Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum au supraviețuit 6 băieți timp de 15 luni pe o insulă pustie

Cum au supraviețuit 6 băieți timp de 15 luni pe o insulă pustie/ YouTube
Cum au supraviețuit 6 băieți timp de 15 luni pe o insulă pustie/ YouTube

Șase băieți ai unei școli din Tonga care căutau o aventură, au rămas blocați pe o insulă pustie timp de 15 luni, unde au vânat, s-au adunat și și-au oferit ajutor medical unul altuia pentru a supraviețui.

Sione, Ștefan, Kolo, David, Luke și Mano, toți cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, elevi de la o școală catolică din Nuku’alofa, capitala Tonga, au „împrumutat” o barcă de pescar, în 1965, cu ambiția de a călători în Fiji sau Noua Zeelandă. Au împachetat o mână de banane și câteva nuci de cocos, fără hartă sau busolă, și au adormit accidental în timp ce se aflau pe mare.

Grupul s-a trezit cu o grămadă de apă umplându-le barca. Era întuneric și pânza lor fusese distrusă. Timp de opt zile, au plutit fără rost, fără hrană și fără apă, colectând cât de puțină apă de ploaie puteau și împărțind-o în mod egal între ei, potrivit Daily Mail.

În ziua a noua, au văzut o insulă în depărtare, cunoscută acum sub numele de ‘Ata. A fost odată acasă pentru băștinași, dar a fost părăsită când băieții au ajuns în cele din urmă la țărm.

Citește și: Povestea omului cu capul gigantic: „A crezut că este sinuzită, apoi fața lui a început să se umfle”

Insula este considerată nelocuibilă. Acolo au rămas și au supraviețuit timp de 15 luni, un contrast puternic cu celebrul roman Lord of the Flies, care spune o poveste similară a tinerilor naufragiați, dar se termină în moarte și disperare. O jumătate de secol mai târziu, Stephen i-a spus lui Rutger Bregman, de la The Guardian, despre aventura vieții, cum au supraviețuit și eventuala salvare. Grupul a fost de acord că nu se vor certa niciodată unul cu altul și să lucreze în perechi pentru a se asigura că sarcinile zilnice sunt finalizate, inclusiv menținerea unui foc și colectarea alimentelor, potrivit Daily Mail.

Grădinăritul, gătitul și păstrarea pazei erau câteva dintre celelalte sarcini zilnice și impuneau pauze în cazul în care se frustrau unii pe alții.

În fiecare zi, se rugau dimineața și noaptea și supraviețuiau mâncând pește, nuci de cocos și păsări. De asemenea, au băut sângele păsării, dar mai târziu au găsit un crater vulcanic antic unde au găsit banane și găini. Pe 11 septembrie 1966, căpitanul Peter Warner a găsit insula în drum spre casă dintr-o călătorie. El i-a văzut pe băieți de departe privind prin binoclul său, iar adolescenții insulei au sărit în ocean și au înotat spre el.

Nu a durat mult până când primul băiat a ajuns la barcă. „Numele meu este Ștefan”, a strigat el. „Am fost aici 15 luni”, a declarat Warner pentru Bregman. Warner a sunat autoritățile din Tonga, care au verificat povestea.

Citește și: Povestea regelui care a fost îngropat cu 26 de milioane de dolari

„I-ați găsit! Acești copii au fost dați drept morți. Au avut loc înmormântări. Dacă sunt ei, este un miracol”, a spus operatorul printre lacrimi. Ei au fost duși acasă și li s-a dat totul clar de către un medic local, care a fost șocat de sănătatea lor generală bună și de fizicul musculos. Băieții au înființat o sală de gimnastică, un teren de badminton, au realizat un stilou din pui și o grădină de alimente în timpul șederii lor pe insulă și chiar au avut grijă de piciorul rupt al lui Stephen atunci când a căzut de pe o stâncă abruptă. Acolo unde grupul de colegi din Lord of the Flies a venit să lovească și să se contrazică, școlarii din Tonga s-au strâns și s-au uitat unul la altul, a hotărât Bregman.

„Ne-am spus povești cinice despre umanitate de zeci de ani”, a declarat Bregman pentru People. O viziune mai plină de speranță asupra naturii umane este exact ceea ce avem nevoie acum. Nu ne putem permite să fim cinici în aceste zile, provocările sunt prea mari.

Sione rămâne aproape de unul dintre „băieți”, Luke Veikoso, acum în vârstă de 72 de ani, care s-a mutat în SUA după ce s-a retras din cariera de campion la box la categoria grea din Pacific. S-a mutat cu Sione în Oakland, California, în urmă cu doi ani. Când s-a retras din munca sa, gestionând 16 de congregații și conducând servicii în propria sa viață, Sione spune: „Eu spun întotdeauna că Dumnezeu m-a ținut în viață, așa că voi lucra pentru El pentru tot restul vieții mele”, potrivit People.

Citește și: Istoria automobilelor. Cum au fost inventate mașinile și cum au ajutat omenirea de la apariție și până în prezent

Incapabil să călătorească din cauza coronavirusului, el și Luke s-au alăturat recent unui apel Zoom cu Warner, Bregman și singurii alți doi naufragiați încă în viață, Tevita Siola’a și Mano Totau, pentru a oferi studioului de la Hollywood New Regency drepturile de film pentru povestea lor.

Sione spune că a așteptat 54 de ani ca această poveste să devină faimoasă, iar 2020 s-a dovedit a fi momentul perfect: „Dacă oamenii de astăzi ar avea mentalitatea celor 6 de tineri din Tongan, dacă toți ne ajutăm unii pe alții, nu suntem lacomi, să avem grijă unii de alții. cu toții putem supraviețui față de ceea ce se întâmplă în lume”.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite