Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum poate influența pielea sănătate organismului. Descoperirea făcută de specialiști

Cum poate influența pielea sănătate organismului/ Freepik
Cum poate influența pielea sănătate organismului/ Freepik

Anumite părți ale corpului sunt mai predispuse la boli de piele decât altele, susțin cercetătorii. Acest lucru se întâmplă pentru că unele caracteristici ale pielii variază în diferite zone ale corpului, de unde și predispoziția la anumite afecțiuni.

O echipă de cercetători de la UC Davis Health, din cadrul Universității California, a realizat un studiu exhaustiv privind variațiile în compoziția pielii și modul în care acestea pot contribui la afecțiuni precum psoriazisul și dermatita atopică.

Compoziția pielii este influențată de o serie de factori, inclusiv de structura barierei cutanate, tipurile de celule prezente și influențele genetice. De exemplu, pielea de pe față trebuie să fie subțire și flexibilă pentru a se adapta la expresiile faciale, în timp ce pielea de pe călcâie trebuie să fie mai groasă și mai rigidă pentru a face față forțelor asociate mersului și pentru a oferi protecție adecvată.

Citește și: Pielea cu „aspect normal” poate ascunde cancerul. Studiul care a explicat totul

Până recent, se știau puține lucruri despre procesele celulare și moleculare care stau la baza acestor diferențe. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetători în acest domeniu a utilizat tehnici avansate, cum ar fi secvențierea monocelulară, pentru a dezvălui modul în care keratinocitele, componentele esențiale ale pielii, prezintă diferențe semnificative în funcție de zona corpului.

De asemenea, cercetătorii au investigat moleculele care formează „cimentul” dintre keratinocite. Această cercetare a dezvăluit cum variațiile de expresie genetică se corelează cu diferențele în compoziția lipidelor și proteinelor în diferite zone ale corpului, oferind o perspectivă asupra motivelor pentru care pielea umană arată atât de diferit în diverse regiuni.

„Descoperirea noastră legată de faptul că diverse straturi ale pielii produc diferiți mediatori imuni reprezintă un exemplu al modului în care pielea este specializată pentru a interacționa cu sistemul imunitar”, a declarat Antonio Ji-Xu, cercetător la UC Davis, într-un comunicat, potrivit JCI Insight.

Acesta a adăugat că unele persoane dezvoltă boli de piele, cum ar fi psoriazisul, atunci când există un dezechilibru în moleculele produse de diversele straturi ale pielii. Un aspect interesant este că aceste variații în compoziția pielii pot, de asemenea, explica de ce anumite afecțiuni ale pielii sunt mai frecvente în anumite zone ale corpului.

Citește și: Hidratează-ți pielea uscată! Iată cum poți să-ți creezi crema de mâini perfectă acasă

Prin analizarea modificărilor specifice ale lipidelor asociate cu diferite afecțiuni ale pielii, cercetătorii au descoperit că analiza lipidelor prelevate de pe o bandă adezivă aplicată pe piele ar putea contribui la diagnosticarea unor astfel de boli.

Stephanie Le, rezidentă în dermatologie și coautor principal al studiului, a subliniat că aceste diferențe sunt relevante și pentru dezvoltarea viitoarelor produse de îngrijire a pielii. Ea a adăugat că acest lucru demonstrează necesitatea formulării produselor de îngrijire a pielii pentru a se potrivi cu specificul zonei de pe corp unde urmează a fi aplicate.

Te-ar putea interesa și