Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Iranul aplică noi legi stricte asupra femeilor. Statul folosește tehnologia pentru a verifica dacă acestea respectă regulile

Iranul aplică noi legi stricte asupra femeilor/ Unsplash
Iranul aplică noi legi stricte asupra femeilor/ Unsplash

Iranul înăsprește legile stricte asupra femeilor. Statul a luat o decizie radicală zilele trecute, explicând că va folosi tehnologia de recunoaștere facială pentru a vedea dacă femeile nu se îmbracă „corect”.

Regimul iranian aplică din nou legi sumbre asupra femeilor din țară, care nu se înclină în fața regulilor sale stricte privind purtarea hijab-ului. Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, secretarul sediului Iranului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, a anunțat că această politică va veni ca parte a unui nou decret dat de președintelui Ebrahim Raisi. Potrivit noilor reguli, tehnologia va fi folosită în transportul public pentru a identifica femeile care nu respectă regulile.

Iranul aplică noi legi stricte asupra femeilor/ Unsplash
Iranul, legi stricte asupra femeilor/ Unsplash

Legile stricte din Iran, privind hijab-ul au fost implementate în țară la Revoluția din 1979. Politica este extrem de controversată în Iran, femeile protestând în toată țara în ziua de Hijab și Ziua Castității din Iran, pe 12 iulie. Acestea militează împotriva legii, deși riscă să fie arestate pentru „crimă” și chiar biciuite și trimise la închisoare, confruntându-se cu „puncte de control morale”, pentru a se asigura că respectă regulile.

Agenții de securitate fac des razii prin orașele țării pentru a aplica regulile asupra populației care conține aproximativ 40 de milioane de femei și fete. Unele dintre femeile curajoase au postat în mediul online videoclipuri și fotografii cu ele, având capetele descoperite, ceea ce a dus la o serie de arestări din partea autorităților.

Mișcările intitulate #No2Hijab și #WalkingUnveiled au apărut în timpul protestelor, care au generat revolte din partea femeilor. Un videoclip care folosește acest hashtag a fost publicat pe internet, arătând o femeie care nu poartă hijab și este hărțuită într-un autobuz înainte ca toți pasagerii să intervină.

Iranul aplică noi legi stricte asupra femeilor/ Pexels
Iranul, legi stricte asupra femeilor/ Pexels

Femeia din videoclip este Sepideh Rashno, în vârstă de 28 de ani. Ea a fost arestată pe 16 iulie, la scurt timp după ce filmarea a fost văzută online. Rapoartele activiștilor au indicat că Sepideh a fost bătută și forțată să „mărturisească”, împreună cu o serie de alte femei, spunând că regretă implicarea lor în proteste.

Organizația Human Rights Activists News Agency (HRANA) a declarat că aceasta a fost dusă la Spitalul Taleqani din Teheran după agresiunea suferită, pentru a-și face o radiografie a organelor din cauza „sângerării interne cauzată de traumă”. Aceștia au declarat că agenții de securitate nu i-au lăsat timp singură cu medicul care o examina.

„Aceasta poate suna ca o ficțiune, dar nu este. Aceasta este realitatea pentru milioane de femei și fete din Iran, unde statul controlează puternic corpurile femeilor. În conformitate cu legile țării, privind acoperirea capului cu un voal, femeile și fetele, chiar și cele de până la șapte ani, sunt forțate să-și acopere părul cu un batic împotriva voinței lor. Femeile care nu o fac sunt tratate ca criminale de către stat”, a declarat Amnesty International într-un raport din 2019.

Liderul suprem Ali Khamenei a susținut că mișcarea de protest împotriva hijab-ului obligatoriu a fost un „complot occidental” al Marii Britanii și SUA menit să provoace tulburări. „Scopul inamicilor este să răspândească îndoielile în rândul oamenilor și să le zdruncine credința, care este principalul factor în menținerea țării și a sistemului islamic”, a declarat acesta

Iranul aplică noi legi stricte asupra femeilor/ Pexels
Iranul, legi stricte asupra femeilor/ Pexels

Un sondaj realizat de The Group for Analyzing and Measuring Attitudes in Iran (GAMAAN) în anul 2020 a constatat că 58% dintre oameni s-au opus purtării hijab-ului în totalitate, în timp ce 72% au fost împotriva ca oamenii să fie forțați să-l poarte.

„Chiar și atunci când femeile își acoperă părul cu o basma, ar putea fi considerate că nu au respectat legile privind voalarea forțată dacă, de exemplu, prezintă câteva fire de păr sau hainele lor sunt percepute ca fiind prea colorate sau nepotrivite.”, a adăugat Amnesty International.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite