În ceea ce privește aceste salate, am ales să vorbim despre câteva dintre ele, și mă refer aici, la cele care au ca și ingredient de bază, dovleacul, nucile, morcovii, sfecla roșie și prunele. Aceste fructe și legume sunt extrem de versatile, delicioase, dar și cu un rol dietetic.
Salata de rucola cu dovleac copt și nuci caramelizate
Pentru această salată e nevoie de 2 lingurițe de miere, piper negru proaspăt măcinat, 2 linguri de oțet de vin roșu, nuci pecan, 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri unt, sare de mare, 5 linguri ulei de măsline, 350 g de dovleac tăiat cubulețe, rucola și niște afine uscate.
Modul de preparare constă în preîncălzirea la 200 de grade Celsius. Apoi, într-un bol se amestecă cubulețele de dovleac cu o lingură de ulei de măsline și sare. Se transferă apoi dovleacul pe o foaie de copt și se lasă aproximativ 20-25 de minute, până ajunge să se înmoaie. Se scoate de la cuptor și se lasă la răcit. În acest timp, se topește untul într-o tigaie la un foc mediu. După ce este gata, se adaugă zahărul brun și nucile pecan. Se sotează apoi, printr-un amestec frecvent, timp de 7-10 minute. Mai apoi, se scoate de pe foc și se lasă la răcit.
Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi? Sigur nu știai cum te poate ajuta acest fruct
Ultima dată, se amestecă oțetul, mierea și celelalte 4 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Ultimul pas, se adaugă toate acestea într-un bol, rucola, dovleacul, nucile pecan și afinele uscate și ultima dată, dressingul.
Salata de morcovi rași
Ingredientele de care avem nevoie sunt niște morcovi mari, oțet de mere, miere și piper.
Modul lor de preparare – Se ia o lingură de miere și se dizolvă în 50 ml oțet de mere. Apoi, se curăță morcovii, se spală și se taie tip fideluță, cu ajutorul robotului de bucătărie. Se presară niște piper peste morcovi și se asezonează cu un dressing preparat. Ultimul pas, se servește proaspăt.
Salată cu sfeclă roșie și nuci
Această salată se poate prepara și pe timp de post, mai ales, dacă folosiți maioneza de post. Este o sursă recomandată și de vitamine, sfecla roșie fiind cunoscută și ca una dintre cele mai bogate legume, în ceea ce privește beneficiile sale. Merge foarte bine și pe pâine, chiar și dimineața la micul dejun.
Ingredientele de care avem nevoie sunt maioneza de casă, în jur de 200 g, 3 bucăți de sfecla roșie, 3 bucăți de usturoi, 200g de nuci și 0,5 lingurițe de sare.
Citește și: Cum să ai un sistem imunitar puternic toamna aceasta
Modul de preparare – Se pune sfecla roșie la fiert, iar când începe să fiarbă, faceți focul mai mic și o lăsați aproximativ o oră pentru a intra un cuțit în ea, așa se verifică dacă este pătrunsă corespunzător.
După ce a fiert, sfecla se răcorește cu niște apă rece și apoi, se curăță. Până atunci, se pregătește maioneza, nucile și usturoiul. Sfecla se dă prin răzătoare, și peste ea se pisează usturoiul.
În ceea ce privește nucile, acestea se mărunțesc bine de tot, cu făcălețul sau mașina de tocat, iar compoziția se amestecă cu sfecla roșie. Turnați peste toate acestea, apoi, maioneza. Gustați și adăugați sare după propriul gust. Se poate pune într-o farfurie mai adâncă și o nivelați cu ajutorul unui cuțit.
Pentru decor, puteți pune niște nuci sau chiar verdeață, ca să fiți în ton cu toamna.
Salată cu prune uscate
Ingredientele de care e nevoie:
- 2 cepe verzi
- 1 legătură de salată
- 3 bucăți de roșii mari
- 2 căței de usturoi
- 100 g de prune uscate
- Ulei de măsline
- Sare
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
Citește și: Este micul dejun cu adevărat cea mai importantă masă a zilei? Iată ce spun studiile
Modul de preparare – Primul pas este să se opărească prunele și să se lase la umflat. Se spală apoi ceapa, usturoiul și salata. Ceapa se va tăia solzișori, din usturoi se va obține un sos alb, iar salata o vom rupe și o vom amesteca cu uleiul de măsline și zeama de lămâie. Din prune se vor scoate sâmburii și se vor lăsa să se scurgă de surplusul de apă. Pe acestea le punem peste salata noastră, roșiile le tăiem cuburi și se amestecă totul și se condimentează cu câtă sare se dorește.