Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Bateriei. Astăzi celebrăm componentele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi

Ziua Internațională a Bateriei/ Freepik
Ziua Internațională a Bateriei/ Freepik

Ziua Internațională a Bateriei. Dovedită a fi un strict necesar în viața de zi cu zi, de-a lungul timpului, bateria a avut tot felul de forme și mărimi, în funcție de scopul servit.

Bateriile ne alimentează lumea. Majoritatea componentelor electronice pe care ne bazăm nu ar funcționa fără baterii. Smartphone-urile, laptopurile, lanternele, telecomenzile și detectoarele de fum sunt doar câteva dintre componentele electronice care utilizează baterii. Mai mult, nu am putea să pornim motoarele mașinii fără baterii. Pur și simplu, bateriile sunt componente esențiale ale vieții noastre de zi cu zi.

O baterie este un dispozitiv care stochează energia chimică și o transformă în energie electrică sub forma unei tensiuni, care creează un curent electric. Două plăci metalice, un pozitiv (catod) și un negativ (anod), sunt scufundate într-o soluție chimică cunoscută sub numele de electrolit. Pe măsură ce metalele reacționează cu această soluție chimică, ele creează un flux de sarcini care se îmbină împreună pe placa negativă. Între timp, încărcăturile sunt evacuate de pe placa pozitivă. Această interacțiune produce o tensiune între plăci, potrivit tryengineering.org.

Citește și: Telefoane ieftine și bune. Ce să cauți atunci când faci cumpărături de Black Friday

Potrivit unor arheologi și istorici, cea mai veche baterie cunoscută din istoria omenirii poate fi urmărită până în urmă cu 2000 de ani, cunoscută sub numele de Bateria Bagdad, care este o oală de lut și conține un tub de metal și o tijă de metal. Se crede că a fost descoperită în subsolul Muzeului din Bagdad de către pictorul și arheologul german Wilhelm Konig, care a sugerat că artefactul a fost probabil folosit ca baterie.

Câte tipuri de baterii există

În general, există două tipuri diferite de baterii: Primar si secundar. Bateriile primare sunt fabricate din celule electrochimice care nu pot fi reîncărcate, în timp ce bateriile secundare constau din celule electrochimice care pot fi reîncărcate.

Un exemplu de baterii primare sunt bateriile AA sau AAA utilizate pentru alimentarea majorității dispozitivelor electronice de zi cu zi, cum ar fi telecomanda televizorului. Un exemplu de baterie secundară este bateria din smartphone sau laptop.

Citește și: Cum să-ți alegi laptopul potrivit. Vezi criteriile și recomandările de care să ții cont

Bateriile sunt fabricate din metale din pământ. Cele mai frecvente baterii reîncărcabile conțin litiu-ion, nichel-cadmiu, nichel-metal hidrură și plumb-acid. Bateriile litiu-ion sunt printre cele mai populare baterii reîncărcabile.

Cum să sărbătorim Ziua Națională a Bateriei

Ziua Națională a Bateriei este sărbătorit în fiecare an pe 18 februarie. Puteți observa această zi folosind #NationalBatteryDay pe social media. Aflați despre conceptul fluxului de electroni prin demonstrarea circuitelor electrice într-o lanternă și despre modul în care funcționează bateriile.

Agenția de Mediu a emis un apel pentru Ziua Națională a Bateriei, celebrată pe 18 februarie.

  • Schimbați bateriile vechi și uzate de la articolele de uz casnic.
  • Verificați bateriile alarmei de fum și a alarmei de incendiu și înlocuiți-le dacă este necesar.
  • Aflați mai multe despre istoria bateriilor, tipurile și utilizările lor.
  • Duceți toate bateriile vechi la centrele de colectare.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite