ADVERTISEMENT

Vitamina D reduce inflamațiile cronice. Iată care sunt beneficiile acestui supliment

Vitamina D/ Freepik
Vitamina D/ Freepik

Cercetările amănunțite au descoperit efectele vitaminei D asupra inflamațiilor cronice. Tot aceste cercetări au concluzionat și că, administrarea de vitamina D conduce la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților, care suferă de boli cronice cu componente inflamatorii.

În timp ce vitamina D este cunoscută pentru cantitatea sa normală de calciu, câteva studii recente au arătat că aceasta joacă un rol important și în modularea inflamațiilor corpului. De exemplu, anumite cercetări au prezentat că această concentrație de vitamina D din sânge, cu nivelul de proteine reactive C, este foarte des folosită în tratarea inflamațiilor cronice. Cu toate acestea, nu se știe exact cum anume această cantitate de vitamina D poate crește nivelul de proteine reactive C.

Citește și: Cum să ai un sistem imunitar puternic toamna aceasta

S-a realizat un studiu pe 294.970 de oameni neînrudiți din Marea Britanie. Participanții la acest chestionar au fost nevoiți să-și declare și starea de sănătate, dar și stilul de viață. După ce au fost luate în calcul toate datele, s-a ajuns la concluzia că doar participanții care au o deficiență de vitamina D au un grad elevat de proteine reactive C. Au mai descoperit și că, prin administrarea unei cantități de vitamina D celor care au o deficiență în acest sens, se poate reduce severitatea inflamațiilor. Ba mai mult, pacienții care au un grad potrivit de proteine reactive C în corp, nu par a fi afectați de nivelul de vitamină D.

Concluziile acestor cercetări au fost următoarele – îmbunătățirea nivelului de vitamină D a corpului uman poate reduce gradul sistematic de inflamații, și în același timp, poate conduce la atenuarea riscului de condiții inflamatorii apărute.

Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi? Sigur nu știai cum te poate ajuta acest fruct

Medicul David Cutler, unul dintre medicii implicați în acest studiu, a afirmat că acest nivel de vitamina D este și unul foarte controversat. El susține că nivelul scăzut de vitamină D, în cazul pacienților bolnavi de COVID-19, nu înseamnă un risc mai ridicat sau mai rapid de îmbolnăvire. Persoanele bolnave, care stau în casă și se îmbolnăvesc de COVID-19, sunt mai puțin predispuși să fie expuși la soare, adică, să-și îmbunătățească nivelul de vitamină D. De asemenea, administrarea de vitamina D nu a avut efecte adverse pentru vârstele cuprinse între 20-30 de ani.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite