene ponderea datoriei guvernamentale în PIB s-a calculat luând în considerare PIB-ul realizat în anul 2022 comunicat de către INS. Odată cu publicarea de către INS a PIB-ului pentru trimestrul I 2023, indicatorul ponderea datoriei guvernamentale în PIB urmează sa fie revizuit şi se va republica”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Pentru finalul anului 2023, Guvernul estimează un nivel de îndatorare de 46,8% din PIB.

Te-ar putea interesa și