Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cinci metode pentru un proces de învățare mai rapid

Cinci metode pentru un proces de învățare mai rapid/ Freepik
Cinci metode pentru un proces de învățare mai rapid/ Freepik

Știi că se apropie un examen dificil, dar în același timp, și foarte important, iar timpul tău alocat pentru studiu este foarte limitat? Ei bine, există anumite metode de învățare sau de studiu extrem de eficiente și de rapide pentru a ajunge la un rezultat excepțional.

Conform lui David Ausubel, există o explicație a teoriei învățării, pe care a dezvoltat-o în Teoria Învățării Semnificative, aceasta fiind o metodă de a studia și de a reține informațiile într-un mod logic, asociindu-le cu anumite informații din trecut, prin atribuirea unor sensuri logice și raționale.

Următoarele metode vă vor ajuta în ceea ce privește procesul dumneavoastră de învățare:

Metoda 1 – Sintetizarea materialului

Unul dintre elementele importante în procesul de învățare este utilizarea unor materiale de studiu, la un potențial maxim. Această metodă se poate realiza prin întocmirea unui rezumat sau prin extragerea de notițe relevante. Astfel, vei ajunge la înțelegerea materialului, iar, mai apoi, a acelor noțiuni care sunt cheie, referitor la examenul tău. Mai mult, citirea cu glas tare a cursurilor, dar și explicarea noilor noțiuni unor persoane apropiate, poate reprezenta un mod esențial de învățare.

Citește și: Cinci alimente care slăbesc memoria. Evită pe cât posibil să le consumi

Metoda 2 – Studiu alternativ

Realizează o alternare a studiului, de la o materie plăcută la una mai puțin plăcută. De obicei, tindem să amânăm studiul acelor materii mai neplăcute, însă, cel mai bine ar fi să le grupăm cu cele preferate pentru a nu pierde foarte mult timp. În plus, utilizarea acestei metode ne ajută să fixăm mult mai bine informația învățată.

Metoda 3 – Stabilește un program corespunzător de studiu

Creează-ți un program de studiu bazat pe perioada din zi în care te simți cel mai receptiv și mai pregătit. Anumite persoane sunt mai receptive în cursul dimineții, iar altele, pe parcursul zilei. Stabilirea unui astfel de program, te poate ajuta la reținerea informației mult mai rapid și mai ușor, astfel încât, nu va fi nevoie de foarte mult timp destinat procesului de învățare.

Metoda 4 – Autotestarea

În momentul în care simți că, informația este întru totul memorată, încearcă să o aplici. Mai exact, realizează niște bilețele cu întrebări care fac parte din materialul din care ai învățat și extrage câteva dintre ele. Apoi, răspunde la câteva dintre aceste întrebări și între timp, verifică și întrebările la aceste întrebări.

Citește și: Cum să ai o relație sănătoasă cu știrile. Informația îți oferă libertate dacă știi cum să o filtrezi

Metoda 5 – Cadrul oportun pentru studiu

Amenajează un spațiu potrivit din punct de vedere al studiului și asigură-te că ai totul la îndemână pentru a putea învăța. De exemplu, poți așeza o tablă deasupra biroului, iar pe aceasta poți lipi niște subiecte pe care le-ai parcurs deja. Pe cealaltă parte, poți așeza subiecte pe care încă nu le-ai parcurs. Alimentația este unul dintre factorii cei mai importanți. Printre acestea se numără și nucile, fructele de pădure, dar și broccoli-ul.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite