Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Care sunt bolile copilăriei și cum pot fi prevenite

Care sunt bolile copilăriei și cum pot fi prevenite/ Freepik
Care sunt bolile copilăriei și cum pot fi prevenite/ Freepik

Fie că vorbim de bubițele roșii, de diferite tipuri de mâncărime sau de febră, toate acestea indică o stare generală alterată. În acest mod se manifestă majoritatea bolilor copilăriei noastre. Bolile din copilăria noastră sunt niște boli virale, adică acel gen de boală care nu necesită administrarea de antibiotice.

Vorbim aici de varicelă, rubeolă, rujeolă, oreion, scarlatină, roseolă infantum (și sub numele de boala a 6-a), și de eritem infecțios (mai exact, boala obrajilor pălmuiți sau boala a 5-a). Însă, foarte multe dintre aceste boli sunt contagioase, chiar din perioada premergătoare a erupției.

Citește și: Alimente acide și alcaline. Diferența dintre ele și cum influențează consumul acestora organismul uman

Aceste boli sunt descrise în pasajele următoare:

Rujeola

Aceasta este o boală virală, al cărei mod de transmitere se realizează pe cale aerogenă, în ceea ce privește spațiile închise, putând a se transmite după 2 ore de la momentul infectării cu rujeolă, de către o persoană. Persoanele rămân contagioase 4 zile anterior, dar și după debutul erupției.

Printre manifestări se regăsesc febra, tusea, coriza sau conjunctivita, anorexia (lipsa poftei de mâncare), o diaree mai ale în cazul sugarilor și limfadenopatia generalizată. Evitarea bolii constă în administrarea unui vaccin în primele 72 de ore, de la expunere.

Rubeola

Este o boală infecțioasă, foarte ușoară, care se manifestă printr-o erupție fugace. Se transmite tot pe cale aerogenă, iar acest virus se poate disemina în 7 zile înainte de apariția bolii și după 5-7 zile după apariția acesteia.

Manifestările acestei boli, includ: niște infecții care pot fi clasate în categoria de infecții subclinice sau asimptomatice. Sau, chiar o erupție maculo-papuloasă, fiind prima dintre manifestări, urmată, mai apoi, de adenopatie retroauriculară și occipitală.

Oreionul

Vorbim de o boală acută virală, care afectează glandele salivare, de multe ori, pancreasul, testiculele sau ovarele. Este o cauză des întâlnită a meningitei aseptice sau a surdității neurosenzoriale la copii. Transmiterea are loc tot pe cale aerogenă sau prin contactul cu picăturile de salivă, din perioada de contagiune.

Citește și: Cinci motive pentru care alergiile tale sunt mai grave noaptea

Manifestările clinice pot fi: mialgie (dureri musculare), anorexie, stare generală de rău, cefalee, febră sau parotidită. În această perioadă, virusul se manifestă în mai multe țesuturi, printre care meninge, pancreas, testicule, dar și ovare. Complicațiile sunt reprezentate de meningita aseptică, orhita (inflamarea cordonului spermatic și a testiculelor), pancreatita, surditatea sau ooforita.

Varicela

Este o boală infecțioasă acută foarte contagioasă. Are loc o transmitere pe cale aerogenă, prin secreții de la un nivel conjunctival sau prin inhalarea lichidului din zona veziculelor. Momentul contagiunii durează între 1-2 zile înainte de apariția bolii și 4-5 zile după ce aceasta și-a făcut deja apariția.

Are loc o manifestare printr-o erupție, însoțită de febră și stare de rău, în mod general. Complicațiile pot ajunge la o infectare bacteriană a leziunilor, pneumonie, encefalită, meningită aseptică și sindromul Reye.

Eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiți (boala a 5-a)

Aceasta este cauzată de virusul parvovirus uman B19. Este foarte des întâlnită în perioada de vârstă 5-15 ani. Vorbim tot de o transmitere pe cale aerogenă sau de un contact cu sângele și cu produsele din sângele persoanei contagioase.

Se manifestă ca și o răceală obișnuită, cu febră, o anume stare de oboseală, după care, urmează 7-10 zile de o înroșire, care are loc la nivelul obrajilor, dar și de o erupție cutanată, mai ales în ceea ce privește membrele și trunchiul. Această erupție dispare complet, în jur de 3 săptămâni.

Citește și: De ce nu ar trebui să dormi pe spate. Multe probleme de sănătate sunt cauzate de această poziție

Roseola Infantum (boala a 6-a)

Această denumire se referă la o afecțiune virală, care se transmite printr-un contact direct, în mod frecvent, în jurul vârstei de 4 ani. Manifestările, includ: febră de 39-40 de grade, în jur de 3-4 zile, după care urmează o erupție cutanată în cea de-a 4-a zi a bolii, sub forma unor pete mici roz, greu de perceput la atingere. Erupția persistă 1-2 zile.

În ceea ce privește bolile prezentate, este recomandabil să se stabilească și un consult medical.

Te-ar putea interesa și