Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Limbii Materne. Astăzi promovăm diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul

Ziua Internațională a Limbii Materne. Astăzi promovăm diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul/ Pixabay
Ziua Internațională a Limbii Materne. Astăzi promovăm diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul/ Pixabay

Anunțată de UNESCO în 1999, Ziua Internațională a Limbii Materne sărbătorește diversitatea culturală și comemorează studenții „martiri ai limbajului” din 1952. Acești studenți sunt onorați de încurajarea multiculturalismului și de promovarea măsurilor de protecție pentru limbile pe cale de dispariție.

Este greu de imaginat provocările cu care se confruntă studenții cărora li s-a ordonat să învețe într-o limbă străină, deoarece fără includerea lingvistică nu există acces egal la educație. Evenimentele actuale ale Zilei Internaționale a Limbii Materne includ festivaluri multiculturale, care promovează auzul tuturor vocilor și afișează coeziunea socială, conștientizarea culturală și toleranța. Nuanțele și subtilitățile unice ale comunicării lingvistice care leagă indivizii de cultură și identitate personală sunt apreciate și încurajate, potrivit Dayoftheyear.

Nelson Mandela spunea: „Dacă vorbești cu un om într-o limbă pe care o înțelege, asta ajunge în mintea sa. Dacă vorbești cu el în limba lui, asta ajunge la inima lui”.

Citește și: Ziua Națională a Lecturii. Activități de promovare și încurajare a cititului

În anul 1952, când zona care este acum partea Bangladesh-ului, făcea parte mai demult din Pakistan, are o sumedenie de studenți, care manifestă o recunoaștere limbii bengaleze, fiind una dintre limbile vorbite ale țării Pakistan. Acest sacrificiu al studenților are parte d eo onorare în fiecare an, prin încurajarea actului de multiculturalitate și de promovare a unor măsuri de protecție a limbilor și dialectelor reprezentate a fi un pericol.

Statul Bangladesh a obținut statutul independent față de țara Pakistan, abia în anul 1971. Ca și limbă oficială a Bangladesh-ului avem limba bangla, cea care este cunoscută și sub numele de bengali. Conform UNESCO, această diversitate lingvistică se află în pericol, timp în care tot mai multe limbi și dialecte încep să dispară. La nivel de populație, 40% dintre locuitorii planetei nu au deloc acces la educație, în limba pe care o vorbesc. Întreaga societate multiculturală există prin seria de limbi vorbite, care au rolul de a păstra și de a transmite tradițiile și cultura oamenilor printr-o modalitate de durată, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Ziua Mondială a Radioului. Află istoria „primei rețele de socializare” și când a fost inaugurat primul radio național

Ca și temă a Zilei Internaționale a Limbii Materne din cadrul acestui an, după spusele UNESCO, se regăsește „Folosirea tehnologiei pentru învățarea multilingvă: Provocări și oportunități”, iar scopul acesteia este de a pune accent pe potențialul tehnologiei în dezvoltarea și progresul educației multilingve pentru toată lumea.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite