Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ce boală poți contacta în preajma Crăciunului. Medici au tras un semnal de alarmă: „Duce la paralizie”

Ce boală poți contacta în preajma Crăciunului/ Freepik
Ce boală poți contacta în preajma Crăciunului/ Freepik

Ce boală poți contacta în preajma Crăciunului. Postul Crăciunului se încheie pe data de 24 decembrie, fiind unul dintre cele mai mari posturi pe care creștinii le țin. În această perioadă nu se mai consumă carne și preparate de origine animală, iar mulți apelează la conserve de legume.

Medicii atrag atenția că se pot îmbolnăvi grav dacă nu mențin o igienă riguroasă. ”Odată cu curățarea fizică și spirituală, cu înlocuirea alimentelor de origine animală cu cele vegetale, în această perioadă nu trebuie să uităm de bolile infecțioase și să avem în continuare o igienă riguroasă. Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea în această perioadă este botulismul, o afecțiune extrem de gravă. Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii.

Citește și: 10 motive pentru care berea este benefică pentru organism, dacă este consumată cu moderație

Tratamentul trebuie instituit precoce, întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăți de respirație și deces. Aproximativ 1/5 din cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică care a fost identificată în conserve ce conțineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, pește. Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Sf. Parascheva din Iași.

Ce simptome are botulismul

Simptomele diferă în funcție de poarta de intrare, pot apărea într-un interval cuprins de la câteva ore, la 1-2 sau chiar după mai multe zile de la ingestia alimentului contaminat.

”Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii”, mai transmite medicul Florin Roșu.

Citește și: Care sunt bolile copilăriei și cum pot fi prevenite

În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie dus imediat la medic.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite