Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Este sezonul nunților, dar nu toată lumea e încântată de asta. Top 10 țări în care oamenii preferă să trăiască singuri, fără angajamente

Top 10 țări în care oamenii preferă să trăiască singuri/ Pexels
Top 10 țări în care oamenii preferă să trăiască singuri/ Pexels

A trăi singur poate avea o varietate de conotații. Pentru unii, reprezintă libertate și independență financiară, oportunitatea de nu fi nevoiți să facă compromisuri. Cu toate acestea, pentru alții, singurătatea poate fi sinonimă cu izolarea în societate.

Televiziunea și filmele ne prezintă o viziune conflictuală asupra vieții singure. Seriale populare, cum ar fi „Teoria Big Bang”, își derivă comedia din capcanele vieții cu colegii de cameră dificili sau inflexibili. În timp ce alte producții de succes, cum ar fi „Friends”, pun accentul pe distracția potențială de a trăi cu cei mai buni prieteni. În egală măsură, comediile romantice încep adesea cu scene triste care descriu izolarea vieții singure într-un oraș mare. Cum ar fi comică romantică “Jurnalul lui Bridget Jones”, cu protagonista cântând „All By Myself”.

Fără îndoială, mulți oameni și-ar dori să trăiască singuri, dar pur și simplu nu au opțiunea. Capacitatea de a plăti 100% din chiria unui apartament demonstrează o anumită stabilitate financiară la care mulți dintre noi visăm. Următoarele zece țări au cel mai mare procent de oameni care trăiesc singuri, fie din alegere, fie din necesitate.

Suedia

Aproape jumătate din toate gospodăriile suedeze sunt ocupate doar de o singură persoană. Procentul oamenilor singuri fiind de 47% în această țară. A locui singur în Suedia este privit ca un semn de normalitate, deoarece opțiunea este foarte ușor disponibilă. Există o mulțime de apartamente accesibile pentru o singură persoană (după ce au fost construite peste un milion de unități locative în anii 60). Avantajul unui stat cu un ridicat nivel de trai înseamnă, de asemenea, că foarte mulți tineri suedezi se pot muta în propriul apartament imediat ce au absolvit liceul.

Citește și: Iată 15 lucruri ciudate care par normale în unele țări, dar nu și în restul lumii

Marea Britanie

În epoca modernă, căsătoriile de lungă durată în Marea Britanie sunt în scădere și, în consecință, a existat o creștere constantă a numărului de persoane care trăiesc singure aici. Procentul ajungând la 34%. Unele studii arată că inclusiv cei care trăiesc doar din ajutorul de șomaj aleg să trăiască singuri, pentru a-și securiza venitul oferit de stat și a nu-l împărți cu altcineva. Britanicii își caută adesea independența de îndată ce își pot permite. A căuta viața singură în jurul vârstei de 20 de ani a devenit obișnuită în rândul tinerilor independenți din punct de vedere financiar.

Japonia

31% dintre japonezi, traiesc singuri, iar un studiu din 2016 relevă că mai mult de 40% dintre aceştia sunt virgini/virgine. În Tokyo, numărul mediu de persoane dintr-o gospodărie a scăzut sub 2, făcându-l unul dintre cele mai singuratice orașe din lume. Asta pentru că majoritatea locuitorilor capitalei Japoniei trăiesc singuri.

Această schimbare a stilului de viață din ultimele decenii a făcut ca guvernul japonez să se confrunte cu noi provocări pe măsură ce crește cererea de resurse per persoană. Înfricoșător, fenomenul „Kodokushi” a devenit din ce în ce mai frecvent. Oamenii mor singuri și corpurile lor rămân nedescoperite pentru o perioadă lungă de timp. Fraza se traduce prin „moarte singuratică”, iar cererea tot mai mare de servicii pentru curățarea reziduurilor cadavrelor în descompunere servește ca o amintire îngrozitoare a pericolelor vieții singure. În Japonia, tendința de singurătate se corelează cu o scădere a ratei căsătoriilor. Iar țara a fost listată drept țara cu cea mai scăzută activitate sexuală din întreaga lume.

Italia

Italienii au reputația de seducători, dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. De fapt, există 29% dintre persoanele singure în Peninsulă. În plus, Italia este o țară în care numărul divorțurilor a crescut cu peste 70% în douăzeci de ani. Răspândirea populației este foarte neuniformă și aproape jumătate din toți cetățenii locuiesc în Valea Padului. Chiar și în zonele dens populate, prețurile locuințelor au scăzut semnificativ în ultimii ani. Această scădere le permite multor italieni să își permită să locuiască singuri.

SUA

28% dintre americani sunt singuri. În New York și San Francisco, 40% din gospodării sunt de fapt formate dintr-o singură persoană. Deși cei care emigrează în America preferă să locuiască în locuințe cu mai multe persoane, cetățenii născuți în acolo par să fie favorabili ideii de a trăi singuri, de îndată ce își permit din punct de vedere financiar. Americanii se căsătoresc mai târziu și trăiesc mai mult, astfel încât potențialul de a trăi singur în timpul vieții de adult a crescut semnificativ în ultimul deceniu.

Canada

În ultimii ani, numărul tot mai mare de canadieni care locuiesc singuri – procentul a ajuns la 27% – a preocupat presa și sociologii din țară. Unii înțeleg această creștere că populația a devenit din ce în ce mai independentă și mai sigură din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, alții speculează că această schimbare a opțiunilor de locuit relevă o „eroziune a societății”.

Anii trecuți a fost realizat chiar și un documentar care a abordat problema („Flying Solo”). Unul dintre motivele sugerate pentru această schimbare a obiceiurilor de viață a fost creșterea ratei divorțului și scăderea numărului de căsătorii. Alții au speculat că o creștere a influenței social media. Aceasta le-a permis oamenilor să trăiască singuri fără să se simtă izolați.

Rusia

Alegerea multor tineri ruși de a trăi singuri a dus la o stabilizare în ultimele decenii a numărului populației în jurul cifrei de 150 de milioane de locuitori. Asta după ce înainte de anul 2000 numărul ajunsese să crească în ritm constant. Procentul de singuratici în Rusia a ajuns la 25%. În loc să se grăbească să se căsătorească, mulți tineri aleg să trăiască singuri și să se concentreze pe construirea carierei lor. Ei punând pe primul loc câștigarea de suficienți bani pentru a întreține o familie înainte de a căuta să înceapă una.

Citește și: Ziua evenimentelor ciudate. Conspirațiile macabre din spatele desenelor animate și alte teorii bizare pe care conspiraționiștii adora sa le sărbătorească astăzi

Africa de Sud

Este una dintre surprizele clasamentului, procentul de singuratici fiind neobişnuit pentru acest continent, 24%. Asta cu atât mai mult, cu cât trebuie să avem în vedere populația în creștere rapidă a țării (care a crescut cu aproape 10 milioane în ultimul deceniu). Tocmai de aceea este surprinzător inclusiv faptul că există spațiu pentru cei care aleg să trăiască singuri.

Kenya

Cu 15% dintre persoanele locuind singure, Kenya se confruntă cu o situație destul de îngrijorătoare, având în vedere faptul că această cifră tinde să crească. Este a doua țară africană din top, dar situația aici este foarte diferită. Inclusiv Organizația Națiunilor Unite a scris despre cazurile în creștere ale persoanelor în vârstă care trăiesc singure în Kenya, multe dintre ele locuind în condiții mizere.

Brazilia

Țara are reputația de a fi una foarte “hot”, unde te aşteaptă plăceri la tot pasul. Este un clişeu care nu prea are legătură cu realitatea, Brazilia fiind un amalgam pestriț. 10% din populație a ales singurătatea. Această stare de fapt a ajuns să devină o problemă națională. Asta pentru că există o tendință de creștere surprinzătoare a numărului care optează să trăiască fără un partener. Deși această alegere demonstrează că un procent din ce în ce mai mare al populației, există și consecințe negative asupra infrastructurii, pe măsură ce crește și consumul de apă și energie.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite