ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a Apei. Cum să gestionăm eficient resursele disponibile

Ziua Mondială a Apei. Cum să gestionăm eficient resursele disponibile/ Freepik
Ziua Mondială a Apei. Cum să gestionăm eficient resursele disponibile/ Freepik

Ziua Mondială a apei este un eveniment anual care analizează problemele globale legate de accesul la apă potabilă curată, sigură și de la salubritate.

Ziua Mondială a apei din acest an se concentrează pe legătura dintre apă și schimbările climatice și modul în care cele două sunt legate. Potrivit ONU, „adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra apei vor proteja sănătatea și vor salva vieți”.

Apa este un element atât de prețios pe care mulți îl consideră de la sine înțeles. Ziua Mondială a apei este o șansă de a ne gândi la acei oameni și locuri în care nevoile de apă sunt încă primordiale și de a căuta să lucrăm împreună pentru a găsi o soluție.

Istoria Zilei Mondiale a apei

Este un fapt extrem de trist, dar adevărat: în întreaga lume există 783 de milioane de oameni care încă nu au acces la apă curată. În timp ce peste 2,5 de milioane de oameni din întreaga lume încă nu au acces la instalații sanitare adecvate. Acest lucru privind lipsa de opțiuni accesibile pentru satisfacerea acestor două nevoi umane de bază este o tragedie pe care oamenii din întreaga lume încearcă să o reducă și să o gestioneze, aducând apă curată și facilități de salubrizare mai bune comunităților defavorizate din întreaga lume, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Planul de 7 zile, care îți poate dovedi căsătoria! După rețeta prescrisă de „Einstein-ul iubirii” și de soția sa, care au decodat știința relațiilor după ce au studiat 40.000 de cupluri

Prima zi a apei a fost propusă în Agenda 22 a Conferinței Națiunilor Unite pentru mediu și Dezvoltare din 1992, care a avut loc la Rio de Janeiro. În luna decembrie a aceluiași an, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția conform căreia, la 22 martie a fiecărui an, va avea loc Ziua apei, o zi dedicată sensibilizării cu privire la problemele globale legate de apă, accentul fiind pus pe asigurarea accesului fiecărei comunități la o sursă de apă curată. În martie 1993, a avut loc prima zi a apei și a fost ținută în fiecare an de atunci.

Din această nevoie de apă curată și de instalații sanitare adecvate pentru toți, s-a născut Ziua Mondială a apei. Organizația Națiunilor Unite a decis să înființeze Ziua Mondială a apei pentru a ajuta la combaterea crizei de apă curată și salubritate în curs de desfășurare în întreaga lume. Scopul Zilei Mondiale a apei este de a oferi oamenilor o zi în care se pot concentra pe sprijinirea comunităților din întreaga lume în obținerea accesului la apă sigură și curată și la instalații sanitare sigure.

Ziua Mondială a apei se concentrează, de asemenea, pe modul în care oamenii normali pot ajuta pe alții din comunitățile afectate să-și revendice demnitatea, îmbunătățind în același timp sănătatea și bunăstarea pe termen lung prin accesul la apă curată și sigură.

În fiecare an, sunt evidențiate și alte aspecte, cum ar fi protejarea ecosistemelor acvatice locale pentru comunități. Ziua Mondială a apei se concentrează în primul rând pe accesul la apă curată și salubritate adecvată, dar analizează, de asemenea, o serie de probleme legate de apă care au impact asupra comunității mai largi, potrivit Dayoftheyear.

Cum să sărbătorim Ziua Mondială a apei?

În fiecare an, Ziua Mondială a apei și campaniile sale vizează milioane de oameni prin intermediul social media, marketing tradițional și PR. Există, de asemenea, o serie de site-uri și canale dedicate utilizate de ONU pentru promovarea și sensibilizarea cu privire la Ziua Mondială a apei.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele în 2023. Când are loc cea mai așteptată sărbătoare de creștini

În 2017, de exemplu, au avut loc 700 de evenimente individuale în 110 de țări, în timp ce peste 500.000 de autori au fost activi pe social media folosind hashtag-ul dedicat: „#WorldWaterDay”. În 2018, s-a înregistrat o creștere de 25% a numărului de vizite pe site-ul Water Day, precum și o creștere a potențialului maxim de acoperire pe social media. Celebritățile sunt, de asemenea, o parte cheie a Zilei Mondiale a apei și a modului în care este sărbătorită, o serie de celebrități bine-cunoscute devenind parte a festivităților anuale ale Zilei Mondiale a apei. Interesant este că, în 2016, raportul anual al ONU privind apa a remarcat că implicarea în social media prin intermediul hashtag-ului dedicat a avut o acoperire uriașă, cu potențialul mesajului ajungând la 1,6 miliarde de oameni, potrivit Dayoftheyear.

Oamenii din întreaga lume se implică în evenimentele Zilei Mondiale a apei și sunt încurajați de ONU să-și „facă partea”, mesajul cheie fiind că „nu ne putem permite să așteptăm, toată lumea are un rol de jucat”. ONU încurajează oamenii să-și „facă partea lor”, făcând timp pentru a învăța ce înseamnă să acționezi, să împărtășești mesaje de campanie în multe părți și să iei măsuri pentru a acționa și a ajuta într-un fel sau altul.

Citește și: Ce nume purtau stațiile de metrou înainte. Legenda singurului peron din București aflat la suprafață

În fiecare an, comunitățile din întreaga lume se implică în susținerea Zilei Mondiale a apei. Ceea ce este fantastic la acest eveniment global este faptul că, există un număr mare de moduri în care fiecare comunitate se poate implica.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite