ADVERTISEMENT

Povestea regelui care a fost îngropat cu 26 de milioane de dolari

Povestea regelui care a fost îngropat cu 26 de milioane de dolari/ Turism Istoric
Povestea regelui care a fost îngropat cu 26 de milioane de dolari/ Turism Istoric

Timp de șase ani, arheologul Howard Carter a săpat nisipurile deșertului în așa-numita zonă a Egiptului, Valea Regilor, în căutarea mormântului celebrului băiat faraon Tutankhamon, dar fără nici un rezultat. Finanțatorul său, contele de Carnarvon, a devenit nerăbdător, iar Carter a avut o ultimă șansă de a descoperi cripta.

Apoi, un băiat local pe nume Hussein Abd el-Rassul, care aducea apă muncitorilor, a lovit o treaptă de piatră sub dărâmături. Mai târziu, lui Carter i-a plăcut să spună povestea că băiatul a vrut să imite arheologii din Europa și, prin urmare, a făcut un poked în jurul valorii sale, cu un băț. În acest proces, a spus el, a lovit suprafața de piatră.

Despre faraon

Vestea senzaționalei descoperiri s-a răspândit rapid, declanșând în întreaga lume „Egiptul”. Harry Victor Frederick Winstone, autorul cărții „Howard Carter și descoperirea mormântului lui Tutankhamon”, publicată pentru prima dată în 1991, scrie cum descoperirea i-a determinat pe arhitecți să creeze fațade în stil egiptean. Genți de mână, borcane de prăjituri și sticle de suc purtau simbolul inconfundabil al măștii regelui aurit, a scris Winstone, adăugând că până și bluzele lui Tutankhamon erau de vânzare și că producătorul auto General Motors a lăudat un vehicul în formă de faraon, potrivit DW.com.

În Valea Regilor, privitorii au aglomerat situl de excavare. Localnicii și turiștii din întreaga lume au vrut să prindă o bucățică din comori, în timp ce, eventual, au luat un suvenir. Carter și echipa sa au avut probleme în a ține oamenii la distanță.

Citește și: Roata Ecaterinei – cea mai teribilă pedeapsă din lume

Anubis, zeul morților

Timp de zece ani, arheologul britanic și asistenții săi au catalogat meticulos fiecare artefact de mormânt. Fiecare piesă a fost fotografiată și împachetată, exponate mai mari au fost transportate pe Nil cu o mică cale ferată ușoară și încărcate pe nave. Cele mai importante descoperiri se află acum în Muzeul Egiptean din Cairo și Luxor.

Cel mai faimos dintre cele aproximativ 5.400 de obiecte găsite este încă masca morții de 11 kilograme a lui Tutankhamon însuși. Carter a găsit-o în camera sicriului. Închis de patru altare de lemn aurit, un sarcofag de piatră și trei sicrie în formă de mumie plasate una în interiorul celeilalte, a fost locul în care faraonul îmbălsămat, într-un sicriu de aur pur de 225 de kilograme. Masca morții îi acoperea fața.

Într-o altă comoară se afla o statuie a zeului egiptean al morților, Anubis, care păzea un altar care conținea măruntaiele lui Tutankhamon. Anubis a fost un zeu egiptean antic al lumii interlope care a ghidat și protejat spiritele morților. Anubis este asociat cu mumificarea, ritualurile funerare și cimitirul în mitul egiptean antic și este de obicei descris ca un canin negru sau un om cu un cap canin, potrivit DW.com.

Daune aduse lui Tutankhamon

După ce a rămas nedescoperit și neatins timp de peste 3.000 de ani, frenezia turistică l-a afectat vizibil pe Tutankhamon după descoperirea sa. De-a lungul anilor, combinația de praf, fluctuații de umiditate și vizitatori care au intrat în camera mică și-a luat amprenta.

Citește și: Povestea Iuliei Hașdeu, copilul îndrăgostit de ideal. Moștenirea bogată lăsată în urmă de tânăra genială

Deși un capac din plexiglas protejează acum sarcofagul de elemente și de descompunere, era nevoie urgentă de acțiune. Astfel, în 2009, o echipă de 25 de restauratori a început să lucreze pentru a repara daunele deja făcute mormântului și pentru a lua măsuri pentru a preveni alte daune în viitor. În 2021, lucrările au fost finalizate. Picturile murale antice strălucesc într-o nouă splendoare, au fost instalate noi bariere, un sistem sofisticat de ventilație și o nouă platformă pentru vizitatori, potrivit DW.com.

Te-ar putea interesa și