Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

De ce ne simțim obosiți după o muncă solicitantă din punct de vedere mental?

De ce ne simțim obosiți după o muncă solicitantă din punct de vedere mental/ Freepik
De ce ne simțim obosiți după o muncă solicitantă din punct de vedere mental/ Freepik

Foarte asemănătoare cu munca fizică, cea mentală desfășurată pe o perioadă mai îndelungată, poate produce o stare de oboseală, de multe ori, asemenea unei oboseli cognitive. Mai multe studii realizate au dezvăluit că, partea prefrontală a cortexului nostru este cea care joacă cel mai important rol în procesul mental.

Conform unui alt studiu, munca psihică intensă desfășurată, poate duce chiar și la acumularea metaboliților toxici, în partea prefrontală a cortexului, ca dovadă a oboselii cognitive. Cercetările publicate recent în Current Biology, ne spun că oboseala mentală este înrudită cu ceea ce poartă denumirea de neurotransmițătorul de glutamat, tot în partea prefrontală a cortexului. Necesitatea de a elimina excesul nivelului de glutamat din cauza acestor metaboliți toxici, duce la efortul mintal, rezultatul fiind oboseala.

Doctorul Antonius Wiehler, mărturisește că nimeni nu știe ce anume este oboseala mentală, în ce modalitate este generată și de ce o resimțim. A rămas unul dintre misterele nedeslușite, de mai bine de un secol. Normal că mașinăriile pot realiza cerințe cognitive, fără să resimtă vreo stare de oboseală, doar că, creierul este mai diferit, iar, cu toții ne dorim să înțelegem „cum?” și mai exact, „de ce?”.

Această stare de oboseală, care vine la pachet după o zi foarte încărcată și stresantă, ne solicită ori fizic, ori psihic, în cazul discuției noastre. Dacă vorbim de controlul cognitiv, acesta se referă la procesele cognitive sau mentale care ne permit, nouă, ca și indivizi, să ne adaptăm gândurile și comportamentele, în așa fel, încât, comportamentele automate sau impulsive să fie inhibate. De exemplu, controlul impulsului de a consuma mâncare nesănătoasă, cu scopul de a ne urmări obiectivul, duce la controlul cognitiv.

În timpul acestei oboseli cognitive, fiecare persoană poate resimți o diminuare a abilității de a-și menține controlul cognitiv, care duce la tendința de a se angaja, în niște comportamente de tip impulsiv, finalizându-se cu o satisfacție imediată.

Cercetătorii spun că, una dintre regiunile creierului, care este implicată în acest proces al controlului cognitiv și al oboselii, este partea lateral prefrontală a cortexului (LPFC). Această regiune ne arată o creștere a activării creierului, în timp ce încercăm să ducem la bun sfârșit niște atribuții ce necesită control cognitiv. Ba mai mult, studiile au dovedit că, în această situație, se observă o reducere a activității LPFC și crescând oboseala mentală sau cognitivă.

Doar că, adevăratul motiv al acestei stări de oboseală, după angajarea în mai multe sarcini de realizat, care să solicite partea cognitivă, nu sunt pe deplin clarificate.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite