Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

De ce țânțarii vizează doar anumiți oameni și cum poți preveni înțepăturile?

De ce țânțarii vizează doar anumiți oameni/ Pexels
De ce țânțarii vizează doar anumiți oameni/ Pexels

Unii dintre noi, pe timpul verii, suntem victimele țânțarilor, timp în care, ceilalți scapă nevătămați. Site-ul Medical News Today a analizat de ce aceste insecte sunt atrase de anumite persoane și cum putem face să scăpăm de atacul lor.

De ce țânțarii vizează doar anumiți oameni

Numărul acestora se învârte în jurul a 3500 de tipuri, dintre care, doar câțiva au și intenția de a mușca. Mai mult, doar țânțarii de sex feminin mușcă. Asta pentru că au nevoie de sânge ca sursă de proteină pentru ouăle lor. Pentru a putea face rost de sânge, aceste femele străpung pielea gazdei lor cu acul, rezultându-se o mușcătură. Aceasta poate provoca mâncărime, se poate umfla și poate provoca până și boli.

Conform sursei citate mai sus, în multe țări mușcătura unui țânțar reprezintă mai mult decât o simplă supărare. De la ideea de malariei, transmisă de specia Anopheles, la acele virusuri care cauzează boli precum, febra galbenă sau dengue, aceste insecte sunt, de multe ori, responsabilele cu îmbolnăvirea multor oameni. Starea de mâncărime și umflarea unei zone, care a suferit o mușcătură de țânțar, pot dura câteva zile bune. Zgârierea sau deranjarea zonei suferinde poate duce la infecție pentru unii dintre oameni, Mai mult, acestea pot duce chiar și la o reacție adversă, a cărei urmări este un șoc anafilactic.

Motivele pentru care atragem țânțarii

Realul motiv pentru care aceștia sunt atrași de noi, a fost explicat în mai multe studii. Studiile vorbesc despre mirosul corpului nostru, temperatura, microbii care se regăsesc pe piele, starea sarcinii, dioxidul de carbon pe care îl expirăm, alcoolul, tipul de dietă pe care o susținem, cât și textura pielii noastre. Conform unor studii, femeile care sunt însărcinate, persoanele care au o temperatură mai ridicată a corpului, cantitatea de transpirație și persoanele cu o culoare mai închisă a pielii sunt cele mai vulnerabile ținte.

Însă, acest răspuns nu este unul sigur, deoarece substanțele chimice care atrag anumiți țânțari îi resping pe ceilalți. Iar oamenii produc diferite tipuri de substanțe. Așa că, formularea unei concluzii sau a unei soluționări a acestei problematici este departe de a fi atinsă.

Dioxidul de carbon

Indivizii, alături de toate celelalte animale, elimină dioxid de carbon (CO2), umiditate, căldură, ca proces al transpirației celulare, astfel încât țânțarii sunt atrași. Țânțarii de sex feminin sunt cei care detectează acest dioxid de carbon, dar și celelalte mirosuri ale pielii, folosindu-se de niște celule nervoase denumite CPA.
Potrivit unui studiu, trei tipuri de țânțari sunt atrase de CO2 și ajung să-și atace victima, fiind și purtătoare de boli.

Acidul lactic

Acest acid este o altă substanță chimică care are rol în atragerea țânțarilor. Încă din anul 1968, s-a ajuns la concluzia că, acidul lactic a atras țânțarii transmițători de febra galbenă. Alt studiu spune că acesta este doar un alt odorant al țânțarilor. Noi, ca și oameni, producem o cantitate de acid lactic când realizăm efort fizic, iar cel mai bun sfat este de a ne igieniza după ce realizăm un antrenament intens. După, uscați-vă mâinile înainte de a ieși din locuință.

Bacterii ale pielii

Pielea noastră este acoperită de milioane de bacterii care joacă un rol vital pentru menținerea sănătății pielii noastre. Însă, această compoziție a microbiotei pielii noastre este un factor decisiv în procesul de mușcare. Conform unui studiu, s-a ajuns la concluzia că unele microbiote ajung să dea compușii aceștia peste cap și să funcționeze ca un sistem de apărare pentru unii dintre noi.

Grupa de sânge

Mai mult, până și grupa de sânge pe care o deținem, este un factor care ne diferențiază. Cei care au grupa de sânge A, pot sta liniștiți, deoarece, țânțarilor nu li se pare atractivă această grupă sanguină. De suferit au cei cu grupa 0, care par să fie preferații acestor insecte. Persoanele din această categorie sanguină par să reprezinte masa preferată a țânțarilor și să fie principala victimă în jocul acestora.

Cum poți preveni înțepăturile

Una dintre aceste măsuri de siguranță ar fi purtarea unor haine de culoare deschisă, pentru că, conform unor studii, țânțarii sunt atrași de culorile închise. Culori, de tipul, verde deschis și albastru pot fi cele mai bune opțiuni. Un studiu realizat în anul 1902, a scos la iveală că portocaliul și cu galbenul sunt cele mai neatractive culori pentru insecte.

De asemenea, puteți folosi un respingător de insecte pe pielea dumneavoastră, de genul celor, lemongrass, mentă și citronella. Acestea pot fi foarte eficiente, în cazul în care persoana nu dorește să se acopere.

De evitat este și berea. În cadrul unui studiu, s-a ajuns la ideea că cei care au consumat această băutură alcoolică sunt mult mai atractivi pentru țânțari.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite