Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Oamenii care dorm puțin sunt mai predispuși să nu-i ajute pe ceilalți. Iată ce au arătat studiile

Oamenii care dorm puțin sunt mai predispuși să nu-i ajute pe ceilalți/ Freepik
Oamenii care dorm puțin sunt mai predispuși să nu-i ajute pe ceilalți/ Freepik

Somnul puțin și necorespunzător este una dintre cele mai comune probleme și este asociată cu un mare risc, atât fizic, cât și mental. Un studiu recent a arătat că lipsa de somn și somnul de o proastă calitate sunt asociate cu un grad scăzut de ajutor oferit celorlalți.

Tot același studiu, a indicat și că pierderea doar a unei ore de somn din numărul de ore acordat unui somn potrivit, din cauza intervalului orar de vară, este asociată cu o cantitate redusă de bani acordată unei organizații. Mai mult de 1 din 3 indivizi, din Statele Unite ale Americii, au afirmat că dorm mai puțin decât durata de somn recomandată de 7 ore pe timpul nopții.

Somnul insuficient este o problemă omniprezentă asociată cu o serie de urmări negative. Studiile au arătat că, somnul insuficient este legat de un risc crescut de: obezitate, probleme cardiovasculare, diabet zaharat, dar și accidente vasculare motorii. Mai mult de atât, un somn inadecvat sau foarte slab poate duce, de asemenea, la un impact mare asupra sănătății mintale, printre care, un risc crescut de depresie, anxietate, irascibilitate și o abilitate redusă în gestionarea regulată a emoțiilor.

Citește și: Cum poți slăbi în timpul somnului. Metoda prin care poți pierde din greutate în timp ce dormi

Acest nou studiu a arătat că, atât cantitatea, cât și calitatea de somn, pot influența comportamentul nostru social, comportament care, poate duce la un ajutor oferit scăzut celor din jurul nostru, adică, nu suntem dispuși să oferim ajutorul tuturor persoanelor din jurul nostru.

Studiul Prior a arătat că somnul slab duce la un proces cu deficiențe emoționale, care poate reduce și acest comportament interuman. Alte studii spun că, o cantitate de somn inadecvată rezultă cu o activitate scăzută a unei regiuni a creierului, care se ocupă de partea de empatizare. Aceste regiuni ale creierului implică și partea de cunoaștere socială, care este o abilitate de a procesa informația și de a răspunde adecvat la situațiile sociale.

Citește și: De ce nu ar trebui să adormi cu telefonul lângă tine. Eliminarea acestui obicei te-ar putea scăpa de insomnie

Cei care au participat la studiile realizate au arătat un grad foarte scăzut de dorință de a-i ajuta pe cei dragi sau pe cei din jurul lor. Acest declin de a-i ajuta pe alții a continuat să persiste și în rândul factorilor non-sociali, referindu-ne aici la atenția acordată, motivația de a te angaja în comportamente, care necesită un efort ridicat, dar și starea pe care o ai.

Într-un mod semnificativ, acest declin în comportament de a-i ajuta pe alții a fost asociat, dar într-un mod pozitiv cu un grad scăzut de activitate în regiunile creierului, cele care sunt răspunzătoare de recunoașterea socială. Rezultatele au arătat că, din cauza lipsei de somn, efectul asupra creierului, dar și asupra comportamentului nostru în societate este unul negativ.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite