Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Lista copiilor cuminți/ răi ai lui Moș Crăciun. De unde a pornit această legendă?

Lista copiilor cuminți răi ai lui Moș Crăciun/ Freepik
Lista copiilor cuminți răi ai lui Moș Crăciun/ Freepik

Știm cu toții că Moș Crăciun nu aduce daruri oricărui copil, așa că, pentru a primi cadourile mult visate și dorite de mult timp, e nevoie să fim copii cuminți. Dacă am încălcat acest pact, pe care Moșul l-a făcut cu noi, spunându-ne că doar cei ce au fost cuminți și ascultători de părinți, vor primi cele mai frumoase și mai drăguțe daruri, atunci vom fi incluși în categoria copiilor răi, aflându-ne pe lista celor obraznici, și ne vom alege cu o nuia sau o lingură de lemn, așteptând până anul următor să-l surprindem pe Moșul.

Această listă de care vorbim și pe care suntem trecuți cu toții, indiferent de ceea ce am realizat tot anul, se mai numește și lista obraznicilor și cea a ascultătorilor. Această listă a lui Moș Crăciun notează și scoate în evidență, într-un mod tradițional, numele tuturor copiilor din lume, dar și comportamentul pe care l-au avut aceștia de-a lungul anului.

Citește și: Câți reni are, de fapt, Moș Crăciun. Povestea din spatele tradiției de Crăciun

Copilașii care s-au comportat adecvat, au ascultat de părinți, i-au făcut mândrii pe aceștia, au avut rezultate bune la școală și nu au ieșit din cuvântul bunicilor, primesc darurile mult dorite, iar cei ce nu s-au încadrat în această categorie de copii, vor primi pungi cu cărbune, o nuia sau o lingură de lemn, având la dispoziție un an în a-și îndrepta comportamentul.

Tradiția acestei liste pornește de la o legendă nordică, a unui vrăjitor care a răsplătit toți copiii ascultători, iar pe cei obraznici i-a pedepsit. Această idee apare și în legendele germane, unde Moș Crăciun este însoțit de Krampus, o creatură foarte asemănătoare cu un demon, care îi răpește pe copilașii răi, iar în tot acest timp, Moșul îi răsplătește pe cei buni cu cadouri.

Citește și: Cine este Moș Crăciun? Legenda celui mai iubit personaj al iernii

De asemenea, și colindele de Crăciun, cum este și „ Moș Crăciun vine în oraș”, accentuează acest concept al Moșului, care se consultă cu lista sa, pentru a vedea căror copii le va fi răsplătit comportamentul și cărora nu.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite