Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor

Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor/ Pixabay
Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor/ Pixabay

Ziua Internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) este marcată în fiecare an pe 2 noiembrie, conform www.un.org.

Istoria Zilei Internaționale de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor

Decizia privind instituirea acestei zile a fost luată în 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prin adoptarea Rezoluţiei A/RES/ 68/163, care încurajează statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunităţii. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnalişti francezi din Mali, la 2 noiembrie în 2013.

Planul de acţiune al ONU privind siguranţa jurnaliştilor şi problema impunităţii este primul efort concertat în cadrul ONU de a aborda atacurile şi impunitatea crimelor împotriva jurnaliştilor, cu o abordare holistică şi cu mai multe părţi interesate. Acesta reuneşte organisme ONU, autorităţi naţionale, mass-media şi organizaţii ale societăţii civile.

Citește și: Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide. De ce considerăm unele întrebări lipsite de inspirație

De la adoptarea planului, problema siguranţei jurnaliştilor a câştigat o vizibilitate mai mare în ONU. Totodată, acest fapt a contribuit la fondarea de coaliţii internaţionale între guverne şi societatea civilă şi a condus la realizarea unor schimbări pe teren, cum ar fi crearea de mecanisme naţionale de siguranţă în cel puţin 50 de ţări. Protejarea jurnaliştilor face parte, de asemenea, din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Rata ridicată a impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor persistă

În ciuda acestor realizări, provocările încă există, rata ridicată a impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor persistă şi se dezvoltă noi forme de ameninţări în moduri fără precedent, potrivit ONU (www.un.org).

Între 2006 şi 2020, peste 1.200 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au dat ştiri şi au adus informaţii publicului. În nouă din zece cazuri, ucigaşii rămân nepedepsiţi, conform Observatorului UNESCO. Impunitatea duce la mai multe crime şi este adesea un simptom al agravării conflictelor şi al slăbirii legii şi a sistemelor judiciare.

În timp ce crimele sunt forma extremă de cenzură în mass-media, jurnaliştii sunt, de asemenea, expuşi la nenumărate ameninţări – de la răpire, tortură şi alte atacuri fizice, până la hărţuire, în special în sfera digitală. Ameninţările cu violenţa şi atacurile împotriva jurnaliştilor în special creează un climat de teamă pentru profesioniştii din mass-media, împiedicând libera circulaţie a informaţiilor, opiniilor şi ideilor. Femeile jurnaliste sunt afectate de ameninţări şi atacuri, mai ales din mediul online.

Potrivit unui document prezentat de UNESCO, „The Chilling: Global trends in online violence against women journalists”, care face parte dintr-un studiu interdisciplinar realizat de Centrul Internaţional pentru Jurnalişti (ICFJ), 73% dintre femeile jurnaliste intervievate au declarat că au fost ameninţate, intimidate şi insultate online în legătură cu munca lor, relatează Agerpres.

În multe cazuri, ameninţările cu violenţa şi atacurile împotriva jurnaliştilor nu sunt investigate în mod corespunzător. Această impunitate îi încurajează pe autorii crimelor şi, în acelaşi timp, are un efect de intimidare asupra societăţii, inclusiv asupra jurnaliştilor. UNESCO este îngrijorată de faptul că impunitatea dăunează societăţilor prin acoperirea unor grave încălcări ale drepturilor omului, a corupţiei şi a criminalităţii.

Citește și: Ziua Internațională a Podcast-ului. Cum a schimbat internetul interviurile tradiționale

Pe de altă parte, sistemele de justiţie care investighează energic toate ameninţările cu violenţa împotriva jurnaliştilor transmit un mesaj puternic că societatea nu va tolera atacurile împotriva jurnaliştilor şi împotriva dreptului la libertatea de exprimare.

În acest an, principalul eveniment de sărbătorire a Zilei internaţionale de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor este o Conferinţă la nivel înalt cu mai multe părţi interesate privind siguranţa jurnaliştilor, care va avea loc în zilele de 3 şi 4 noiembrie, între orele 8.00 şi 20.00, la Viena, în Austria.

UNESCO organizează, de asemenea, o serie de consultări regionale cu părţile interesate locale pentru a face un bilanţ al progreselor şi provocărilor de protejare a jurnaliştilor în ultimii zece ani şi pentru a stabili o strategie de implementare mai eficientă a Planului, bazându-se pe poveştile de succes şi lecţiile învăţate în contextul specific al fiecărei regiuni. Două consultări tematice se vor concentra pe transparenţa internetului şi siguranţa femeilor jurnaliste.

Ediţia din 2021 a Zilei internaţionale de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor a evidenţiat rolul procurorilor în investigarea şi urmărirea penală nu numai a crimelor, ci şi a ameninţărilor cu violenţa împotriva jurnaliştilor.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite