Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Semnificația palmei Fatima. Cum te poate ajuta purtarea acestui semn

Semnificația palmei Fatima. Cum te poate ajuta purtarea acestui semn/ Pixabay
Semnificația palmei Fatima. Cum te poate ajuta purtarea acestui semn/ Pixabay

Palma Fatimei mai este cunoscută și sub numele de Hamsa, mâna Hamsa, Hamesh, Khamsa, mâna Hamesh și Chamsa. Mai poartă denumirea și de mâna Miriei, după Moise și sora sa Aaron.

Ca și model, există două tipuri de stiluri de mâini Hamsa. Cea mai populară este cea stilizată cu două degete mari simetrice, însă, mai există și mâna Hamsa, care nu este simetrică și are forma unor mâini reale. Purtarea oricăruia dintre aceste două modele, oferă celui ce le poartă fericire, pace și prosperitate, dar și protecție împotriva ochiului rău.

Originea palmei Fatima

Chiar dacă este simbolică în islam și iudaism de foarte multe secole, în urma unor săpături arheologice s-a ajuns la niște dovezi, cum că, acest simbol își are originea la fenicieni și a fost folosită ca pandantiv de protecție pentru o zeiță antică din Orientul Mijlociu. Aceasta a fost mereu asociată cu o entitate feminină, care are scopul de a proteja împotriva răului și a nenorocirii.

Citește și: Ziua Fenomenelor Paranormale, avem liber la spirite și fantome. Excursie de o zi în “cealaltă parte” a necunoscutului

Cuvântul hamsa sau hamesh se referă la numărul cinci. Mai exact, există cinci cifre pe această mână, însă, numărul cinci are o semnificație aparte în tradițiile evreiești și islamice. Numărul cinci (hamesh în ebraică) simbolizează cele cinci cărți ale Torei pentru evrei. Mai mult, a cincea literă a alfabetului ebraic Heh, se referă la unul dintre numele sfinte ale Domnului. Face referire la cei cinci stâlpi ai islamului pentru suniți.

În credința evreiască, această mână face referire la Mâna lui Dumnezeu. Mulți dintre evrei sunt de părere că, acest pandantiv întruchipează mâna lui Miriam, sora lui Moise și Aaron. În cea islamică, este vorba despre fiica profetului Mahomed.

Mulți sunt de părere că, aceste degete simbolizează cele cinci simțuri ale lui Dumnezeu și sunt cu scopul de a-l lăuda pe acesta. Simbolul pe care îl conține fiecare mână a Hamsei este de a te proteja împotriva răului. Adesea, e purtat pe post de colier hamsa, dar mai poate fi găsit și ca element decorativ în case, pe brelocuri sau pe alte articole de bijuterii.

Citește și: Obiceiuri care te vor face să te simți confortabil toamna aceasta

În ultimii ani, activiștii pentru pace din Orientul Mijlociu au adoptat acest simbol al mâinii Hamsa. Cei care se ocupă de soluționarea pașnică a conflictului israelian, sunt de părere că, purtarea acestei mâini scoate în evidență, nu doar asemănările dintre iudaism și islam, dar și cele ale originilor religiilor.

Acest simbol este considerat de unii musulmani și evrei, un gest de speranță, pace și prosperitate, atât în Israel, cât și în alte zone ale Orientului Mijlociu.

Te-ar putea interesa și