Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Iubitorilor de Cărți, aventuri imaginare printre pagini de roman. Cinci recomandări interesante, pe care le poți citi într-o singură zi

Ziua Iubitorilor de Cărți/ Pexels
Ziua Iubitorilor de Cărți/ Pexels

În calendarul zilelor internaționale, august ne propune un moment special, care să ne rupă puțin de realitate. Astăzi celebrăm Ziua Iubitorilor de Cărți, sărbătoare menită să-i încurajeze pe bibliofili să celebreze lectura și literatura. Într-o eră tot mai digitală, oamenii sunt sfătuiți să își lase smartphone-urile și orice posibilă distragere tehnologică și să ia o carte în mâini şi să o răsfoiască.

Ziua Iubitorilor de Cărți este recunoscută la nivel global. Însă, originea și creatorul ei rămân necunoscute până în prezent, parcă în prelungirea misterului care se ascunde între paginile tipărite.

O scurtă incursiune în istorie ne relevă că primele cărți au folosit pergament sau piele de vițel pentru paginile lor. Coperțile erau din lemn şi adesea acoperite cu piele, iar paginile erau ținute laolaltă cu chingi sau curele. Bibliotecile Publice au apărut în Evul Mediu şi în cele mai multe cazuri cărțile erau legate de rafturi, pentru a preveni furtul.

În zilele noastre, în siajul ultimelor inovații, producătorii de cărți folosesc pentru tipărire imprimarea digitală, folosind toner şi nu cerneală. Ca rezultat al tipăririi digitale, tipărirea la cerere deschide un domeniu cu totul nou al publicării. În acest caz, distribuitorii nu imprimă cărțile până când clientul nu efectuează comanda, făcându-se astfel importante economii de hârtie.

Din ce în ce mai mulți oameni citesc cărți electronice. E-book (carte electronică) se referă la o publicație care are lungimea unei cărți dar este prezentă în formă digitală. E-book-urile sunt disponibile prin internet, dar pot fi găsite și pe CD-ROM și alte sisteme. Puteți citi o carte electronică pe computer sau printr-un dispozitiv portabil de afișare a cărților. Acesta este cunoscut sub numele de cititor de cărți electronice, cum ar fi un Reader, Nook sau Kindle.

Citește și: Ziua Mondială a Caligrafiei. Totul despre arta scrisului frumos de mână

Sărbătorirea Zilei Iubitorilor de Cărți nu trebuie să vină cu un angajament profund față de o nouă carte. Asta pentru că există o serie de romane care pot fi citite într-o singură zi. Un recent sondaj de opinie a relevat ca 24% dintre adulți nu au citit nicio carte în ultimul an. Am putea presupune că adulții mai în vârstă ar avea mai mult timp şi disponibilitate ca să citească, însă sondajul a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani citesc mai mult decât respondenții mai în vârstă.

Un sondaj anterior a constatat că, în afară de învățare, dobândirea de cunoștințe și descoperirea de noi informații, motivul pentru care majoritatea oamenilor aleg să citească este dat de plăcerea de a scăpa de realitate. Deci, în cinstea Zilei Iubitorilor de Cărți, iată câteva titluri care vă permit să vă adânciți într-o altă lume. Aceste cărți pot fi terminate într-o singură zi.

Șoareci și oameni

Scris de John Steinback, romanul spune povestea lui George și Lennie, doi bărbați care lucrează ca muncitori zilieri în California. Formând o pseudo-familie, cei doi găsesc o slujbă care ar putea să-i ajute să-și atingă visul de a-şi cumpăra o fermă proprie. Dar o întorsătură de evenimente îl aduce pe George în fața unei alegeri dificile.

Număr de pagini: 112.

Mic dejun la Tiffany

Romanul lui Truman Capote îi duce pe cititori în viața lui Holly Golightly, o fată excentrică și misterioasă din Manhattan, care își menține stilul de viață socializând cu bărbați bogați. Golightly se împrietenește cu vecinul ei și începe să împărtășească părți din viața ei, dezvăluind o femeie care este lipsită de griji în exterior. Dar care are aceleași anxietăți ca și alte persoane din interior. Așa cum sunt majoritatea romanelor şi acesta este destul de diferit de filmul omonim, care se bucură însă, de asemenea, de celebritate.

Număr de pagini: 160.

Portretul lui Dorian Gray

Cenzurat pe vremuri, sub pretextul de a fi prea indecent, Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, spune povestea unui artist, Basil Hallward, și a muzei sale, Dorian Gray. Sub influența lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viață dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise. Dar păstrând aparențele unei vieți respectabile. În timp ce se afundă în această existență promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice şi morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugrăvit în tabloul lui Basil.

Număr de pagini: 140.

Citește și: Ziua internațională a lucrurilor vechi. Cum să le dai valoare antichităților din casa ta

Noaptea

Apreciată ca una dintre cele mai bune cărți scrise despre Holocaust, „Noaptea”, de Elie Wiesel, este o relatare autobiografică a timpului petrecut la Auschwitz de acest scriitor cu origini românești. Pe lângă dezvăluirea ororilor zilnice pe care le-a trăit, „Noaptea” abordează și multe puncte filosofice despre Holocaust. „Un volum mic ca dimensiune, dar de o forță teribilă”, l-a descris The New York Times. Autorul a subliniat forța pusă în acest roman: Dacă în viața mea ar fi trebuit să scriu o singură carte, Noaptea ar fi aceea”.

Număr de pagini: 120.

Arsuri la stomac

Singurul roman al Norei Ephron, „Arsuri la stomac”, este o abordare fictivă a experienței sale reale, după ce a aflat că soțul ei o înșela în timp ce ea era însărcinată. Romanul relatează viața lui Rachel Samstat, o femeie care descoperă că soțul ei are o aventură și vrea simultan să-l recâștige și să-l părăsească.

Număr de pagini: 179.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite