Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Profită de sex sau îl pierzi mai repede. O viață sexuală activă poate întârzia menopauza

O viață sexuală activă poate întârzia menopauza/ Pexels
O viață sexuală activă poate întârzia menopauza/ Pexels

În cazul în care nu ai o viață sexuală activă, ar putea decide corpul tău, pur și simplu, că nu mai are nevoie de ovulație? Aceasta este implicația unui studiu realizat de cercetători de la University College London, care au chestionat 3.000 de femei despre viața lor sexuală și le-au urmărit timp de un deceniu.

Majoritatea femeilor implicate erau căsătorite sau se aflau într-o relație. Iar vârsta lor medie, la începutul studiului, era de 45 de ani. Așa s-a descoperit că cele care întrețineau relații sexuale în fiecare săptămână aveau șanse mai mici de a experimenta menopauză timpurie. În comparație cu cele care făceau sex mai puțin de o dată pe lună.

Diferența este dramatică! Cele cu relații sexuale regulate având cu 28% mai puține șanse de a intra la menopauză la vârsta de 51 de ani. De asemenea, cele care au făcut sex o dată pe lună au fost cu 19% mai puțin predispuse de a experimenta menopauza, decât cele care au așteptat mai mult de o lună pentru a întreține relații sexuale.

Citește și: Ziua Internațională a Igienei Menstruale. Femeile ar trebuie să vorbească mai mult despre corpul lor

În sensul sondajului, activitatea sexuală este definită ca actul sexual, mângâierea și atingerea, auto-stimularea și sexul oral. Cel mai frecvent model de activitate sexuală în rândul femeilor chestionate a fost săptămânal, 64% raportând acest model.

Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani. Deși această parte naturală a procesului de îmbătrânire apare adesea în intervalul de vârste cuprins între 45 și 55 de ani. După ce ciclul menstrual al unei femei s-a oprit timp de 12 luni și ovarele ei au încetat să producă estrogen și progesteron, se consideră că a trecut prin menopauză. Procesul poate fi însoțit de simptome precum bufeuri, dureri de cap, crampe abdominale și oboseală, precum și schimbări de dispoziție și alte dificultăți emoționale.

De ce o viață sexuală activă ar putea întârzia menopauza

Potrivit cercetătorilor, dacă o femeie nu face sex și, prin extensie, nu există nicio șansă de a rămâne însărcinată, corpul ei poate alege să nu mai investească atât de multă energie în ovulație. În timpul ovulației, funcția imună a unei femei este îngreunată, ceea ce face corpul mai susceptibil la boli.

Ovulația poate fi văzută ca un proces costisitor. Atât din punct de vedere energetic, cât și din cauza efectului său asupra sistemului imunitar. Drept urmare, în cazul în care o femeie întreține relații sexuale puține sau rare atunci când se apropie de vârsta menopauzei naturale, corpul nu va primi indicii fizice ale unei eventuale sarcini. Și, prin urmare, este posibil să nu mai fie adaptabil să investească resurse în ovulația continuă”, spun autorii studiului.

O ipoteză este că organismul femeii ar putea încerca să economisească energie pentru ca aceasta să fie folosită în altă parte. Cum ar fi, spre exemplu, îngrijirea nepoților. „Ipoteza bunicii” teoretizează că menopauza a evoluat pentru a ajuta mamele să aibă mai mulți copii. Teoria spune că bunicile le-ar putea ajuta pe descendentele lor să aibă mai mulți copii, ajutând la îngrijirea nepoților existenți.

Citește și: De ce veganismul este mai popular în rândul femeilor decât în rândul bărbaților?

Ruth Mace, co-autoare a studiului, avertizează însă că nu există intervenții comportamentale care pot preveni încetarea reproducătorilor, iar menopauza este inevitabilă. „Cu toate acestea, rezultatele pe care le-am obținut sunt o indicație a faptului că acest calendar al menopauzei poate fi adaptat, ca răspuns la probabilitatea de a rămâne gravidă”, mai spune ea.

Există unele beneficii în a experimenta menopauza cât mai târziu. Un debut mai timpuriu al menopauzei a fost legat, printre alte probleme, de pierderea mai mare a densității osoase și a profilurilor adverse de colesterol. În plus, unii medici spun că a face sex în mod regulat în timpul perimenopauzei și menopauzei poate face sexul mai puțin dureros în timp. Ceea ce este important, deoarece multe femei în post-menopauză nu pot face sex din cauza uscăciunii vaginale și a durerilor.

Studiul a fost publicat de Royal Society Open Science şi a fost certificat şi aprobat de Comitetul de Evaluare Instituțională.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite