Rețete și utilizări ale castravetelui. Ce beneficii are această legumă asupra organismului nostru

Rețete și utilizări ale castravetelui/ Pexels
Rețete și utilizări ale castravetelui/ Pexels

Castravetele este cunoscut pentru conținutul său ridicat de apă și antioxidanți, dar și pentru o sumedenie de fibre și de enzime, care contribuie la îmbunătățirea sistemului digestiv.

Datorită conținutului ridicat de apă, acesta ajută la prevenirea deshidratării, având și un conținut mai scăzut de carbohidrați. Fiind un aliment care se consumă, de obicei, vara, are multe beneficii pentru organismul nostru și o mulțime de utilizări.

Rețete și utilizări ale castravetelui

Sunt o mulțime de rețete care se realizează din castraveți. Ele așteaptă să fie încercate și degustate, așa că poți arunca o privire la lista de mai jos.

Castraveți murați

Una dintre cele mai cunoscute rețete este cea de castraveți murați. Este nevoie de:

  • 5 kg de castraveți
  • 1 l de oțet de 9 grade
  • 3 l de apă
  • 4 linguri de sare grunjoasă
  • 8 linguri de zahăr
  • 2 frunze de dafin
  • o legătură de frunze de țelină
  • 3 morcovi, 3 cepe
  • niște ardei iute
  • 1 pliculeț de semințe de muștar, 3 bucăți de hrean
  • 1 cățel de usturoi și câteva bucăți de mărar uscat.

Se realizează o soluție din oțet, apă, sare, zahăr și frunze de dafin, iar apoi, se pune la fiert. Ceapa se va tăia rondele, usturoiul se va zdrobi, iar morcovul se feliază. În momentul, în care, apa fierbe, castraveții spălați se vor introduce în apă, dar doar până își vor schimba puțin culoarea.

Rețete și utilizări ale castravetelui/ Pexels

În borcanele igienizate, se adaugă, pe fundul acestora, rondele de ceapă, 1-2 căței de usturoi (depinde de rețetă), felii de morcovi, țelină și castraveți. Peste toate acestea, se toarnă soluția de oțet fierbinte și se pot adăuga câteva bobițe de muștar, hrean feliat și ardeiul iute. Deasupra conținutului se pun niște frunze de țelină și boabe de muștar. Întreaga compoziție se lasă la răcit, iar apoi se poate pune la rece, pe raft, în cămară.

Cremă de castraveți

Aceasta este o rețetă foarte renumită de castraveți. Pentru a se pregăti, este nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3-4 castraveți
  • 200 de ml smântână
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1legătură de mărar
  • 1 lămâie
  • Sare și piper, după gust.

Se iau castraveții și se spală bine, se curăță, iar apoi, se taie în cuburi mărunte. Se acoperă cu sare și se pun deoparte. Într-un alt vas, se pune smântâna, sarea, sucul de la lămâie, piperul și se omogenizează, după care se introduce ceapa verde, care a fost supusă unui proces de tocare mărunt. Castraveții se scurg de sucul pe care l-au lăsat și acest suc se amestecă cu sosul obținut din smântână. Se depozitează în frigider, pentru cel puțin o oră, înainte de a se consuma. Pentru ornament puteți folosi niște mărar proaspăt.

Supă rece de castraveți

Această supă poate fi foarte răcoritoare, mai ales, pe timpul verii. Ingredientele de care aveți nevoie sunt:

  • 5 castraveți
  • 2 pahare mai mari de iaurt
  • 4-5 frunze de busuioc
  • O linguriță de chimen.

Se iau castraveții și se curăță de coajă, se taie cubulețe și se introduc într-un blender. Peste toate acestea se adaugă iaurtul, niște frunze de busuioc și chimen, ca mai apoi, totul să se mixeze, până se va obține o cremă. La final, se presară niște frunze de busuioc și se lasă la rece, până în momentul servirii.

Sosul tzatziki

Acesta este unul dintre cele mai renumite sosuri din Grecia, așa că, dacă vizitați această țară este obligatoriu să încercați sosul lor. Pentru a putea prepara acest sos, aveți nevoie de:

  • Un castravete mare
  • 450 g de iaurt
  • 3-4 căței de usturoi
  • Zeama de la o lămâie
  • O legătură de mărar proaspăt
  • Sare și piper, după gust.

Castravetele se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Peste acesta se presară niște sare și se lasă aproximativ 10 minute. Sucul obținut de la castraveți se strecoară și se amestecă cu întreaga compoziție de iaurt, usturoi zdrobit, sucul de la lămâie și piper. Mai apoi, se toacă mărunt mărarul și se condimentează cu sare și piper, după gust, iar apoi, acest sos se pune la rece, pentru o perioadă de trei ore, înainte de a se consuma.

Te-ar putea interesa și