Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua consumului de vin. Ce beneficii are vinul asupra organismului și care este cantitatea pe care o poți bea pe zi

Ziua consumului de vin/ Pexels
Ziua consumului de vin/ Pexels

Ziua consumului de vin. Scopul său nu este acela de a determina milioane de oameni să se clatine prin baruri după ce au băut prea mult. Vinul ar trebui să fie savurat în mod responsabil în această zi mai mult decât în oricare alta.

Acest eveniment anual este un prilej de a reflecta asupra numeroaselor beneficii ale vinului, precum şi asupra rolului pe care acesta l-a jucat în istoria omenirii şi în societate. Aspectele sociale sunt deosebit de pertinente în această zi, de care ar trebui să ne bucurăm alături de prieteni şi familie.

Istoria vinului în sine datează de peste 8.000 de ani, de la viticultorii din regiunea eurasiatică care astăzi este Georgia. Această băutură alcoolică joacă de atunci un rol important în societate şi este consumată în toate cele patru colțuri ale lumii. Iranienii, italienii şi europenii din Balcani au cu toții o istorie bogată a producţiei de vin care datează din cele mai vechi timpuri, în timp ce China a creat băuturi alcoolice foarte asemănătoare încă din anul 7.000 î.Hr., potrivit Agerpres.

Citește și: 10 motive pentru care berea este benefică pentru organism, dacă este consumată cu moderație

În prezent, strugurii pentru fermentarea vinului sunt cultivați pe aproape 20 de milioane de acri din suprafața pământului, potrivit site-ului daysoftheyear.com. Există literalmente mii de mărci şi varietăți de vinuri roşii, vinuri albe, vinuri spumante şi vinuri rose, în timp ce hidromelul, vinul de fructe şi vinul de desert sunt disponibile cu uşurinţă pentru milioane de oameni. În plus, experienţa de a savura vinul este strâns legată de istoria omenirii. De exemplu, ciocnirea paharelor pentru a spune „sănătate” datează încă de pe vremea vechilor romani.

Ziua consumului de vin (#DrinkWineDay) este un eveniment mult mai contemporan, ajuns acum în al doilea deceniu. Ea oferă un moment special în care milioane de oameni pot ridica un pahar în cinstea beneficiilor pe care le aduce, cum ar fi reducerea riscului unor boli de ficat, a diabetului de tip II, a accidentului vascular cerebral, a unor tipuri de cancer, în afară de simpla plăcere de a-l savura alături de cineva drag, mulțumindu-i pe zei, sau cel puţin pe Dionisos (Bacchus în mitologia romană), zeul veseliei, al vinului, al teatrului şi al extazului.

10 beneficii ale unui pahar de vin in fiecare zi

Vinul este foarte bogat în compuși antioxidanți benefici pentru sănătate și conține o mare cantitate de minerale (potasiu, calciu, magneziu) și vitamine hidrosolubile (B1, B2, B5 si B6), iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 și vitamina C. De asemenea, este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăți antioxidante. Consumul moderat ajută la prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățește sistemul imunitar, produce energie și o mai bună funcționare a memoriei.

1. Resveratrolul este un antioxidant foarte benefic pentru sănătatea tenului, având un efect real anti-îmbătrânire, contribuie la creșterea colesterolului bun (HDL) și are proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient împotriva bolii Alzheimer și demenței, relatează vatra.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi zahăr. Motive pentru care ar trebui să reduci acest aliment

2. Persoanele care consumă 1-2 pahare pe zi cu vin roșu manifestă cu 44% mai puține răceli decât cei care nu consumă vin.

3. Consumul excesiv de alcool este în general dăunător organismului, fiind considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, două pahare de vin roșu (250 ml) servite în timpul mesei scad presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune.

4. Consumul regulat reduce cu 30% riscul de boli de inimă.

5. Melatonina prezentă într-un pahar de Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese sau Chianti servit înainte de culcare ajută la îmbunătățirea somnului pe timpul nopții.

6. Vinul roșu poate preveni debutul și progresia aterosclerozei. Atât alcoolul cât și polifenolii prezenți în vinul roșu favorizează formarea de oxid nitric, cu rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

7. Deși într-o cantitate mică, vinul conține și fluor – un mineral care poate preveni cariile dentare și menține smalțul dinților.

8. Potasiul ajută la reglarea ritmului cardiac și are un rol important în reglarea nivelului de zahăr în sânge și în producerea de energie.

9. Marinată în vin roșu timp de două ore, carnea la grătar poate avea cu pana la 88% mai puține substanțe cancerigene.

10. Totuși, printre cele mai importante motive pentru consumul vinului rămân îmbunătățirea digestiei, stimularea apetitului și reducerea anxietății, creând condiții favorabile pentru socializare alături de prieteni, dar și persoane mai puțin cunoscute.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite