Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

De ce nu ai voie cu lichide în avion. Evenimentul care a impus această regulă strictă

De ce nu ai voie cu lichide în avion/ Freepik
De ce nu ai voie cu lichide în avion/ Freepik

Mii de călători au fost opriți, cel puțin o dată în viață, în timpul îmbarcării lor în avion, fiindu-le interzis să se îmbarce cu băuturile pe care le aveau la ei. Probabil nu mulți au primit explicații pentru acest lucru, astfel că, iată motivul pentru care nu ai voie cu lichide în avion.

Dacă ai trecut vreodată prin zona de securitate a aeroportului, în drumul tău către avion, dornic să-ți petreci câteva ore zburând către locația dorită, iar mai apoi ai fost oprit de paznici, cu siguranță te-ai simțit confuz și puțin panicat, mai ales atunci când ți s-a spus că nu ai voie să urci cu sticla de apă în avion.

Mii de călători au trecut prin aceeași experiență ca și tine, să nu poți trece cu prețioasele lichide prin terminalele aeroporturilor. Însă au fost și oameni care au ajuns în situații ciudate din cauza acestei reguli. De exemplu, în 2015, o femeie din China a băut o sticlă întreagă de coniac în aeroportul din Beijing, pentru că nu-și dorea să o predea securității. Aceasta a scos sticla din bagaj și a băut-o până la ultimul strop, în fața unei mulțimi de oameni șocați și impresionați în același timp. Deloc surprinzător, femeia a devenit prea beată pentru a mai putea urca la bordul avionului și a fost preluată de paramedici și dusă la spital. Având acest exemplu, ai putea crede că doar alcoolul este interzis în avion, însă lucrurile nu stau chiar așa.

O fată de 13 ani nu a fost lăsată să își ia insulina în avion. Incidentul a avut loc la aeroportul din Manchester în 2018, unde o fată și familia ei trebuiau să zboare în Italia într-o vacanță de relaxare, dar a fost oprită de agenții de securitate unde i s-a spus să mute insulina din cutie și să o împacheteze într-o geantă diferită. Tânăra fată aproape a început să plângă atunci când un gardian i-a spus că medicamentul ei ar putea face avionul să se prăbușească.

Este adevărat că lucrurile care prezintă un potențial de pericol nu ar trebui permise în avion. Paznicii își fac doar treaba. Totuși, nu a fost cazul deloc în anul 2009, când un bărbat din Marea Britanie a fost oprit din cauza unei sticle de apă, dar nu și pentru cuțitul de 16 cm pe care îl avea la el.

Ce au avut acești trei oameni în comun? Nu a fost alcoolul, nu au fost medicamentele și desigur că nu a fost deținerea unei arme periculoase care putea fi folosită pentru a deturna avionul. Singurul lucru pe care îl au în comun acești oameni, și mulți alții care au fost opriți, este lichidul.

De ce există această problemă? Ei bine, Administrarea Securității Transporturilor din SUA spune că orice lichid sau gel trebuie pus într-un recipient de 100 ml și, de asemenea, trebuiesc sigilate în pungi de plastic transparente. Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit, de asemenea, are aceleași reguli, unde pasagerii trebuie să depoziteze toate lichidele de 100 ml într-o pungă de plastic transparentă. Majoritatea departamentelor de aviație din lume, cum ar fi Departamentul Australian al Transporturilor și Agenția Națională de Transporturi din Brazilia impun aceleași cerințe cu mici variații.

Ce înseamnă asta pentru călători? Produsele alimentare de genul băuturi, inclusiv alcool, supe, siropuri sau smoothie-uri care sunt mai mari de 100 ml, nu sunt legale la bordul avioanelor. Acest lucru reprezintă o mare problemă pentru călători, din moment ce doar o simplă cafea depășește 230 ml. Alte lucruri interzise în avion sunt obiectele de toaletă, cum ar fi șamponul, pasta de dinți, apa de gură, balsamul și alte produse de igienă. Destul de interesant este și faptul că, dacă ai mai puțin de 100 ml de șampon într-un recipient de 300 ml, încă ai încălcat legea și nu ai avea accesul permis în avion. Chiar și spray-urile cu aerosoli, cum ar fi deodorantul sau cremele pentru protecția solară, sunt incluse în lista de lucruri interzise.

Prin urmare, această lege are și niște includeri ciudate, cum ar fi laptele matern, peștii și jucăriile umplute cu gel. Astfel, de ce trecem prin toate aceste probleme doar pentru interzicerea lichidelor? De ce facem zborurile și mai agitate decât sunt din cauza securității?

Totul se datorează complotului de aeronave transatlantice din anul 2006

În 2006, o grupare teroristă a plănuit un atac foarte complex. În timpul zborurilor din Regatul Unit către Canada și Statele Unite ale Americii, sub supravegherea serviciilor de informații britanice, au fost observați oameni cumpărând și reciclând mai multe sticle de chimicale și doze. Grupul terorist plănuia să umple cutii de suc goale și sticle cu apă oxigenată și să folosească pulbere portocalie pentru a le face să pară ca orice suc, ulterior împărțindu-se în grupuri și îmbarcându-se în zboruri diferite pentru a combina lichidele lor cu efect exploziv folosind un decolorant de păr pentru a pornii compușii.

După ce planul lor a fost deconspirat, zborurile au fost anulate pe mai multe zile. Bagajele de transport au fost strict limitate, iar limitarea lichidelor, cu care avem de a face în zilele de astăzi, a apărut acum în toate aeroporturile din lume din cauza acestui incident.

Cu toate acestea, aceste reguli nu au împiedicat teroriștii să încerce să folosească lichide explozive din nou, precum în cazul din 2014. Autoritățile rusești au raportat faptul că o femeie, care împărțea fluturașe, a încercat să introducă materiale explozibile amestecate cu crema ei de mâini. Femeia plănuia să zboare în Rusia din Franța, probabil intenționând să atace Jocurile Olimpice de iarnă din acel an. Altă amenințare a fost dezvăluită, de asemenea, de Departamentul Securității Naționale al Statelor Unite, care a avertizat că anumite persoane plănuiesc să introducă în țară bombe în pastă de dinți. Alt motiv pentru care lichidele au fost interzise a fost traficul de droguri. Un bărbat din Miami a fost arestat după ce a încercat să introducă la bordul avionului, fentanil lichid și heroină, care erau ascunse în sticle de șampon și balsam.

Mulți experți au spus că unele amestecuri explozive nici măcar nu necesită mai mult de 100 ml de lichid, așa cum a dovedit o echipă nigeriană de savanți. Un raport afirmă că toate componentele necesare pentru a crea o soluție periculoasă puteau fi cumpărate în cantități mici din magazinele aeroportului.

Au trecut mai bine de 12 ani de când s-au impus aceste măsuri, iar, în prezent, multe companii aeriene susțin că primesc mii de plângeri de la pasageri că timpul de așteptare este foarte lung. Un zbor de două ore se transformă în cinci ore de chin. Astfel că, ca răspuns la aceste îngrijorări, Administrația de Securitate a Transporturilor a introdus o tehnologie nouă, cu raze X, care este capabilă să detecteze lichidele nocive din bagaje sau de la pasageri. Autoritatea Aeronautică Civilă testează aceeași tehnologie, iar magazinele aeroporturilor din toată lumea oferă acum produse sau obiecte deja aprobate de securitatea de vânzare.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite