ADVERTISEMENT

Val de viroze în rândul copiilor! Ce trebuie să facă părinții: „Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta”

Val de viroze în rândul copiilor! Ce trebuie să facă părinții/ Freepik
Val de viroze în rândul copiilor! Ce trebuie să facă părinții/ Freepik

Spitalele de pediatrie din întreaga țară sunt pline de copii cu infecții respiratorii. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția sezonul abia a început, iar cei mai vulnerabili în fața acestui val de îmbolnăviri sunt copiii foarte mici.

Cunoscutul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că, în această perioadă, „un val de bronșiolite a început să măture emisfera nordică”. Iar acest val abia a început la noi în țară, spune el.

„Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, a scris medicul pediatru într-o postare pe Facebook.

Citește și: Continuă să te miști! 10.000 de pași pe zi pot înjumătăți riscul de demență

Doctorul oferă un set de recomandări pentru părinții care au nou-născuți și copii foarte mici, cele mai vulnerabile categorii în fața acestui val de viroze, conform lui.

„1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.”

Cozi la camerele de gardă din Capitală

Medicii din România confirmă creșterea numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă. Reprezentanții Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București, cel mai mare spital pediatric din țară, au declarat, pentru Libertatea, că numărul prezentărilor la camera s-a dublat. „Avem aproape de 400 de prezentări pe gardă la Primiri-Urgențe, ceea ce este o sumă dublă față de normal. În weekend au fost 60 de internări pe zona de pediatrie dintre care cam 40-50 au fost insuficiențe respiratorii. Diferențele sunt virozele digestive, deci există manifestare digestivă și manifestare respiratorie, cele mai multe sunt respiratorii”, a declarat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al spitalului Grigore Alexandrescu.

Potrivit medicului, mulți părinți așteaptă până în ultimul moment, nu iau legătura cu medicul de familie și se prezintă direct la spital, lucru care generează cozi și timpi mari de așteptare. Mai mult, la spitalele din Capitală vin și pacienți din alte județe. Ce trebuie făcut?

Citește și: Activitatea fizică poate contribui la reducerea cancerului la sân cu 40%

„Dacă vedem că copilul are simptome de viroze să nu-l ducem în colectivitate, el trebuie să rămână acasă sub tratament, primul lucru este să luăm legătura cu medicul de familie și să ținem legătura cu el pe o perioadă de câteva zile, cel puțin o săptămână, nu sunăm azi și mâine venim la spital. Deci trebuie ținută legătura cu medicul de familie sau cu un pediatru din policlinică pentru că altfel timpii de așteptare la noi la Unitatea de Primiri Urgențe este foarte mare și, bineînțeles, de aici pornesc și neplăceri. Vin foarte mulți din provincie, avem foarte multe cazuri, din alte județe”, a mai spus medicul.

Te-ar putea interesa și