Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ce este postul intermitent. Tot ce trebuie să știi despre această metodă care te scapă de kilogramele în plus

Ce este postul intermitent/ Freepik
Ce este postul intermitent/ Freepik

Postul intermitent este o extraordinară metodă de a pierde kilogramele în plus. Pe lângă pierderea de kilograme, această dietă are niște beneficii foarte promițătoare, cum ar fi reducerea de dezvoltare a unor boli cronice sau boli ale stilului de viață. În această modalitate de nutriție onestă, noi îți vom prezenta tot ceea ce ai nevoie să știi despre acest mod de consumare a alimentelor.

Postul intermitent este un termen folosit pentru a descrie o serie de modalități de a mânca, care au o perioadă de post alternant, cum e abstinența de la mâncare și de la ideea de a mânca. Perioada de post poate dura 12 ore pe zi, la un rând de câteva zile consecutive, cu un tipar consistent de-a lungul săptămânii.

Citește și: Ceaiul minune care te scapă de stres. Această plantă relaxează organismul și te poate face să dormi mai liniștit

Principalele tipuri de posturi intermitente sunt:

  • postul modificat sau dieta 5/2 – acest mod implică postul pentru 2 zile consecutive pe săptămână, și mâncarea normală timp de 5 zile
  • postul alternat pe zile – zilele de post sunt alternate cu zile, în care mâncarea și băuturile sunt consumate în mod normal, fără vreo anume restricție
  • consumul restricționat de timp – un tip de post intermitent, care limitează fereastra consumului, de la 4 la 12 ore, indicând o perioadă de post zilnică, de 12-20 de ore. Persoanele mănâncă destul de sățios, în timpul acelor ferestre de mâncare, fără vreo anume restricție.

Acesta din urmă este cel mai popular mod de a consuma mâncarea, și este cel mai probabil ca, oamenii să se refere mereu la această modalitate de consum.

Ritmul biologic intern

Multe dintre cercetările realizate se referă la postul acesta intermitent și de restricționare a timpului, ca având un impact major asupra ritmului intern al corpului nostru. Ritmul intern se numește și ceasul circadian, care reprezintă cele 24 de ore ale ciclului metabolismului din corpul nostru, care include și controlul ciclului somn-trezire, presiunea sângelui, reglarea stării, dar și balanța hormonală. Este influențată de lumină și de întuneric de-a lungul zilei, de comportamentul consumului de mâncare și de orarul meselor.

Citește și: Cât de benefic este laptele de migdale pentru sănătate. Motive pentru care ar trebui să-l consumi zilnic

Studiul organismului în creștere sugerează că, consumul mâncării pentru o perioadă lungă de timp, trecând de la 12 la 15 ore, ar putea perturba ritmul circadian și crește riscul bolilor cronice, care includ boli ale inimii, cancerul și diabetul de tipul 2. Studiul relației dintre ritmul circadian și orarul mâncării este denumit crono-nutriție.

Beneficiile postului intermitent

Multe dintre beneficiile postului intermitent sunt atribuite perioadei de post zilnic cu mai puțin de 12 ore, chiar dacă, unii dintre cercetători spun că, un minim de 16 ore de post este destul. În mod general, cu o durată de 12-36 de ore de post neîntrerupt, ficatul care stochează glicogen, devine epuizat, procesele metabolice sunt alterate, iar efectele pozitive ale sănătății sunt observate.

Îmbunătățirea nivelului de colesterol

Studiile bazate pe oameni și animale, au arătat că, există niște schimbări favorabile la baza nivelului de colesterol. Postul intermitent are un potențial de a reduce colesterolul în mod total, trigliceridele, colesterolul sau răul colesterol, dar și creșterea de colesterol bun.

Citește și: Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi zahăr. Motive pentru care ar trebui să reduci acest aliment

Controlul zahărului din sânge

Postul intermitent poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, prin reducerea rezistenței la insulină, dar și creșterea sensibilității la insulină.
Rezultatul este unul scăzut în timpul postului, la nivelul zahărului din sânge și a hemoglobinei.

Schimbări la nivelul structurii corpului

Schimbările la nivelul greutății corpului și structurii sunt printre cele mai studiate efecte ale postului intermitent. O multitudine de studii au arătat că, este o pierderea în greutate între 3-7%, cu o medie de 8 săptămâni, pe timpul postului intermitent. Cercetările au găsit, de asemenea, că, această metodă ar putea avea efecte în pierderea grăsimii.

Te-ar putea interesa și