ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Prieteniei, îi prețuim astăzi pe cei care ne sunt aproape. „Un prieten este o persoană care știe totul despre tine şi încă te iubește”

Ziua Internațională a Prieteniei/ scout.org
Ziua Internațională a Prieteniei/ scout.org

Prietenia se sărbătorește în mijlocul prietenilor şi nici că se putea alege un moment mai bun pentru Ziua Internațională a Prieteniei decât mijlocul verii, perioadă de vacanță şi distracție alături de cei dragi. În mijlocul petrecerii să ne oprim o clipă şi să-i prețuim pe cei pe care-i care ne sunt aproape.

Ziua Internațională a Prieteniei. Cum am ajuns să celebrăm această relație interumană

Inițial a fost creată de cei din industria producției de felicitări, Hallmark Cards, în anul 1930. Aceștia sperând ca la un moment dat, să ajungă o sărbătoare mondială, iar vânzările lor să crească. S-a întâmplat mai mult decât atât, iar propunerea unei Zile Internaționale a venit din partea Paraguay-ului, în anul 1958. Au trecut însă mai bine de cinci decenii până ca ea să se oficializeze. Astfel că, în 2011 ONU a declarat ziua de 30 iulie ca dată oficială la care să se sărbătorească anual Ziua Internațională a Prieteniei.

Atunci s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violența şi depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi în concordanță cu cultura şi obiceiurile locale, naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale şi de conștientizare a valorii relațiilor de prietenie în viața tuturor.

Prietenia a fost celebrată global însă şi înainte de această dată. Spre exemplu, în cinstea Zilei Prieteniei din 1998, Nane Annan, soția secretarului general de atunci al ONU, Kofi Annan, l-a numit pe Winnie de Pluş ca ambasador mondial al prieteniei la Națiunile Unite.

Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, țări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punți de legătură între comunități. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relațiile individuale. Aceasta este ziua în care, indiferent de etnie şi de sex, se fac conexiuni şi empatii.

Ziua Internațională a Prieteniei. Cum sărbătorim această zi

Planificarea unei reuniuni este cel mai inspirat mod de a le demonstra prietenilor că te gândești la ei. De la o plimbare prin parc, cu un pahar de cafea în mână până la planificarea unei zile întregi petrecute la piscină, indiferent de ce vă decideți să faceți, puțin timp agreabil petrecut împreună este un mod excelent de a vă consolida relația și de a crea noi amintiri.

De asemenea, o altă idee este de a realiza un colaj cu poze vechi sau chiar și un montaj video care să surprindă clipele de neuitat petrecute împreună. Şi, nu în ultimul rând, ați putea să le faceți prietenilor un mic cadou. O carte, un playlist cu melodii pe care le adoră sau prăjitura preferată.

Citate de Ziua Internațională a Prieteniei

„Respectați-i pe acei prieteni care își fac timp pentru programul lor încărcat, dar nu-i uitați niciodată pe acei prieteni care nu se gândesc niciodată la timp când aveți nevoie de ei”.

„Un prieten bun știe toate poveștile tale frumoase, cel mai bun prieten a jucat un rol important în acele poveşti”.

„Cel mai bun sentiment este atunci când familia ta te înțelege ca prieten și prietenii te susțin ca familie”.

„Nu merge în fața mea, poate că nu te voi urma. Nu merge în spatele meu, s-ar putea să nu fiu conducător. Mergi lângă mine și eşti prietenul meu”.

„Cei mai buni prieteni sunt ca o pereche de pantofi, ai mai multe opțiuni de selectat, dar atunci când ai ales, nu poți să faci un singur pas fără ei”.

„Prietenia se naște în acel moment când o persoană spune celeilalte: Ce? Şi tu? Credeam că sunt singurul”.

„Un prieten este o persoană care ştie totul despre tine şi încă te iubeşte”.

„Prietenii sunt medicament pentru inima ranită şi vitamine pentru a avea un suflet optimist”.

Te-ar putea interesa și