Ni se acrește de toate și sărbătorim asta. Ziua Acrului este o provocare pentru toate gusturile

Ziua internațională a mâncărurilor acre/ Unsplash
Ziua internațională a mâncărurilor acre/ Unsplash

Aveți o zi prea dulce, ați pus prea mult zahăr în cafea sau v-ați încălcat din nou promisiunea şi ați cumpărat din nou prăjituri? Acum e momentul pentru pauză şi luare-aminte. Astăzi este Ziua Acrului, ziua în care în dieta noastră ar trebui să se afle mai multe lămâi decât în mod obișnuit, iar grapefruit-ul să fie fructul vedetă al zilei, chiar dacă unora ni se face gura pungă numai când ne gândim la el.

„Nimic nu este atât de acru încât nu poate fi îndulcit printr-o atitudine bună”, spunea Woodrow M. Kroll, iar pentru astăzi încercăm să atragem atenția asupra celor două tipuri de „acru” existente în viața noastră de zi cu zi.

În primul rând există mâncărurile şi dulciurile extraordinar de acre, care fac deliciul multora, dar mai există şi atitudinile acre, specifice exclusiv oamenilor, iar cine vrea să sărbătorească azi în acest al doilea mod (probabil există destule persoane în lume care fac deja asta) o poate face reducând la minim prilejurile de amuzament. Aveți însă grijă ca în ziua următoare să nu vă păstrați aceeași atitudine.

Această zi a fost inventată de Richard Ankli din Ann Arbor (Michigan), în 1977, el onorându-l astfel pe prietenul său care avea numele de familie „Sauer” (acru – în lb. eng). Ideea a fost îmbrățișată an de an de tot mai mulți oameni, atrași de ideea de acru, indiferent că vorbim de gust sau atitudine, astfel că a devenit sărbătoare internațională.

Iată câteva idei de a marca aceste zi, începând cu alimentele naturale. Spre exemplu, putem cumpăra câteva portocale, fructe care sunt considerate acre, în parte datorită conținutului lor ridicat de vitamina C. Limete-le se potrivesc perfect cu o varietate de băuturi şi nu să nu uităm de ceaiul în care astăzi trebuie neapărat să punem lămâie. Bineînțeles, niciuna din cele de mai sus nu se compară cu rubarba, incredibil de delicioasă, cel mai bine servită crudă. Dintre alimentele procesate nu trebuie desigur să lipsească iaurtul, laptele bătut, smântâna sau varza murată.

Rețete delicioase de încercat de Ziua Acrului

Salată de varză cu mere şi dressing de iaurt

Ingrediente:

  • 1/2 căpățână varză albă
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă roșie
  • 1 măr verde
  • 4-5 linguri mari de iaurt
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • ulei

Mod de preparare:

Dacă preferați o variantă mai light puteți să apelați cu încredere la un iaurt. Tăiați ceapa în cubulețe fine, varza în tăiței subțiri și dați morcovul pe răzătoare. Merele tăiați-le în feliuțe. Amestecați bine ingredientele salatei. Separat zdrobiți cățeii de usturoi și amestecați-i cu iaurtul, sarea și uleiul. Ulei adăugați cam 2-3 linguri, în funcție și de cât de gras este iaurtul. Turnați dressingul de iaurt peste salată și amestecați bine. Mai puteți adăuga și frunzulițe de pătrunjel verde și să combinați varza albă cu varză roșie.

Ciorbă de potroace

Ingrediente:

  • 500 g bucăți de pui de casa (aripile si gatul)
  • 400 g pipote
  • 3 morcovi
  • 1/2 țelină
  • 1 buc păstârnac
  • 1 buc pătrunjel
  • 1 linguriță de sare
  • 4 l apa
  • 20 de boabe piper negru
  • 2 lingură orez
  • 1 l moare (zeama de varza)
  • 2 gălbenușuri
  • 200 g smântână
  • frunze de leuștean

Mod de preparare:

Se spăla bine carnea, apoi se lasă să se zvânte ori se șterg bucățile cu prosoape absorbante. Pipotele se opăresc pentru 1-2 minute, apoi se scurg de apă. Într-o oală mare, se pun 4 litri de apă împreună cu sarea. Se adaugă carnea și pipotele și se lasă să dea în clocot. Se spumează de câte ori este nevoie. Când nu mai este spumă, se pune capacul și se lasă la foc mic să fiarbă, circa o oră. Legumele se curăță, se spăla și se dau pe răzătoarea cu găuri mari.

După 30-40 de minute, se adaugă legumele și boabele de piper și se lasă să fiarbă în continuare. Când este aproape gata, se adaugă orezul spălat bine și se mai lasă până se fierbe și acesta. Într-un ibric, se pune zeamă de varză la foc și când începe să fiarbă, se toarnă peste ciorbă și se lasă să mai dea câteva clocote. Oala se ia de pe foc și se lasă puțin la răcorit. Între timp, se amestecă smântâna cu gălbenușurile, apoi cu un polonic, se ia din ciorbă și se adaugă peste smântână. Se amestecă și se toarnă în oala cu ciorbă, amestecând până se omogenizează totul. Se pun frunzele de leuștean și se acoperă oala lăsând să se îmbine aromele. Ciorba se servește fierbinte, alături de ardei iute și un colț de pâine de casă.

Sursă: IFT Next

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite