ADVERTISEMENT

Cine va moșteni tronul după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Cine va moșteni tronul după moartea Reginei Elisabeta a II-a/ Instagram
Cine va moșteni tronul după moartea Reginei Elisabeta a II-a/ Instagram

Regina Elisabeta a II-a are o domnie de 70 de ani. Însă, în cazul în care aceasta se va stinge din viață, unul dintre urmașii săi îi va lua locul pe tron, asemenea cum a făcut ea când a murit tatăl său. Cine va moșteni tronul după moartea Reginei Elisabeta?

Timp de secole, linia regală de succesiune la tronul britanic a fost, la fel ca în majoritatea monarhiilor, bazată pe primogenitură, care în mod tradițional acordă prioritate primului născut de sex masculin și moștenitor al unui rege sau regine, ceea ce înseamnă că acesta moștenește titlul și toate proprietățile care aparțin familiei.

Un beneficiu al primogeniturii este că păstrează toate proprietățile care aparțin familiei intacte și profitabile. În cazul familiei regale din Marea Britanie din zilele noastre, tronul va trece de la Regina Elizabeth a II-a la fiul său prințul Charles. Următorul la rând este fiul mai mare al lui Charles, prințul William, adică Ducele de Cambridge și soțul lui Kate Middleton.

Citește și: Codul secret prin care va fi anunțată moartea Reginei Elisabeta

În urma unei rupturi dramatice cu tradiția, copilul mai mare al lui William și Kate, care a fost născut în 2013, va fi următorul la rând să moștenească tronul, indiferent de sexul copilului. Kate a născut un băiat, pe prințul George. Acea schimbară a fost adoptată în 2011, atunci când liderii a 16 țări Commonwealth (inclusiv Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă) s-au întâlnit în Perth, Australia, și au votat în mod unanim să schimbe regula de succesiune veche de secole. Anterior, fiicele puteau moșteni tronul britanic doar dacă nu existau fii în viață, potrivit Live Science.

Frații prințului George, prințesa Charlotte și prințul Louis, sunt următorii la rând pentru tron. Prințul Harry este al șaselea la rând, urmat de Archie, care este al șaptelea la rând. Pe lângă faptul că este primul bebeluș regal britanic-american, Archie este automat un cetățean britanic, însă va trebui să aplice pentru cetățenie americană. De asemenea, Archie este și primul copil mulatru în linia de succesiune la tronul britanic, potrivit publicației descopera.ro.

În urma noilor reguli din 2011, sora lui Archie va fi a opta în linia de succesiune la tron, însă probabil nu va fi primi un titlu regal. După nașterea celui de-al doilea copil al ducilor de Sussex, prințul Andrew, fiul reginei și ducele de York, va ajunge pe locul nouă în linia de succesiune.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a, sub supraveghere medicală în Scoția. Medicii sunt îngrijorați pentru sănătatea ei

O altă regulă învechită, care a fost eliminată în 2011, stipula că niciun moștenitor nu-și putea asuma tronul dacă el sau ea era căsătorit/ă cu un romano-catolic. Acea regulă era bazată pe secole de persecuție religioase și conflicte care datează de pe vremea regelui Henric al VIII-lea, care s-a rupt de Biserica Romano-Catolică pentru a divorța de soția sa, regina Catherine, și pentru a se căsători cu Anne Boleyn.

Însă, din cauza faptului că una dintre îndatoririle monarhului britanic este să conducă Biserica Angliei, chiar și în ziua de astăzi, un romano-catolic nu poate deține coroana. Într-un interviu din 1994, prințul Charles a cauzat o controversă atunci când a spus că ar prefera să fie văzut ca un „apărător al credințelor”, inclusiv catolicism și alte religii.

O altă formă de moștenire este ultimogenitura, în ultimul născut moștenește titlurile și proprietățile părinților. Ultimogenitura este uneori folosită pentru a compensa cel mai mic fiu pentru că a rămas alături de părinți mai mult timp și i-a îngrijit la bătrânețe. Ultimogenitura a fost practicată în mai multe dinastii japoneze și domenii medievale europene.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite