Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Aplicația care detectează dacă ai Covid, folosindu-ți doar vocea: „E mai precisă decât testul Antigen”

Aplicația care detectează dacă ai Covid, folosindu-ți doar vocea/ Freepik
Aplicația care detectează dacă ai Covid, folosindu-ți doar vocea/ Freepik

O nouă aplicație poate detecta dacă ești bolnav de coronavirus în mai puțin de un minut, doar ascultându-ți vocea. Aceasta s-a dovedit mult mai precisă decât testele Antigen, promițând să revoluționeze modul în care este tratat virusul.

Potrivit creatorilor aplicației, descoperirea științifică este alimentată de inteligența artificială și este mai ușor de utilizat și mai precisă decât testele Antigen folosite în mod obișnuit. Aceasta oferă un rezultat pozitiv precis în 89% din cazuri și un rezultat negativ în 83% din cazuri. De asemenea, poți primi răspunsul în mai puțin de un minut, în comparație cu testele Antigen care oferă un răspuns mai greoi și unde precizia variază în funcție de brand.

Aplicația ar putea revoluționa abordarea testării pentru Covid-19, în special în țările sărace, unde testele PCR standard sunt scumpe și adesea dificil de distribuit. De asemenea, în Marea Britanie ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului, după ce guvernul a decis să elimine testele Antigen gratuite, potrivit Mirror.

Cum funcționează această aplicație

Creatorii aplicației susțin că virusul afectează de obicei tractul respirator superior și corzile vocale ale unei persoane, ceea ce duce la modificări subtile ale vocii.

Pentru a o realiza, aceștia au implementat date de la aplicația COVID-19 Sounds, de la Universitatea din Cambridge. Aceasta conținea 893 de mostre audio de la 4.352 de participanți, dintre care 308 au fost testați pozitiv cu Covid-19. Aplicația conține și câteva informații de bază despre participanți, inclusiv datele demografice, istoricul medical și dacă acesta este fumător sau nu.

Ei le-au cerut participanților să înregistreze câteva sunete respiratorii, care includ tusea de trei ori, respirația profundă și citirea unei propoziții scurte de trei ori. Ulterior, a fost folosită o tehnică de analiză a vocii, numită analiza Mel-spectrogramă, care identifică diferite caracteristici cheie ale vocii, inclusiv volumul, puterea și variația în timp. Inteligența artificială, bazată pe rețelelor neuronale umane, a fost folosită pentru a detecta virusul.

„Aceste rezultate promițătoare sugerează că înregistrările vocale simple și algoritmii AI reglați pot obține o precizie ridicată în determinarea pacienților care au fost infectați cu COVID-19. Astfel de teste pot fi furnizate gratuit și sunt simplu de interpretat. Mai mult, ele permit testarea la distanță, virtuală și au un timp de răspuns de mai puțin de un minut. De asemenea, acestea arată o îmbunătățire semnificativă a acurateței diagnosticării COVID-19 în comparație cu testele de ultimă generație, cum ar fi testul Antigen”, a declarat cercetătorul Wafaa Aljbawi, de la Universitatea din Maastricht.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite