Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Bancurilor. Cum putem transforma râsul în terapie

Ziua Internațională a Bancurilor/ Pexels
Ziua Internațională a Bancurilor/ Pexels

Ziua Internațională a Bancurilor este un prilej ca toată lumea să râdă sau măcar să zâmbească. Râsul este cea mai ieftină terapie, iar astăzi este ziua perfectă pentru a începe să te vindeci de rănile din trecut cu ajutorul stării de bine.

Istoria Zile Internaționale a Bancurilor

Până în prezent nu a fost identificat creatorul sau originea Zilei Internaționale a Bancurilor. Însă, se pare că glumele au făcut parte din cultura umană din cel puțin 1900 î.Hr. Și, cu toate că niciodată nu a fost recunoscută oficial, această zi este sărbătorită în toată lumea. Ea a apărut ca o modalitate de a râde indiferent de motiv.

Citește și: Ziua internațională a pisicilor. 24 de ore de venerație a unuia dintre cele mai vechi și mai iubite animale de companie din lume

Lingvistul Robert Hetzron este de părere că „o glumă este o scurtă piesă plină de umor din literatura orală în care distracția culminează cu propoziția finală… De fapt, condiția principală este ca tensiunea să atingă cel mai înalt nivel la sfârșitul ei. Nu trebuie adăugată nicio continuare care să scutească tensiunea”.

Râsul poate fi terapie

Poate nu știai acest lucru, însă râsul este foarte benefic pentru organism. Această reacție a corpului nostru ne protejează de la stres, ne poate diminua durerea, ne înalță starea de spirit și poate întări sistemul imunitar. În plus, umorul ne poate menține puternică o conexiune cu cei din jurul nostru și ne poate ușura de grijile cotidiene.

Oamenii de știință din cadrul Universității Loma-Linda din California au descoperit că în timpul râsului crește producția de anticorpi. Stanley Tan, endocrinolog explica: „toți acești neuro-hormoni se comportă precum o orchestră, fiecare instrument cântă o notă specială. Râsul face întreaga orchestră mai melodică, mai armonioasă. Cu alte cuvinte: râsul stabilește un echilibru între toate componentele sistemului imunitar.”

Citește și: Săptămâna conștientizării sănătății mentale. În ce ne-a transformat pandemia? Din cauza prea multor ore petrecute online ajungem să ne urâm corpul

Inclusiv râsul fără motiv sau cel deprins este eficient. Ilona Papousek, profesoară de neuropsihologie în cadrul Universității Graz a desfășurat un studiu cu pacienții care au suferit atacuri cerebrale și care timp de patru săptămâni au practicat yoga prin râs. Aceștia au ajuns în cele din urmă ca tensiunea arteriala măsurată să scadă, în comparație cu un alt grup care nu practica aceste exerciții. Medicul indian Madan Kataria a dezvoltat această metodă yoga prin râs, numit și Hasya Yoga în anul 1995. Metoda combină anumite tehnici ale râsului voluntar, fără motiv cu exercițiile de respirație Hatha-Yoga.

În centrul neurologic de terapie din Köln se compară efectele asupra pacienților cu afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, atacurile cerebrale sau Parkinson, cu pacienții care participă la terapia cu clovni.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite