ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Caselor din Turtă Dulce. Acest desert aromat a fost preferat chiar și de Regina Elisabeta I

Ziua Internațională a Caselor din Turtă Dulce/ Freepik
Ziua Internațională a Caselor din Turtă Dulce/ Freepik

Ziua Internațională a Caselor din Turtă Dulce. Casele de turtă dulce sunt o joacă preferată a familiilor, fie că este vorba de părinți, bunici sau chiar ambele variante. Însă, aceste case de pâine delicioasă și decorativă au fost întotdeauna un element de bază al sezonului de iarnă, atât timp, cât oamenii își pot aminti.

Dar de unde a venit această idee? De unde au apărut acestea? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să urmărim fantoma trecutului sărbătorii, cu privire la istoria zilei casei de turtă dulce.

Fie că te consideri un expert în crearea de căsuțe de turtă dulce sau ești genul acela de persoană care își consumă din prima creația, cu siguranță, vei iubi această zi a căsuțelor de turtă dulce. După toate acestea, putem spune că cea mai bună parte a întregului proces este consumarea acestor delicioase căsuțe de turtă dulce și decorațiuni ale acestora, fie că dorești să faci din creația acestor prăjiturele o afacere sau doar un consum de plăcere. Ziua căsuțelor de turtă dulce este o modalitate cu adevărat unică, de a-ți aduce familia împreună, să te bucuri cu ei, și cel mai important, consumul acestor căsuțe de turtă dulce.

Citește și: Ziua Internațională a Tortului. Află când a fost inventat desertul fără de care nu am putea sărbători nimic

Turta dulce are o categorie largă de produse coapte. Acestea se referă la bunătăți care tind să fie coapte și aromate cu scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir. Melasa, zahărul și mierea sunt, de asemenea, folosite pentru a îndulci turta dulce. Alimentele din turtă dulce pot varia de la ceva care seamănă cu o ruptură din ghimbir până la un tort de pâine foarte însiropat și moale.

Desigur că, atunci când vine vorba de turta dulce pentru casele de turtă dulce, e nevoie de un biscuite bun și puternic. Ultimul lucru pe care vi l-ați dori, este ca această căsuță de turtă dulce să se prăbușească la pământ. Mai apoi, să nu-l coaceți până când acesta nu devine tare ca și o cărămidă, în cazul în care nu intenționați să-l mâncați după aceea.

Istoria Zilei Internaționale a Caselor din Turtă Dulce

Această sărbătoare se celebrează pe data de 12 decembrie, a fiecărui an. Istoricii alimentelor ratifică faptul că, ghimbirul condimentează alimentele și băuturile încă din vremea antichității. Se crede că turta dulce a fost coaptă pentru prima dată, în Europa, la sfârșitul secolului al 11-lea, când cruciații care se întorceau au adus înapoi obiceiul pâinii picante din Orientul Mijlociu. Ghimbirul nu era doar gustos, avea și proprietăți care au ajutat la conservarea pâinii.

Conform unei legende franceze, turta dulce a fost adusă în Europa, în anul 992 d. Hr, de către un călugăr armean și mai târziu, de Sfântul Grigore de Nicopolis (Gregory Makar). Figurinele de turtă dulce datează din secolul al 15-lea, iar coacerea biscuiților în formă de om a fost practicată abia în secolul al 16-lea. Brutarii de turtă dulce au fost adunați în bresle profesionale de brutari. În multe țări europene, brutarii de turtă dulce au fost o componentă distinctă a breslei brutarilor. Coacerea de turtă dulce a ajuns o profesie foarte recunoscută. În secolul al 17-lea, doar brutarii profesioniști de turtă dulce aveau voie să coacem turtă dulce, cu excepția sărbătorii de Crăciun și cea a Paștelui. În Europa, turta dulce în formă de inimi, stele, soldați, trompete, săbii, pistoale și animale a fost vândută în magazine speciale și piețe sezoniere.

Citește și: Ziua Internațională a Ciocolatei. Omagiul adus celei mai mari invenții culinare

Tradiția de a face case din turtă dulce s-a dezvoltat în Germania, la începutul anilor 1800. Potrivit unor cercetători, primele case de turtă dulce au fost rezultatul cunoscutului basm al fraților Grimm, „Hansel și Gretel”. În era modernă, tradiția a continuat în anumite locuri din Europa. În Germania, piețele de Crăciun încă mai vând turtă dulce decorată înainte de Crăciun. Termenii folosiți pentru a denumi aceste căsuțe de turtă dulce sunt Lebkuchenhaus sau Pfefferkuchenhaus.

La răspândirea acestui desert a contribuit chiar și Regina Elisabeta I care a avut idea de a face turta dulce în forme de omuleți pe care îi prefera în perioada sărbătorilor de iarnă și pe care obișnuia să îi ofere cadou în vizitele oficiale peste hotare.

Cum celebram Ziua Internațională a Caselor din Turtă Dulce

Pentru a sărbători ziua căsuțelor de turtă dulce, îți poți scoate familia într-o excursie, la cumpărături, iar apoi, să ridicați niște provizii de turtă dulce. Pe cei mai tineri îi puteți lăsa să aleagă decorațiunile pe care și le doresc și să le adauge căsuțelor de turtă dulce.

O mulțime de oameni participă la concursuri de turtă dulce în această perioadă. Dacă ești sigur că această competiție nu va deveni una urâtă, poți petrece foarte frumos, cu ocazia acestei zile. Puteți avea o stație, pe care să o umpleți cu turtă dulce și cu o mulțime de decorațiuni. Distrează-te, creând propriile căsuțe de turtă dulce, iar apoi, poți vota în secret cine este câștigătorul. Premiul se poate stabili între voi, poate chiar și mai multă turtă dulce?

Asigură-te că ai și băutură festivă, dar și niște gustări, pentru ca petrecerea să fie una în toi. E posibil ca, cineva dintre invitați să fie tentat să mănânce toată turta dulce.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite