Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum să ai o relație sănătoasă cu știrile. Informația îți oferă libertate dacă știi cum să o filtrezi

Cum să ai o relație sănătoasă cu știrile/ Freepik
Cum să ai o relație sănătoasă cu știrile/ Freepik

Cu toții facem acest lucru, ne căutăm telefonul în fiecare dimineață, pentru a vedea ce mai este nou, care sunt știrile zilei. Și nimic nu ne mai miră de ceea ce s-a întâmplat în lume, în ultima vreme. Dar, oare, poate fi acest obicei unul care să ne dăuneze sănătății? Site-ul de știri Medical News Today a stat de vorbă cu mai mulți specialiști, și a ajuns să adune o serie de informații și a tras câteva concluzii, cu privire la acest aspect.

Ultimii ani au fost plini de încercări grele, încercări date de către planeta noastră. Cu schimbările politice, o pandemie globală, dar și violența pe bază de armament, mulți dintre noi a trebuit să ținem piept situației din cauza a ceea ce ni se întâmplă.

Citește și: Cum scapi de stres? Exercițiul care te va ajuta să fii mult mai relaxat

Cu fluxurile de 24 de ore, de pe telefoanele noastre, laptopurile sau televizorul nostru, este foarte ușor de realizat. Oricum, acest acces ușor al știrilor poate fi uneori unul destul de dăunător pentru noi, iar impactul pe care îl au, poate fi devastator. Pentru unii oameni, aceasta nu este o problemă, ei pot verifica informația, o pot citi și să-și continue liniștiți treaba de zi cu zi. Conform unui studiu recent, al Statelor Unite ale Americii, s-a dezvăluit că, unele persoane pot fi atât de obsedate de știri, încât, acestea ar putea avea un impact negativ asupra lor, atât mental, cât și fizic.

Consumarea unor știri într-un mod problematic

Studiul a fost realizat pe cei care citesc un număr excesiv de mare de știri fără să le cauzeze vreo anume problemă și pe cei pe care îi afectează acest consum de știri într-o măsură problematică.
Cercetătorii au definit aceste știri problematice, ca urmare a:

  • acapararea conținutului acestor știri și provocarea unei stări de stres față de evenimentele ce vor avea loc
  • verificarea știrilor într-un mod compulsiv
  • confruntarea cu interferența în viața de zi cu zi, din știrile pe care le citesc.

În studiul prelevat pe 1100 de adulți, aproape jumătate din ei se confruntă cu probleme moderate sau severe de consumare a știrilor. Iar pentru 16,5%, problemele severe de consumare a știrilor au avut un impact major pe alte aspecte ale vieții lor.

Efectele mentale și fizice

Cei cu probleme severe de consumare a știrilor au o problemă semnificativă, atât mental, cât și fizic decât cei cu o consumare a știrilor într-o modalitate minimală sau nu atât de problematică. Simptome ale sănătății, care includ stresul, anxietatea, probleme cu somnul, oboseala cronică, durerea fizică, concentrarea slabă, dar și problemele gastrointestinale sunt cele mai comune simptome ale acelora care devin copleșiți de aceste știri.

Citește și: Top 7 documentare care îți vor schimba viața

Cercetările au descoperit că, femeile, în mod particular, au o reacție fizică crescută față de aceste știri. Așa că, gradul de știri șocante citite poate avea niște efecte fizice de durată după ce le-ai citit.

Este media responsabilă în vreun anume fel?

Unele studii au sugerat că mediul social se focusează pe știrile senzaționale, bazate pe povești negative. Conținutul de știri senzaționale este creat cu scopul de a smulge o părere emoțională din partea audienței, iar astfel, se crește numărul de vizualizări și de figuri citate. Aceste tactici sunt folosite pentru a limita piața media a tabloidelor, dar acum numărul lor se răspândește tot mai mult.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite