Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Adevăruri ireale despre Rusia. Iată 36 de lucruri pe care probabil nu le știai

Adevăruri ireale despre Rusia/ Pexels
Adevăruri ireale despre Rusia/ Pexels

În ultimul timp, Rusia se află pe buzele tuturor, însă, din păcate, nu din motive bune. Rusia are o lungă istorie, de la Imperiul Țarist, la super putere mondială. Așa că, există și o mulțime de lucruri despre care am putea vorbi când vine vorba despre această țară. Iată 36 de adevăruri despre Rusia pe care probabil nu le știai.

Rusia este mai mare decât planeta Pluto

Când vine vorba de simpla sa dimensiune, Rusia este cea mai mare țară dintre toate. Se întinde pe două continente, respectiv Europa și Asia, și are o suprafață de 17,13 milioane de kilometri pătrați. Acest lucru face Rusia chiar mai mare decât planeta Pluto, care are o suprafață de doar 16 milioane de kilometri pătrați. Desigur, deși Rusia este atât de mare, asta nu înseamnă că fiecare parte a sa este locuibilă. O mare parte din țară nefiind populată din cauza condițiilor aprige.

Rusia are cea mai lungă cale ferată din lume

Din moment ce Rusia este cea mai mare țară din lume, nu este surprinzător faptul că are și cea mai mare cale ferată. Calea ferată transsiberiană se întinde de la Moscova la Vladivostok, având un total de aproape de 10.000 de kilometri.

Rusia și-a schimbat calendarul abia în 1918

Majoritatea țărilor europene au renunțat la calendarul iulian la sfârșitul secolului al XVI-lea, însă Rusia le-a urmat abia în februarie 1918, trecând în cele din urmă la calendarul gregorian, pe care îl folosește în zilele noastre pentru a-și celebra numeroase festivaluri și sărbători. Aceasta discrepanță a făcut ca Imperiul Rus să întârzie cu 12 zile pentru Jocurile Olimpice din 1908 de la Londra.

Primul om în spațiu a fost rus

Deși NASA avea să trimită pentru prima dată astronauți pe Lună, Uniunea Sovietică a fost cea care a trimis primul om în spațiu. A fost vorba despre celebrul cosmonaut Iuri Gagarin, care a călătorit în spațiul cosmic în 1961, într-un zbor de 108 minute.

Rusia și Statele Unite sunt la doar patru kilometri distanță

Deși din punct de vedere ideologic sunt separate de adevărate prăpastii, când vine vorba de granițele în sine, Statele Unite și Rusia sunt la doar patru kilometri distanță. În mijlocul Strâmtorii Bering se află două insule: Diomede Mic și Diomede Mare. Prima aparține de Statele Unite, în timp ce a doua aparține Rusiei.

Rusia este un loc diversificat din punct de vedere lingvistic

Desigur, cea mai populară limbă din țară este rusa, dar potrivit Ministerului Științei și Învățământului Superior, populația rusă vorbește cel puțin 270 de limbi și dialecte. Acestea includ limbi străine majore cum ar fi germana și engleza și limbi native din Rusia, cum ar fi tătara și cecena. Există de asemenea mai multe limbi pe cale de dispariție, cum ar fi votica si godoberi.

În Rusia se găsește singura regiune budistă din Europa

Pe lângă limbile vorbite, Rusia este, surprinzător, și o țară diversă din punct de vedere religios. Republica Kalmîkia din sud-vestul Rusiei găzduiește poporul kalmyk, un fost grup de nomazi care s-a mutat în regiune din Asia. Stalin a ordonat deportarea lor în Siberia, dar li s-a permis să se întoarcă după moartea lui din 1953.

Rusia are 12 vulcani activi

Dintre toți acești vulcani, Kamchatka este unul dintre cei mai frecvent vizitați datorită locației sale accesibile. Pe lângă asta, zona din jurul său găzduiește peste 1000 de specii diferite de plante, urși bruni, oi și lupi.

Rusia este alcătuită în cea mai mare parte de Siberia

Cu o suprafață de aproximativ 13 milioane de kilometri pătrați, Siberia ocupă trei sferturi din întreg teritoriul Rusiei. Dar și aproape 10% din suprafață terestră a Pământului. Cu toate aceste, când vine vorba de densitatea populației, Siberia este una dintre cele mai puțin populate zone de pe Pământ, având între 7 și 8 locuitori pe kilometru patrat.

În Siberia se găsește cel mai adânc lac din lume

Lacul Baikal este cel mai mare lac de apă dulce din lume ca volum, conținând peste 20% din întreaga apă dulce de pe suprafața Pământului. Este de asemenea și cel mai adânc lac din lume, cu o adâncime de 1642 de metri. Este alimentat de peste 330 de râuri, iar pe timp de iarnă îngheață de fiecare dată, în timp ce vara pe suprafața sa pot fi formate valuri care ating și 4 – 5 metri înălțime.

Majoritatea gazului și petrolului provin din Siberia

Majoritatea țițeiului și gazelor naturale rusești provin din Siberia de Vest, unde rezervele naturale se întind pe aproximativ două milioane de kilometri pătrați. Datorită teritoriului siberian, Rusia a reușit să devină unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume.

Putin a vizitat Crimeea într-un submarin

După cum știm cu toții, Rusia a invadat Ucraina, însă nu este pentru prima dată în istoria modernă. În 2014 s-a petrecut ceva extrem de similar, deși la o scară mult mai mică. La un an după ce Crimeea a fost anexată, Vladimir Putin a vizitat regiunea într-un submarin, într-o încercare de a promova turismul.

Majoritatea rușilor trăiesc în Europa

Lanțul muntos Ural desparte Rusia europeană în vest de Rusia asiatică în est. Cu toate acestea, în ciuda faptului că partea estică reprezintă 77% din suprafața totală a Rusiei, mai puțin de un sfert din populația rusă trăiește acolo. Există mai multe motive pentru asta, inclusiv istorice, geopolitice, meteorologice și culturale. Astfel că, majoritatea rușilor trăiesc în Europa.

Lacul Karachay este unul dintre cele mai toxice locuri din lume

Lacul Karachay din Munții Ural este unul dintre cele mai poluate locuri din lume. În anii 1950 aici au fost aruncate numeroase materiale radioactive, inclusiv arme și poluare de la centrala nucleară Mayak din apropiere. Lacul este atât de periculos încât radiația emisă de el ar putea ucide o persoană în câteva ore.

Rușii consumă mult ceai

Rusia ocupă locul cinci în lume pentru cantitatea de ceai consumată per persoană. Băutura a ajuns pentru prima dată în Rusia în secolul al XVII-lea, dar a costat de zece ori mai mult decât în Europa deoarece era nevoie de un an pentru a o livra la Moscova de la Berlin.

Jocul Tetris a fost inventat în Rusia

În 1984, Alexey Pajitnov a dezvoltat prima versiune a jocului Tetris pentru computerul Electronika 60. Jocul a fost un succes major și s-a răspândit în toată Rusia, iar până 1987, acesta a fost lansat în Europa și America de Nord, devenind unul dintre cele mai populare jocuri pe computer din lume.

În Rusia a existat o taxă pentru barbă

La începutul secolului al XVIII-lea, dacă ai fi vrut să porți o barbă în Rusia erai nevoit să plătești pentru acest lucru. Această taxă a fost stabilită de Petru cel Mare, căruia i-a venit această idee din călătoriile sale în Europa. Lui îi plăcea atât de mult moda de acolo încât a vrut să europenizeze estetica Rusiei și își dorea ca locuitorii să nu mai țină bărbi. Din păcate pentru el, această reinventare nu a decurs atât de bine nici cu populația, nici cu Biserica Ortodoxă, care a văzut părul facial ca un semn de evlavie.

Cea mai rece zonă populată din lume se află în Rusia

Este bine cunoscut faptul că Rusia prezintă niște condiții extrem de dure iarna. Așa că, nu este surprinzător că țara găzduiește cel mai rece sat din lume, respectiv Oimiakon. Iernile de aici au o medie de -50 de grade, în timp ce cea mai scăzută temperatură înregistrată aici a fost în anul 1924, fiind de -71,2 grade Celsius. Deoarece este atât de frig, motoarele mașinilor îngheață atât de repede încât oamenii le țin pornite tot timpul. Cât despre dieta oamenilor, localnicii mănâncă în principal carne și pește.

Rusia a vândut Alaska

În prima jumătate a secolului al XVIII-lea, Rusia și-a stabilit o prezență în America de Nord. După Războiul Crimeei, țarul rus Alexandru al II-lea a început să exploreze posibilitatea de a vinde Alaska, asta pentru că, la acea vreme, nu a văzut valoarea regiunii, fiind și greu de apărat în orice război. După încheierea Războiului Civil American, secretarul de stat american William Seward a intrat în negocieri cu ministrul rus Eduard de Stoeckl pentru cumpărarea locației, iar cei doi au convenit un preț de 7,2 milioane de dolari. În bani moderni costul ar fi echivalent cu 140 de milioane de dolari.

Rusia deține cea mai mare statuie a unei femei

Statuia Patria Mamă are o înălțime de 85 de metri și se află pe dealul Mamaev Kurgan din Volgograd. Aceasta a fost finalizată în 1967 și era cea mai înaltă statuie din lume la momentul finalizării ei. A fost construită inițial pentru a comemora Bătălia de la Stalingrad, numele anterior al Volgogradului. De-a lungul timpului, au apărut câteva probleme cu construcția, însă în 2017 a fost supusă unui proiect de restaurare la costul de două miliarde de ruble, echivalentul a 35 de milioane de dolari la acea vreme.

Rusia are cel mai lung fluviu din Europa

Volgograd nu doar că are cea mai înaltă statuie a unei femei, dar tot aici se găsește și cel mai lung fluviu din Europa. Râul Volga izvorăște din Podișul Valdai și se varsă în Marea Caspică. Are o lungime de 3.530 de kilometri. Pe lângă fluviul Volga, Rusia mai deține și fluviul Lena, care are o lungime 1.640 de kilometri si un bazin de drenaj de 2.500.000 de kilometri pătrați. Pe lângă recordul pe care îl deține în Rusia, Lena este al 10-lea cel mai lung fluviu din lume.

Rusia are 11 fusuri orare

Fiind atât de mare, pe teritoriul Rusiei se pot găsi 11 fusuri orare diferite. Totuși, asta nu o face țara cu cele mai multe fusuri orare. Recordul fiind deținut de către Franța, atunci când luam în calcul toate insulele care fac parte din această țară.

În Lacul Onega există o insulă plină de biserici din lemn

Insula Kizhi, situată în apropierea centrului geometric al lacului Onega din Republica Karelia din nord-vestul Rusiei, găzduiește cele mai multe biserici de lemn construite fără niciun cui. Aceste clădiri au fost ridicate pe o perioada extinsă de timp, prima datând din 1390, iar cea mai recentă a fost construită în 1874. Acum, locația este un muzeu în aer liber, iar complexul bisericesc este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Fosta capitală a Rusiei a fost St Petersburg

Capitala actuala a țării este Moscova, orașul care a fost de fapt capitala și în trecut. Cel puțin până în secolul al XVIII-lea. Atunci, St Petersburg i-a luat locul până ce Moscova a revenit două secole mai târziu.

În St Petersburg exista un ceas care marca momentul exact când a apărut comunismul în Rusia

Când bolșevicii lui Lenin au luat cu asalt Palatul de Iarnă din St Petersburg în 1917, guvernul provizoriu al țării a fost arestat într-o sufragerie. Ceasul din cameră a fost oprit fix în momentul arestării: ora 2:10 a.m, 26 octombrie 1917. De atunci a rămas înghețat până în 2017, când s-a decis să fie repornit.

Păpușile Matrioska au origini japoneze

Celebra păpușă din lemn Matrioska are o oarecare legătură cu Japonia. Povestea spune că artistul rus Sergey Maliut, care lucra la designul pentru păpușa din lemn, a primit în dar o păpușă japoneză care avea alte păpuși ascunde în interiorul ei. Prima Matrioska, care era formată din alte opt păpuși, a fost realizată oficial în anii 1890.

Rusia deține unul dintre cele mai mari muzee din lume

În secolul al XVIII-lea, Ecaterina cea Mare a fondat Muzeul Ermitaj care astăzi deține o colecție de peste trei milioane de articole, cuprinzând șase clădiri, iar operele de arta ale muzeului îl fac să fie unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume. Colecția sa se dovedește atât de mare încât muzeul nici măcar nu poate arăta toate operele în același timp. În schimb, el își ciclează colecția prin diverse exponate bazate pe teme relevante.

Pisicile Muzeului Ermitaj

În Muzeul Ermitaj trăiesc peste 70 de pisici. Împărăteasa Elisabeta a inițiat această tradiție în 1745. Pisicile protejează operele de artă de șobolani, iar ele chiar au un pașaport personal și primesc un salariu regulat. Mai mult, deși este mai mult o coincidență, se spune că una dintre pisicile muzeului poate prezice toate rezultatele meciurile de fotbal. Puterile sale au fost simțite pentru prima dată în 2017 în timpul Cupei Confederației CAF, iar la Cupa Mondială FIFA din 2018, desfășurată chiar în Rusia, această pisică a prezis corect câștigătorul primelor patru meciuri, alegând dintre boluri cu mâncare cu steagul echipei în față.

Rusia are o regiune cu vreme subtropicală

Deși suna foarte greu de crezut, regiunea Soci este pe aceeași linie de latitudine cu alte puncte fierbinți precum Cannes și Nisa. Acest oraș are palmieri, veri umede și temperaturi blânde de iarnă. Total diferit de concepția obișnuită pe care o avem despre Rusia.

Cel mai sângeros asediu a avut loc în Rusia

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce St Petersburg era încă cunoscut sub numele de Leningrad, forțele germane au înconjurat orașul separându-l complet de restul Rusiei. Șansele au fost împotriva sovieticilor, însă, în ciuda suferinței, orașul nu a căzut în fața forțelor germane. Oamenii au fost înfometați și au supraviețuit temperaturilor înghețate fără acces la apă sau electricitate timp de aproape 900 de zile. Atunci, posturile de radio locale au redat constant sunetul unui metronom, astfel încât localnicii să știe că inima orașului lor încă bate.

Golf cu elicoptere

În suburbiile Moscovei se poate participa la un sport extrem de ciudat numit golf cu elicopterul. Ideea jocului este aproape de golful tradițional, însă evident scara este mult mai are. Jucătorii ghidează mingea de un metru diametru prin traseul înzăpezit folosind un băț de 10 kilograme, iar în tot acest timp jucătorii pilotează un elicopter.

Rusia deține cea mai mare fortăreață activă din lume

Kremlinul din Moscova este cea mai mare fortăreață medievală activă din lume. Teritoriul său se întinde pe mai mult de 27 de hectare, iar pereții săi au peste 2,5 de kilometri lungime. Kremlinul a fost construit în secolele XIV și XVII, iar de atunci a fost cel mai important centru politic și istoric al Rusiei.

Nu există un singur Kremlin

În rusă, cuvântul kremlin înseamnă de fapt cetate în interiorul unui oraș și, în general, se referă la orice castel sau fortăreață care se afla în interiorul unui oraș. Alte kremlinuri celebre includ Kremlinul Novgorod, Kremlinul Suzdal și Kremlinul Kazan. Cu toate acestea, având în vedere locația sa și semnificația istorică, atunci când spunem kremlin ne gândim la siguranță la Kremlinul din Moscova.

Arsenalul nuclear al Rusiei

Astăzi există numeroase țări care dispun de focoase nucleare. Însă, dintre toate, cele mai multe sunt răspândite între două țări: Statele Unite ale Americii și Rusia. Numerele exacte sunt estimative, dar conform Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS), Rusia are 5977 de focoase nucleare. Deși aproximativ 1500 dintre acestea sunt retrase și urmează să fie demontate, restul de 4477 sunt considerate arme nucleare strategice, rachete balistice sau rachete care pot fi vizate pe distanțe lungi, arme asociate de obicei cu războiul nuclear.

Rusia are o biodiversitate mare

Rusia are cele mai mari rezerve forestiere din lume. Este a doua după Pădurea Amazoniană, când vine vorba de producția de oxigen. Rusia are, de asemenea, 266 de specii de mamifere, alte 780 de specii de păsări și 415 specii de animale care se bucură de protecție guvernamentală. Majoritatea pădurilor se găsesc în Siberia, iar aproximativ 60% din întreg teritoriul Rusiei este de fapt o mare pădure.

Superstiții rusești

Multe zone au propriile legende și superstiții, iar Rusia nu este o excepție. De exemplu, unii oameni își pun o dorință în timp ce încearcă să arunce o monedă într-un spațiu foarte mic din cizma unei sculpturi a Țarului Petru cel Mare. Daca moneda este introdusă cu succes, dorința va deveni realitate. O altă superstiție susține că prima persoană care va intra într-o casă nouă va muri. Din acest motiv, uneori, rușii trimit o pisică într-o casă nouă, bazându-se pe faptul că cele nouă vieți ale acesteia ar proteja-o.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite