Cum să adormi mai repede. Metode prin care îți poți crește melatonina în mod natural

Cum să adormi mai repede/ Pexels
Cum să adormi mai repede/ Pexels

Melatonina este un hormon responsabil cu inducerea somnolenței, care se găsește în mod natural în organism, dar care există și sub formă de medicament, produs în mod sintetic în laborator.

Melatonina este cunoscută și sub denumirea de „hormonul somnului”. Glanda pineală este cea care eliberează melatonina în corp, de câteva ori pe zi. Pe timpul zilei, lumina de afară inhibă producția de melatonină, în timp ce odată cu venirea nopții, este eliberată o cantitate mai mare.

Principalul rol al melatoninei este acela de a induce starea de somnolență și de a menține un somn odihnitor, însă acest hormon are și rol antioxidant și antiinflamator, fiind implicat și în procesul de reglare a tensiunii arteriale ori în cel de menținere a temperaturii corpului.

Când și cum te poate ajuta melatonina să dormi mai bine

Dacă suferi de insomnie, poți lua suplimente cu melatonină pentru o perioadă, astfel încât să îți reglezi programul de somn. Persoanele care se confruntă cu insomnie pot avea un nivel scăzut de melatonină în organism, iar administrarea unui astfel de supliment le poate fi de ajutor.

Citește și: De ce nu ar trebui să adormi cu telefonul lângă tine. Eliminarea acestui obicei te-ar putea scăpa de insomnie

Melatonina este, într-adevăr, un hormon care se regăsește în mod natural în organism, însă acest lucru nu înseamnă că administrarea unor suplimente cu melatonină nu îți poate crea probleme. Vestea bună este că melatonina, spre deosebire de alte medicamente de tip somnifer, nu poate crea dependență. Organismul nu capătă toleranță la melatonină și nu apar alte simptome ale dependenței, nici sevraj la încetarea administrării.

Studiile efectuate în domeniu au arătat că melatonina nu are un impact nedorit asupra organismului dacă este administrată pe termen scurt și mediu, însă în ceea ce privește efectele pe care le are administrarea îndelungată, oamenii de știință nu au prea multe informații. Vestea proastă este că dacă administrezi o cantitate prea mare de melatonină, poți avea de-a face cu o serie de efecte adverse, greață, dureri de cap, amețeli, irascibilitate, tremur, scăderea tensiunii arteriale, crampe abdominale sau stări depresive trecătoare.

Cum poți stimula în mod natural producția de melatonină

Există câteva trucuri care te vor ajuta să-ți mărești producția de melatonină fără suplimente alimentare. Cu o oră înainte de culcare, nu te mai expune la ecrane digitale, asta înseamnă că nu vei mai sta cu privirea ațintită în telefon, în laptop sau la televizor.

Citește și: Cum poți slăbi în timpul somnului. Metoda prin care poți pierde din greutate în timp ce dormi

Găsește-ți o activitate relaxantă în această oră de dinainte de culcare: pregătește-ți cele necesare pentru a doua zi, fă o baie caldă sau un duș mai răcoros, în funcție de cum te simți bine și citește măcar 10 pagini dintr-o carte. Cu o oră înainte de culcare, încearcă să nu mai stai în lumini puternice; redu ușor intensitatea luminilor din casă sau aprinde o veioză în loc de becul obișnuit. La culcare, închide toate sursele de lumină din dormitor.

Te-ar putea interesa și