Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională haosul nu moare niciodată. Azi e zi de sărbătoare, se ne amintim că există o ordine ascunsă în spatele fiecărei dezordini

Ziua Internațională haosul nu moare niciodată/ Freepik
Ziua Internațională haosul nu moare niciodată/ Freepik

Ziua Internațională haosul nu moare niciodată. Viața noastră de zi cu zi se desfășoară într-un ritm în care abia mai ținem pasul cu evenimentele, timpul abia de ne mai ajunge ca să facem ce ne-am propus şi ne trezim fără să ne dăm seama prinși într-un carusel din care nu putem coborî. Şi atunci ne punem întrebarea dacă mai există o zi cu momente perfecte, liniștit şi fără stres.

Şi alții s-au gândit la asta înaintea noastră şi au făcut-o atât de intens încât au simțit să marcheze distinct situația, astfel că pe fiecare 9 noiembrie celebrăm “Ziua haosul nu moare niciodată”.

Aşa cum îi spune şi numele, această sărbătoare îi încurajează pe oameni să-și dea seama că haosul face parte din viață și că nu va muri niciodată. Aşadar, în această zi respirați adânc și renunțați la lucrurile care vă creează haos în viață. Cel mai practic mod este să trageți un pui de somn în mijlocul zilei, să vă amintiți haosul nu moare niciodată, așa că mai poate aștepta o zi să continue să vă tulbure viața, astăzi doar încercați să vă relaxați.

Citește și: Ziua mondială a meditației. Cum să-i oferi minții tale un moment fără stres

Şi poate n-ar fi rău ca în această zi să dăm mai mare atenție cuvintelor lui Meldy Beattie: “Recunoștința deschide plinătatea vieții. Transformă ceea ce avem în „de ajuns”, şi chiar mai mult. Transformă refuzul în acceptare, haosul în ordine, confuzia în claritate. Poate face din mâncare festin, dintr-o casă un cămin, dintr-un străin un prieten. Recunoștința poate da sens trecutului nostru, poate aduce pace zilei de astăzi şi poate crea o viziune pentru ziua de mâine”.

Ce este teoria haosului

Dacă vă face să vă simțiți mai bine, să știți că teoria haosului, care este studiul sistemelor dinamice, poate fi aplicată la multe domenii de studiu, inclusiv la matematică, biologie, meteorologie și filosofie, așadar noi, ca parte a complexului sistem planetar, nu aveam cum să fim excepțiile ocolite de această teorie.

Creatorul și originea “Zilei haosului nu moare” sunt încă necunoscute. Termenul „Haos” este o stare de confuzie, dezordine sau lipsa de ordine. În mitologia greacă, Haosul a fost primul zeu primitiv care a apărut la crearea universului. Numele ei provine din latinescul Khaos, indicând „decalajul” sau spațiul dintre cer și pământ.

Teoria haosului a fost formulată de Edward Lorenz în 1960. Savantul spunea: „un fenomen care pare a se desfășura la întâmplare, are de fapt un element de regularitate ce ar putea fi descris matematic.” În termeni mai simpli, există o ordine ascunsă în orice evoluție aparent haotică a oricărui sistem dinamic complex. Comportamentul haotic a fost observat în laborator pe o varietate de sisteme care include circuite electrice, lasere, reacții chimice oscilante, dinamica fluidelor și aparate magneto-mecanice și mecanice, dar și în simulări virtuale ale proceselor haotice.

Citește și: Ziua internațională a pisicilor. 24 de ore de venerație a unuia dintre cele mai vechi și mai iubite animale de companie din lume

Una dintre aplicațiile cele mai de succes a teoriei haosului este în ecologie, unde sistemele dinamice de genul modelului lui Ricker au fost folosite pentru a arăta cum creșterea populației în raport cu suprafața ocupată duce la o dinamică haotică. Teoria Haosului ne arată că natura lucrează după anumite tipare care sunt suma mai multor impulsuri mărunte.

Două exemple de haos uman extrem

A mâncat doar de la Starbucks timp de un an

Slavă Domnului că la Starbucks nu există doar cafea. O femeie în vârstă de 40 de ani, din Seattle a consumat produse doar de la Starbucks, zi de zi, în anul 2013, după o promisiune pe care şi-a făcut-o de Revelion. Ea a cheltuit între 500 şi 600 de dolari în fiecare lună pe produse de patiserie, sandvișuri, cafea şi alte produse din lanțul de cafenele şi a publicat zi de zi fiecare meniu de la Starbucks pe blogul ei personal şi pe Instagram. Ulterior, ea şi-a făcut şi o pagină de Facebook dedicată acestui demers.

S-a întors la închisoare fiindcă era prea frig afară

Robert Vick, un deținut american de 42 de ani, care a evadat în ianuarie 2014 dintr-un penitenciar din oraşul Lexington, din statul Kentucky, s-a întors de bună voie la închisoare după ce petrecuse aproape o zi pe fugă, în aer liber, la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Bărbatul a petrecut 20 de ore în frig, după care a intrat înghețat în holul unui motel şi a cerut recepționistului să cheme poliția pentru a se putea întoarce în închisoare. El fusese condamnat la şase ani de închisoare pentru tâlhărie şi încă cinci ani pentru fals.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite