Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ce este durerea cronică și cum ne putem da seama dacă avem această condiție medicală

Ce este durerea cronică/ Freepik
Ce este durerea cronică/ Freepik

Boala cronică este atât de complexă, încât noi ne aflăm abia la începutul înțelegerii acesteia. De curând, a ajuns să fie recunoscută ca și o condiție medicală. Însă, cum ajungem să trăim cu această senzație de durere cronică?

Cum anume se comportă corpul și creierul cu ea? Stadiile acesteia sunt dureros, plictisitor, chinuitor, arzător, ascuțit, tras, pătrunzător. Acestea sunt acele momente care descriu cel mai bine starea acestei dureri și pe care oamenii le prezintă sub această formă. Doar să vă imaginați, cum ar fi să suportați câte ceva din toate aceste stări, iar aceasta să ajungă să vă epuizeze într-un final.

Citește și: Continuă să te miști! 10.000 de pași pe zi pot înjumătăți riscul de demență

Aceasta este însă realitatea dură pentru foarte mulți oameni care suferă de durerile cronice. Unele zile pot fi mai liniștite, altele mai rele, semnele nu pot fi mereu vizibile, dar pot duce o luptă interioară destul de puternică în spatele dinților și a zâmbetelor forțate.

Dar cum ajunge această boală cronică, una CRONICĂ?

Durerea cronică este de foarte multe ori considerată ca și un simptom și nu o problemă cu adevărat reală sau de luat în serios. Oricum, povara acestei dureri cronice nu este doar personală, ci și socială.

Potrivit unor studii, persoanele cu dureri cronice pot avea o serie de dificultăți în a-și duce viața de zi cu zi, de a face activități, dar și o sănătate generală mai slabă. Tot aceste persoane, cu dureri cronice, se pot confrunta cu insecuritatea locului de muncă sau chiar cu șomajul.

Abia în anul 2018, în urma Clasificării Internaționale a bolilor (ICD) i s-a oferit și durerii cronice propriul cod, ca urmare a versiunii preliminare a sistemului mai nou de codificare ICD-11, ajutând la recunoașterea și diagnosticarea acesteia.

Citește și: Când lucrurile par ireale, este o iluzie sau o perspectivă?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), durerea cronică se clasează acum în două categorii – durere primară cronică și durere secundară cronică. Durerea primară, conform acestei clasificări, face referire la durerea care nu este cauzată sau nu poate fi explicată de o altă afecțiune medicală. Anumite exemple pot fi fibromialgia, ori durerea cronică primară, cea a spatelui inferior.

Fibromialgia e o afecțiune care variază de la o persoană la alta, dar este și o afecțiune dureroasă răspândită care afectează pe puțin 4 până la 5 regiuni ale corpului și durează cel puțin 3 luni, câteodată și mai mult. Totuși, nu se găsește nicio altă cauză a acestui tip de durere, fiind astfel un tip de durere primară.

Durerea secundară, în altă ordine de idei, este cauzată de o afecțiune medicală subiacentă. Mai exact, artrita, cancerul sau durerea legată de colita ulcerativă, toate se află sub această categorie.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite