Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cine este Moș Crăciun? Legenda celui mai iubit personaj al iernii

Cine este Moș Crăciun/ Freepik
Cine este Moș Crăciun/ Freepik

Moș Crăciun este unul dintre cele mai iubite personaje și este foarte așteptat în luna decembrie. Foarte puțini dintre noi cunoaștem adevărata poveste a acestui personaj al copilăriei noastre, dar și a soției sale.

Legenda celui mai îndrăgit personaj al iernii

Conform unor legende mai învechite, Moș Crăciun este un personaj rău. În noaptea în care, Fecioara Maria a intrat în travaliu, aceasta a bătut la prima ușă ce i-a ieșit în cale, cu scopul, de a cere ajutor. Doamna Crăciuniță i-a deschis ușa, care, știind de ce anume îi poate face Moș Crăciun și de răutatea pe care o are, a trimis-o pe Maria, în grajd și i-a oferit ajutor chiar ea. Aici l-a adus pe lume, pe Iisus. Aflând de ce s-a întâmplat în grajdul din curtea sa, Moș Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuniță, și i-a tăiat mâinile, în semn de pedeapsă.

Legenda mai spune și că, Maica Domnului, în semn de recunoștință, i le lipește la loc. În acest moment, află și Moșul, că, de fapt, în fața lui se afla Fecioara Maria. Foarte bucuros de fapta Maicii Domnului, Moșul îi mulțumește acesteia că i-a salvat nevasta de la prostia pe care însuși el a putut-o realiza.

Citește și: Mesaje și urări de Crăciun. Ce felicitări să le trimiți familiei și prietenilor

Cum fiecare poveste are și un final fericit, Crăciun adună niște trunchiuri de brad, le aprinde, și încinge o mare horă alături de slugile sale, în ograda casei. După ce se termină și jocul, Moșul, care era la origine cioban, împarte membrilor niște daruri tradiționale, de genul caș, urdă, dar și smântână. Aici se face și referirea că, Moșul este cel care aduce daruri copiilor, în ajunul nașterii lui Iisus Hristos.

Moș Crăciun are un ajutor de 11 spiriduși

Legenda ne mai spune și că, Moșul are angajați 11 spiriduși, care participă la pregătirea cadourilor celor mici. Spiridușii sunt cei care îi dau cea mai mare mână de ajutor Moșului, cei care îi fabrică jucăriile, pentru a fi siguri că, dorințele celor mici vor fi îndeplinite în fiecare an.

Renii lui Moș Crăciun au nevoie de o doză de praf magic pentru zborul magic din seara de Crăciun

În această mare familie a Moșului, sosesc și cei 9 reni, care sunt motorul întregii expediții aeriene. Moșul a realizat o mare descoperire, un praf magic, al cărui scop este de a le da renilor puterea de a zbura. În noaptea dinaintea zborului Crăciunesc, aceștia sunt presărați cu praful magic, iar apoi poate începe călătoria către casele micuților.

Hainele lui Moș Crăciun nu au purtat mereu culoarea roșie

Odată cu trecerea timpului, îmbrăcămintea Moșului a ajuns și ea să fie modificată, într-un mod destul de considerabil. O perioadă foarte bună de timp, Moș Crăciun a fost îmbrăcat în haine de spiriduș, cum ar fi verde, albastru sau violet. Nici măcar căciula acestuia nu a fost mereu roșie. Moșul purta o compoziție de forma unei coroane de vâsc, sau de cele mai multe ori, o glugă.

Citește și: Colinde tradiționale de Crăciun. Lista melodiilor pe care să le asculți de sărbători

Laponia, căsuța lui Moș Crăciun

Cu siguranță, v-ați întrebat, unde locuiește Moș Crăciun? Ca atare, în anul 1925, s-a ajuns la ideea că, nu se poate să existe reni la Polul Nord, iar privirea a fost îndreptată spre Finlanda, unde trăiesc și animale. În anul 1927, Markus Rautio, fiind de profesie realizator de emisiuni destinate copiilor, la un post național de radio, din Finlanda, a exprimat că, Moșul locuiește pe un anume munte, din Laponia. De atunci și până acum, am rămas cu toții cu ideea că, Moșul are casa în Laponia, Finlanda.

Te-ar putea interesa și