Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Lămâia, beneficii uluitoare pentru sănătate și frumusețe. Modalități de utilizare

Lămâia, beneficii uluitoare pentru sănătate și frumusețe/ Pexels
Lămâia, beneficii uluitoare pentru sănătate și frumusețe/ Pexels

Lămâia este unul dintre cele mai importante fructe pentru organismul nostru. Fiind un fruct bogat în vitamine, lămâia are o multitudine de beneficii și trebuie introdusă neapărat în alimentație

Contribuie la întărirea sistemului imunitar

Lămâia este un fruct asociat cu un tonic natural și reprezintă una dintre cele mai importante cantități de vitamina C. Rolul acestei vitamine este de a contribui la absorbția cantității de fier din alimente. Totodată, lămâia este foarte bogată și în antioxidanți, aceștia luptând împotriva radicalilor liberi.

Ajută la combaterea mătreții

Lămâia poate fi folosită ca și remediu naturist în tratarea unor probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața. Acidul citric este cel care ajută la reglarea de pH a scalpului. Datorită acestui fapt, piața produselor de îngrijire a părului este plină de produse pe bază de lămâie.

Îmbunătățește aspectul pielii

Datorită conținutului de antioxidanți pe care îl deține, acest fruct poate contribui la îmbunătățirea aspectului pielii, în special cel al pielii grase. Lămâia poate fi folosită sub formă de măști cu ingrediente hidratante, însă, cel mai bine ar fi ca fructele să fie bio.

Este un bun eliminator al toxinelor

Lămâia este unul dintre fructele cu un efect diuretic. Dacă sunteți consumatori de apă cu lămâie, trebuie să știți că acest amestec contribuie la combaterea constipației. Ajută și la o funcționare bună a metabolismului și facilitează eliminarea de toxine. În cazul urmării unor diete, cel mai indicat ar fi, să se urmeze sfatul medicului.

Rețete care conțin lămâi

Limonada

Prima dintre rețetele pe bază de lămâie, pe care toată lumea o cunoaște, este limonada. Pentru un număr de patru pahare a câte 330 ml de limonadă, e nevoie de următoarele:

 • 100 g zahăr
 • 4 lămâi
 • 1,2 l de apă
 • 1 linguriță coajă rasă fin de lămâie
 • Și opțional, niște cuburi de gheață și frunze de mentă.

Se pun la fiert într-un ibric 200 ml de apă cu zahăr, până ce acesta se topește. Se lasă siropul să se răcească, iar apoi se toarnă într-o carafă. Lămâile se storc, iar sucul împreună cu coaja de lămâie, cuburile de gheață și cu acest sirop de zahăr se amestecă. La final, se pot adăuga și frunze de mentă. Iar limonada este gata pentru a fi servită.

Gemul de lămâie

Deși poate fi dificil de preparat, acest gem este unul dintre cele mai bune preparate pe baza de lămâie. Pentru a se putea realiza, este nevoie de:

 • 1 kg de lămâi netratate
 • 650 g zahăr
 • Un praf de sare

Primul pas pe care îl facem este să tăiem lămâile în jumătăți și să îndepărtăm semințele. Acestea se pun într-un tifon și se leagă, iar apoi, se scufundă în circa 250 ml de apă. Ca și o continuare a procesului, se vor păstra la rece timp de trei zile pentru ca semințele să poată elimina pectina. Apoi, jumătățile de lămâie se vor introduce într-o cratiță și se vor acoperi cu niște apă rece. Se lasă timp de trei zile, însă apa în care sunt puse, trebuie schimbată de două ori pe zi.

După trecerea acestor zile, se separă pulpa fiecărei lămâi de coajă. Coaja se curăță de acea pieliță albă și se taie în fâșii mai mici. Se cântărește miezul lămâii împreună cu cojile acesteia, iar la un kg de lămâi, se vor adăuga în jur de 650 grame de zahăr. Toate cele enumerate mai sus, se pun într-o cratiță. Apa în care s-au scăldat semințele se va turna și ea în cratiță.

Gemul se fierbe apoi, timp de 1 oră și 15 minute, la foc mic. Semințele se vor îndepărta, iar gemul se poate pasa într-un blender. După finalizarea procesului, gemul se introduce în niște borcane sterilitate, iar acestea pot sta nedesfăcute până la șase luni.

Înghețată cu cremă de lămâie

Mai ales când e foarte cald, o înghețată nu ar strica. În mod special, când e vorba de o înghețată cu cremă de lămâie, parcă te renaști. Așa că, iată câteva dintre ingredientele de care este nevoie:

 • 3 lămâi, coaja răzuită
 • 2 ouă întregi
 • 1 gălbenuș
 • 75 g de unt
 • 200 g de zahăr
 • 300 g de iaurt gras (pe puțin 3,5% grăsime)
 • 300 ml smântână pentru frișcă

Pentru început, lămâile trebuie să fie răzuite de coajă, iar apoi zeama să fie stoarsă, totul adunându-se într-o cratiță. Peste compoziția creată se introduc zahărul, ouăle întregi, dar și gălbenușul, alături de untul moale tăiat în bucăți. Cratița se pune pe foc foarte mic și se amestecă cu telul continuu. După ce se obține această cremă, se ia de pe foc și se bate cu telul încă vreo 2-3 minute până ajunge să se răcorească. Compoziția se trece prin sită și se lasă la răcit.

După ce se răcește complet, se adaugă iaurtul și se amestecă bine de tot. Smântâna pentru frișcă se bate separat, dar nu se insistă prea mult. Această trebuie să fie mai rece pentru a se putea separa untul de zer. Crema de iaurt și de lămâie se pune peste frișca bătută și se amestecă, aceasta fiind crema de bază a înghețatei. Compoziția creată se așează într-un castron și se introduce la congelator timp de 2-3 ore.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite