Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Prima Miss România, ucisă chiar în ziua de Crăciun. Povestea tragică a Titei Cristescu

Povestea tragică a Titei Cristescu/ Foto: actualitate.net
Povestea tragică a Titei Cristescu/ Foto: actualitate.net

Tita Cristescu, o apariție strălucitoare în peisajul României interbelice, a fost victima unui destin sinistru. La doar 27 de ani, frumoasa fiică a liderului comunist Gheorghe Cristescu și-a găsit sfârșitul într-o tragedie întunecată, în ziua de Crăciun, fiind otrăvită cu cianură de potasiu.

Viața Titei părea desprinsă din visele tinereții, dar iluzia a fost rapid înlocuită de un coșmar brutal. În 1929, frumusețea sa o proclama Miss România, primul astfel de titlu din istoria țării. În timp, a strălucit în competiții de frumusețe în Germania și a flirtat cu lumea teatrului. Poziția socială și farmecul ei o înălțau în înaltul societății mondene a perioadei interbelice.

Tita Cristescu

Însă, lumina vieții sale a fost rapid stinsă de umbrele tragediei. Doar 6 ani mai târziu, în 1935, Tita a ucisă în noaptea Ajunului Crăciunului. La acea vreme, moartea primei Miss România ar fi putut constitui cel mai întunecat scandal al epocii. Tânăra a murit la vârsta fragilă de doar 27 de ani, iar ochii publicului ardeau de curiozitate, căutând adevărul dincolo de aparențe. Tita Cristescu a fost descoperită moartă în ziua sfântă de Crăciun, victima otrăvii de cianură, iar misterul ce învăluia această tragedie a amplificat ecourile întunecate ale destinului său tragic.

Cum a fost ucisă Tita Cristescu

Destinul divei a fost curmat în ziua de Crăciun din anul 1935. Femeia ce se bucurase de titlul onorific de Miss România a fost privată de viață cu cianură, sub ochii îngroziți ai surorii sale, în noaptea Ajunului Crăciunului, la scurt timp după întoarcerea de la cinematograf.

Citește și: Povestea Iuliei Hașdeu, copilul îndrăgostit de ideal. Moștenirea bogată lăsată în urmă de tânăra genială

Ajunsă acasă alături de un grup de prieteni, Tita a fost întâmpinată de menajera sa, Maria Suciu, în apartamentul de pe Bulevardul Brătianu. Aceasta i-a oferit o cutie de bomboane primită de la Liviu Ciulei, partenerul de concubinaj al Titei de cinci ani. Ea a vrut să-și servească prietenii, însă aceștia au refuzat-o. Tânăra a înfulecat cu poftă două bomboane, fără să știe că în interior era cianură de potasiu.

Tita Cristescu

Ulterior, sora sa, Gella, și soțul acesteia au observat lumină în apartament și au urcat. Însoțită de o prietenă, Marioara Constantinescu, atmosfera inițial veselă s-a transformat într-un coșmar imprevizibil.

„Era veselă. Ne-am îmbrățișat și mi-a explicat cum Cuza Hotta, viitorul ei soț, pe care îl condusese cu trenul, n-a vrut s-o lase să petreacă singură o noapte în tren și de aceea a înapoiat-o de la Turnu-Severin, sosind pe la ora zece seara, în Capitală. Deodată văd că se schimbă la față. Îmi declară că îi este rău. Mă reped la baie, îi aduc un pahar de apă din care tocmai băuse. Tita se simțea din ce în ce mai rău. Alarmată, trimit pe Mioara jos, la soțul meu. Tita, între timp, are convulsiuni, vomită, e întinsă pe pat. Soțul meu a telefonat pe rând la mai mulți doctori, dar nu i-a găsit acasă. S-a suit într-o mașină și s-a dus la salvare. Tita murise”, declara la momentul respectiv sora Titei Cristescu, conform publicației mediaflux.ro.

Imediat, tatăl ei a alertat autoritățile și l-a acuzat de moartea fiicei sale pe Liviu Ciulei senior, un antreprenor bogat. În timpul investigației, peste 150 de martori au fost interogați, iar Liviu Ciulei a devenit principalul suspect, având în vedere relația lor de concubinaj care dura de mai bine de cinci ani.

Motivul pentru care Tita Cristescu a fost ucisă

La vârsta de numai 27 de ani, Tita Cristescu a căzut victimă otrăvirii cu cianură, conform concluziilor analizelor toxicologice și ale autopsiei efectuate în noaptea tragică la INML. În procesul desfășurat în fața Curții cu Jurați din București, peste 150 de martori au fost chemați la audieri.

Citește și: Povestea neștiută despre Vera Renczi, cunoscută și sub numele de „Văduva Neagră”

Dezbaterile s-au prelungit pe o perioadă de 12 zile. Procurorul a avansat ipoteza că Liviu Ciulei ar fi fost autorul crimei, susținând că acesta ar fi fost motivat de teama de a fi părăsit de către prima Miss România, care se pregătea să se căsătorească cu diplomatul Cuza Hotta. Motivul presupus al crimei ar fi fost un amestec de „egoism și gelozie feroce”. Cu toate acestea, probele nu au fost suficiente pentru a-l condamna, iar inginerul a fost achitat.

Tita Cristescu

Conform presei vremii, Liviu Ciulei a inițiat independent o anchetă pentru a descoperi circumstanțele morții concubinei sale, Tita Cristescu. Din păcate, misterul a rămas nesoluționat timp de 35 de ani.

Ulterior, s-a aflat că prima Miss România fusese, de fapt, victima servitoarei sale. O bătrână aflată în pragul morții s-a spovedit unui preot, dezvăluind cine a fost criminalul. Era vorba de servitoarea Maria Suciu. Dezvăluirea a fost făcută publică la începutul anilor 1970, după ce femeia s-a spovedit în fața unui preot ortodox, iar acesta le-a spus autorităților adevărul din spatele acestei crime.

Maria Suciu i-ar fi pus cianura și în pasta de dinți. Motivul? Gelozia pe succesele tinerei și din dorința de a-i fura bijuteriile. „Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic”, ar fi spus servitoarea regretatei Tita Cristescu, prima Miss România.

Unde se află mormântul Titei Cristescu

Tita Cristescu (1908-1935), fiica lui Gheorghe Cristescu, este înmormântată la Cimitirul Bellu. În urma ei a rămas o avere impresionantă pentru acea vreme, cuprinsă între 3 și 5 milioane de lei. De asemenea, Tita Cristescu deținea multe blănuri, cât și un apartament într-o zonă centrală a Capitalei. 

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite