Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

SUA, în fața unei situații critice. Pentru prima oară în istoria de 245 de ani a țării numărul albilor este în scădere, în timp ce populația asiatică a crescut cu peste 35%

Populație SUA/ Thoughtco
Populație SUA/ Thoughtco

Rezultatele ultimului recensământ din SUA arată că populația albă totală din țară a scăzut pentru prima dată în istoria SUA, potrivit datelor publicate de Biroul de recensământ pe 12 august.

Populația care se definește drept doar “albă” a scăzut cu 8,6% în perioada 2010-2020. Este o premieră de la primele înregistrări, în 1790. Ea reprezenta 204 milioane de locuitori în 2020, adică 61,6% din populația americană, în scădere de la 72,4% cât era cu un deceniu mai înainte. „Aceste schimbări relevă faptul că populația americană este mult mai multirasială decât se credea”, a subliniat unul dintre oficiali, Nicholas Jones, la o prezentare a datelor.

În afară de schimbări demografice, el a precizat că o rafinare a problemelor acestor subiecte şi o nouă metodologie, față de cea din 2010, au influențat aceste rezultate. Astfel, categoria ”albi în legătură cu alte grupuri”, de exemplu afroamerican sau asiatic, a ”explodat” cu + 316% în decurs de zece ani, la 235 de milioane de persoane.

Citește și: Pagina neagră a Americii. Top 10 cei mai incapabili președinți din istoria SUA. Oamenii de la Casa Albă care nu s-au ridicat la înălțimea vremurilor lor

În Statele Unite, definirea în funcție de originile etnice este foarte frecventă, iar persoanele intervievate în cadrul recensământului au fost întrebate din care ”rasă” fac parte. Afroamericanii reprezintă de-acum 12,4% din populația americană, adică 41 de milioane. Un procent stabil în cei zece ani, în timp ce popuația asiatică a crescut cu 35,5%, la aproximativ 20 de milioane, și reprezintă 6% din populația americană. Amerindienii reprezintă 1,1% din populația americană. Populația hispanică a crescut cu 23%, la 62 de milioane, reprezentând 18% din populația americană.

În California, hispanicii au devenit cel mai mare grup rasial sau etnic, crescând la 39,4 la sută de la 37,6 la sută în deceniul precedent, în timp ce populația albă a scăzut la 34,7 la sută de la 40,1 la sută.

În general, populația SUA a crescut cu doar 7,4% în deceniul precedent, care este a doua cea mai lentă creștere înregistrată, potrivit datelor recensământului. Populația a crescut la 331,4 milioane în 2020 de la aproximativ 308,7 milioane în 2010. Numai decada care a cuprins anii 1930 – când s-a produs Marea Depresiune – a avut o rată de creștere mai lentă.

Citește și: America la răscruce. Top 10 cele mai rușinoase momente din istoria SUA, de la lagăre de concentrare la cele patru mari eșecuri ale perioadei postbelice

Biroul a menționat, de asemenea, că pe măsură ce suburbiile și orașele au continuat să crească, depopularea rurală a crescut în deceniul respectiv. New York a rămas cel mai mare oraș din SUA, înregistrând un câștig de populație de 7,7%. Printre cele mai mari 10 orașe ale țării, Phoenix a înregistrat cel mai mare câștig procentual, 11,2% în deceniul trecut. În ansamblu, datele arată că New York, Los Angeles, Chicago, Houston și Phoenix sunt cele mai mari cinci orașe din Statele Unite. Buckeye, o suburbie a orașului Phoenix, a cunoscut o creștere a populației cu aproape 80% cel mai mare procent din toată SUA, în timp ce The Villages, o comunitate de pensionari din Florida, este zona metropolitană cu cea mai rapidă creștere din țară, mai arată datele recensământului.

Aceste recensământe decenale sunt esențiale în vederea stabilirii decupajului electoral în cele 50 de state americane şi în vederea alocării unor fonduri federale în valoare de zeci de miliarde de dolari şcolilor şi spitalelor. Impactul politic al acestui recensământ poate fi hotărâtor, întrucât el permite să se decidă câte mandate sunt atribuite fiecărui stat în Camera Reprezentanților. El contabilizează întreaga populație prezentă pe teritoriul american – inclusiv persoanele fără adăpost, rezidenții azilurilor sau muncitorii imigranți fără acte.

Te-ar putea interesa și